Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

26 forint a vadgesztenye kilójáért

Sopron - Javában tart a szervezett vadgesztenyeszüret Sopronban, a Dózsa György utcai óvoda koordinálásában. A kapuvári felvásárló 26 forintot ad kilójáért.
Idén az óvodák mellett az iskolák, sőt, lakóközösségek is bekapcsolódtak a szervezett vadgesztenyeszüretbe. Magánszemélyek által gyűjtött vadgesztenyét is fogad az óvoda.

– Tavaly csak az óvodások és szüleik vettek részt az akcióban, akkor közel 15,5 tonna gyűlt össze. Idén a szélesebb aktivitás miatt valószínűleg ennél több vadgesztenye kerül zsákokba – fogalmazott Hessné Markó Ibolya, a szüretet koordináló Dózsa György utcai óvoda vezetője. – A vadgesztenyegyűjtés elsősorban a gyerekek környezettudatos nevelését szolgálja: ne vesszen kárba az, ami hasznosítható. A gesztenye egy kis részét a gyerekek készségfejlesztésére, ábrázolótevékenységére fordítjuk, a többit viszont egy kapuvári őstermelő szállítja el 26 forintos kilónkénti áron. A kapott pénzt arányosan osztjuk el a begyűjtő intézmények, lakóközösségek, illetve az egyénileg szedők között. Az összeg az intézmények támogatására létrehozott alapítványoknak jelent segítséget, másrészt az óvodák, iskolák oktatási és más tárgyi eszközeinek megvásárlását könnyíti meg.

Idén az óvodák mellett az iskolák, sőt, lakóközösségek is bekapcsolódtak a szervezett vadgesztenyeszüretbe. Fotó: Magasi
Idén az óvodák mellett az iskolák, sőt, lakóközösségek is bekapcsolódtak a szervezett vadgesztenyeszüretbe. Fotó: Magasi

– A termés mintegy nyolcvan százaléka még a fán van, idén elhúzódik a szüret.

A begyűjtött mennyiséget mi fogjuk szervezetten elszállítani – mondta a kapuvári felvásárlócég vezetője, Szabó László. – Cégünk az egész országból összegyűjteti a vadgesztenyét, tavaly ötszáz tonnát takarítottak be. Túlnyomó részét az USA-ba, Írországba és Németországba exportáltuk. A vadgesztenye iránt nagy a kereslet a gyógyszergyárak és kozmetikai vállalkozások részéről, hiszen értágító készítmények, továbbá – többek között – hajfestékek gyártására használják. A maradékból ragasztó, illetve takarmány lesz.

Olvasóink írták

 • 5. Jóború Benő 2008. október 15. 19:18
  „Kalocsa környékén lakom.Kb 300-400kg összegyűjtött vadgeszte-
  nyém van.
  A környéken hol tudom átadni és mennyiért?
  Nemleges vállaszt is várok,mert akkor nem tartogatom,hanem a
  kazánban eltűzelem.
  Üdv:
  Jóború”
 • 4. Városlakó 2008. október 02. 19:35
  „Lobo!

  Jelentősen többet adnak a szelídgesztenyéért, bár felvásárlótól is függ. Amúgy a fagyasztott gesztenyepüré relatíve olcsóbb, mint néhány éve.”
 • 3. Lobo 2008. október 02. 19:01
  „Ja, bocs, vadgesztenye...
  bár gondolom a szelídért se adnak sokkal többet a felvásárlók.”
 • 2. Lobo 2008. október 02. 19:00
  „A boltban már 500 lesz kilója.”
 • 1. NoBo 2008. október 02. 11:37
  „26 Ft kilójáért????
  Vazze´ Annyiért én is felvásárolnám...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simonyi visszatér az űrbe

Vienna–Egyházasfalu - Charles Simonyi szoftvermilliárdos újabb űrutazásra készül –… Tovább olvasom