Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A háború nem veszélyezteti a gazdaságot

Az Irak elleni háború – szerencsés esetben – csak néhány tized százalékkal módosítja az európai gazdaság növekedési várakozásait – jelentette ki Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter abban az interjúban, amelyet a Kisalföldnek adott a tárca soproni, uniós felkészítő programján.

– Az Irak elleni háború milyen hatással lehet a magyar gazdaságra?
– Amennyiben a legkedvezőbb variáció jönne be – és mi ezt reméljük –, vagyis a háború gyorsan véget érne, kevés áldozattal, alig lesz megrázkódtató hatása. Néhány tized százalékkal módosíthatja az európai gazdasági növekedést.

– Ha mégsem így lesz?
– Egy elhúzódó háború, elsősorban a szénhidrogén-hozzáférést érintő hatásai miatt, legfeljebb fél százalékkal vetheti vissza a növekedést. Magyarországon ennél is kisebb mértékben.

– A legfrissebb prognózisok szerint ebben az évben 3,9 százalékos lesz a hazai gazdasági növekedés. Ön is erre számít?
– Nagyon nehéz a gazdaságkutatók számaiból következtetést levonni, mert nem tudom, hogy vélekedtek a háború valószínűségéről. Mindenesetre a kormány is ezen a tájékon gondolkodik. A költségvetés készítésének időszakában 4,3 százalék körüli gazdasági növekedéssel számoltunk. A gazdasági kabinet legutóbbi ülésén már mérlegeltük a háborús lehetőséget, és várakozásunkat négy százalékra módosítottuk.

„ Az iparban azok a tevékenységek
fejlődhetnek, amelyek magasabb hozzáadott értéket – vagyis tudást – igényelnek. Ez már korábban is így volt, amihez hozzájárult a városi, nyitott, polgári gondolkodás."

– Az ön megítélése szerint uniós csatlakozásunk után a soproni régió milyen területeken lehet sikeres?
– Azt gondolom, hogy az előzmények mindig meghatározzák a következményeket. Ebben a körzetben nagyon erőteljesen fejlődtek a szolgáltatások és a biojellegű tevékenységek, például a szőlészet-borászat. Egészen biztos, hogy a soproni bor még nagyobb piacokat kap, és az ágazat óriási fejlődés előtt áll. Nem feledkezhetünk meg a turizmusról sem, amely szintén új pályára állhat. Az iparban azok a tevékenységek fejlődhetnek, amelyek magasabb hozzáadott értéket – vagyis tudást – igényelnek. Ez már korábban is így volt, amihez hozzájárult a városi, nyitott, polgári gondolkodás. Ezért vélhetően itt jelennek majd meg a különböző cégek szolgáltatócentrumai, hiszen jól működő vasúti hálózattal és viszonylag jó úthálózattal is rendelkezik a térség.

– Említette az úthálózatot. Mikor lesz Sopronnak közvetlen autópálya-összeköttetése?
– A hozzáférhető forrásokat figyelembe véve 2007-ben indítható a program. Ez lesz az úgynevezett M9-es út. 2003–2006. között azonban bizonyos elkerülő szakaszok és csomópontok építése már megkezdődhet.
– Miniszter úr, miről tárgyaltak és milyen eredménnyel Walter Dezső polgármesterrel?
– Már korábban is tájékozódtunk, hogy a térségben milyen elképzelései, lehetőségei vannak a városvezetésnek. A polgármester kezdeményezte például a Burgenlanddal való közös közlekedésfejlesztési projektek kidolgozását, illetve a pályázatokon való együttes részvételt. Tárgyalásunkon megerősítettem, hogy semmilyen akadályát nem látom az együttműködésnek, és kértem, minél előbb egyeztessenek a társtartománnyal.

Kapcsolódó cikk >>

Háború Irak ellen földön, égen (2003-03-20) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángolt a nádas a Fertőn

Kiemelt, hármas fokozatú riasztást rendeltek el tegnap délelőtt a soproni tűzoltóságon. A bejelentés… Tovább olvasom