Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A kórházhoz kerül a laboratórium

Sopron - A ProDia (FutrureLab) Rt. helyett október elsejétől a soproni kórház kezelésébe kerül át az intézményben működő laboratórium.

A szerződést már felbontották, az alkalmazottak is kórházi dolgozók lesznek.

A soproni képviselő-testület csütörtöki ülésén a laboratórium is téma lesz. A 2008. februári közgyűlésen született az a határozat, hogy a kórház vezetése mondja fel a szerződést. Ez megtörtént, így idén október elsejétől már nem a ProDia Rt. (mai nevén FutureLab), hanem a kórház üzemelteti ezt a részleget. Az alkalmazottakat – 35 főt – pedig átveszik. A közgyűlésnek ez utóbbihoz kell a jóváhagyását adnia.

– A dolgozók védelmében történt a szerződés felbontása, ugyanis az üzemeltető a munkatársak egy részének elbocsátását tervezte. Emellett az üzemeltetés és a finanszírozás is egyszerűbbé és átláthatóbbá válik – indokolta a döntést tömören dr. Baranyai Tibor, a kórház főigazgató főorvosa.

A betegek a tervek szerint semmit nem vesznek észre abból, hogy a laboratórium a kórházhoz kerül. Fotó: Magasi
A betegek a tervek szerint semmit nem vesznek észre abból, hogy a laboratórium a kórházhoz kerül. Fotó: Magasi

Sikertelen volt a soproni kórház két funkcionális privatizációja, vagy racionalizálják az intézmény gazdálkodását? Esetleg politikai okok állnak a háttérben? A privatizációs történet az 1990-es évek végén kezdődött. Még 1997-ben döntött a kórház akkori menedzsmentje, hogy három évig vállalkozások funkcionális privatizációban működtetik egyrészt a radiológiát (Sop-Rad Kft.), másrészt a laboratóriumot (ProDia Rt.).

2000-ben azonban új pályázatot hirdettek. A radiológia területén a nyertes a Pannonlab Kft. lett, amelynek a pályáztatás időpontjában nem volt szakszemélyzete és soha nem foglalkozott radiológiával. Velük szemben maradt alul a korábbi üzemeltető, a soproni orvosokat tömörítő Sop-Rad Kft., valamint a miskolci központú Huniko Kft. is. A Pannonlab azonban nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit, a gépeket pedig két év alatt jelentősen leamortizálta. 2002-ben az új kórházvezetés felbontotta a szerződést a Pannonlab Kft.-vel. A dolgozókat közalkalmazotti állományba vették, a leromlott műszereket az önkormányzat részben kicserélte, részben felújította. Ez a fejezet tehát nem volt sikertörténet.

Eleinte úgy tűnt, a labor sorsa eredményesebb lesz, hiszen a 2000-ben kiírt pályázatkor az üzemeltetőn nem változtattak, ismét a ProDiával kötöttek szerződést. Igaz, a megállapodás a kórház számára előnytelen volt. A szakmailag kifogástalan munkát végző cég aránytalanul drágán dolgozott, s ez hozzájárult a soproni kórház eladósodásához. A 2002-ben hivatalba lépett új menedzsment csődhelyzetben vette át az intézményt.

Először a magánosítás teljes megszüntetését javasolta, ám a kiváló laborszolgáltatás megőrzése érdekében végül inkább módosították a szerződést és a ProDia Rt. méltányos összegért, az OEP finanszírozásáért dolgozott. Október elsejétől azonban ez a fejezet is lezárul.

Olvasóink írták

 • 3. Eüdolgozó 2009. szeptember 26. 00:14
  „Ha így plusz 35 fő kerül a kórházhoz akkor az havonta a béreket és járulékait összeszámolva körülbelül plusz 7 millió Ft kiadást jelent az intézménynek miközben elvették az étkezési utalványt, nincs túlórapénz és hadd ne soroljam a többit. http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/kint_lesz_a_szalag/2116438/”
 • 2. TancsKaszabell 2009. szeptember 25. 10:51
  „Most látom,hogy nem oda csatoltam be a kommentemet ahova való,bár a méltatott levél ott jelent meg.

  Na végre!
  Ez egy sokmindenre választ adó levél.Visszafogott,tárgyszerű ,kiigazító és értékel is!
  Köszönöm!
  Az ezekből levonható következtetéseim inkább összecsengenek a személyes tapasztalataimmal.
  Mert bizony szerintem ez a rendszer ma is jól működik !
  Költségviszonyit nem tudom megítélni,bár mintha ezt is felvetette volna a közgyülésben egy minden bizonnyal tájékozott vezető.Csak az a bajom,hogy a kérdés mögött meghúzódó szokásosan sanda "érdekellentéteket" nem ismeri a kivűlálló érdekeltek hada !!!
  Ez a baj !
  Amire megismerjük az igazi mozgatórugókat már kész tények elött áll az a sok fizető emberke.Én is !”
 • 1. pesti 2009. szeptember 25. 10:16
  „Tisztelt P.Horváth László Úr!
  Helyreigazítást kérek a "A kórházhoz kerül a laboratórium" cikkéhez "Ha tények is számítanak" címmel :
  1.: Ma 2009 09 25-én a szerződés hivatalos okiratok hiányában még nincs felbontva. 2: A labornak nincsen jelenleg 35 alkalmazottja, hanem 27+1(Gyed), mellyel eddig is kifogástalanul és reklamáció nélkül láttuk el a laborfeladatokat mögöttünk egy országos hálozattal , melynek része a központi immunkémiai és mikrobiológiai labor is a kis mintaszámú és hosszú átfutású vizsgálatok méretgazdaságos elvégzésére. 3.: A Futurelab nem tervezte a munkatársak elbocsátását, ez nem felel meg a valóságnak. 4.: A kórház nem fogja tudni a Futurelabnál olcsóbban üzemeltetni a labort szigetüzemben sem rövid távon, sem hosszú távon, mert a mindent egy helyben ma már egy túlhaladott és a tulajdonos számára igen költséges model. 5. 2006. december 18-án vettem át a cég vezetését, az ez előtti időszakra vonatkozó megjegyzéseire most nem áll módomban reagálni.

  Budapest 2009 09 25 10:00

  Üdvözlettel

  dr Pesti László
  FutureLab Kft
  ügyvezető igazgató”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnali fogás: ´´növénymaradvány´´ az autóban

A gépkocsi vezetőjét, a 24 éves T. Ervint és két másik soproni 22 éves utastársát a rendőrök… Tovább olvasom