Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Zsebeháza lépést tart az idővel

Miközben egyre kevesebben mondhatják magukat zsebeházinak, a falu fejlődik. A legújabb kihívás a kultúrház felújítása.
Zsebeházán csökken a lélekszám, bár tavaly és idén egy-egy újszülött érkezésének örülhettek a falubeliek. Jelenleg 154-en élnek a településen.

Lemaradás helyett

A szükséges fejlesztésekről azonban az apadó lélekszám dacára sem mondanak le az infrastrukturális beruházásokat mára már maga mögött tudó kisközségben. Április elseje óta működik a falugondnoki szolgálat, amely óriási segítség elsősorban az idős embereknek, de a település minden korosztálya számára.

Nagy Gáborné polgármester a szolgálat elismerésének tekinti az érintettek azon apró, mégsem jelentéktelen megjegyzését, hogy amióta falugondnok szállítja az ebédet, nem melegíteni, hanem inkább hűteni kell a levest. Merthogy április óta az ebédet házhoz viszik, csakúgy, mint a gyógyszert a koros, többnyire családi támasz nélkül maradt helyieknek. A falugondnoki gépkocsi vásárlását a megyei önkormányzat több mint 300 ezer forinttal támogatta.

Május elején átadták az új, EU-konform játszóteret, szintén a sikeres pályázatnak köszönhetően. A falu vezetője szerint mostanság ugyan mindössze tizennégy általános iskolás és egy óvodás van a faluban, az elmúlt nyáron mégis benépesült a játszótér a nagyszüleiknél nyaraló vendég gyerekekkel.

Megkezdődik a felújítás

Nagy Gáborné elmondta: a következő feladat a kultúrház felújítása lesz, amihez 2,8 millió forintot nyertek Céde-pályázaton. A napokban elkezdődnek a munkálatok, az idén a tetőhéjazatot és a nyílászárókat cserélik ki. Jövőre a padozat, a színpad felújítása és a homlokzat rendbetétele, valamint az akadálymentesítés következik. Ezzel összességében 4,5–5 milliós beruházás valósul meg, az összeghez az önkormányzat is hozzáteszi a saját részét. Készül a település rendezési terve is, ugyancsak pályázati támogatással.

Az idősek biztonságáért

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tagjaként Zsebeházán is bevezették a jelzőrendszeres segítségnyújtást. Eddig húsz készüléket telepítettek a faluban, s ezek nagyban növelik az idős emberek biztonságérzetét.

Ifjúsági szervezet a terv

Ugyancsak a kistérségi társuláson belül pályáztak könyvtárfejlesztési támogatásra, erre a célra közel egymillió forintot kapnak. Erősíteni kívánják a fiatalok kötődését falujukhoz, ezért egy ifjúsági szervezet létrehozását fontolgatják.

Nagy Gáborné örömmel újságolta, hogy az ÁNTSZ által kiírt pályázat eredményeként elnyerték a „Parlagfűmentes település" címet, s ez ötvenezer forinttal gyarapította a falu kasszáját.
Zsebeháza az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által kiírt pályázaton elnyerte a „Parlagfűmentes település" címet, s ez ötvenezer forinttal gyarapította a falu kasszáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb uborkatermesztő

A fehértói Gazdag László szülei hagyományát követve folytatja a kertészkedést. Fajtakísérletekkel foglalkozik és oktat a Kertészeti Egyetemen. Jelenleg húszfajta uborkát termeszt. Mindemellett nem tűnik optimistának, úgy véli, manapság nem irigylésre méltó a kertészek élete, hiszen szinte ömlik az importáru az országba és nagyon nehéz versenyezni a szupermarketek nyomott áraival. Tovább olvasom