Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Zavartalannak ítélik az átmenetet

A tankerületi igazgató szerint zökkenőmentesen zajlott le az iskolák állami átvétele Kapuváron és környékén.

Elmondta: a pedagógusbérek kifizetésében itt nem voltak problémák, ellentétben az ország más területeivel. Az új állami fenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kapuvári Tankerületéhez immár több mint kétszáz alkalmazott és több mint kétezer diák tartozik.

Lapunkat arról tájékoztatták: problémamentesen zajlott le a kapuvári és környéki általános és középiskolák állami fenntartásba vétele. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületéhez napjainkban 222 foglalkoztatott és 2064 diák tartozik. A tankerületi igazgató, Biczó Kálmán elmondta, a tankerület irányítja a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) intézményeit (Babót, Himod, Osli, Szárföld, Veszkény, Vitnyéd tagiskoláival együtt), valamint a mihályi és beledi általános iskolákat, a Berg Gusztáv Szakiskolát, a Metrum Alapfokú Művészeti Iskolát és a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumot. A vidéki településeken a fenntartás és a működtetés a tankerület feladata, a kapuvári iskoláknál csak a fenntartás (kivéve a Berg). A város iskoláinak működtetése a kapuvári önkormányzat feladata maradt, az óvodák gondnokságához átszervezett gazdasági egységgel.

A tankerület tájékoztatása szerint az ország számos pontján tapasztalható volt, hogy a tanári juttatások egy része elmaradt, ezzel szemben a kapuvári tankerületben február első napjaiban mindenki kézhez kapta a fizetését. Az intézményekben – a határozott idejű szerződések és a nyugdíjazások kivételével – létszámváltozás nem történt. A tankerületi vezető hangsúlyozta, a városban és környékén az elmúlt években megtörtént az iskolák racionalizálása, így a következő évben sem terveznek változást sem a létszámokban, sem a vidéki iskolákban.

– A gyermekek utaztatását Himod és Hövej esetében a korábbi vállalkozóval, más esetekben menetrendszeri járatokkal oldjuk meg, Mihályi és Beled térségében a helyi önkormányzatok buszai szállítják a tanulókat – mondta a tankerületi igazgató.

Horváth László, a kapuvári általános iskolák igazgatója elmondta, az iskolákon belüli gazdasági részleg eltűnt januártól és ugyancsak eltűntek a megváltozott munkaképességű alkalmazottak. – Ezen okoknál fogva kezdeti, jobbára adminisztrációs nehézségekkel nézünk szembe – elég csak a portaszolgálatra vagy éppen a posta kezelésére gondolni –, ám úgy vélem, ezek az apróságok lassan megoldódnak – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette, a számlázás, elszámolás rendszere most van kialakulóban, a napi ügyintézéssel együtt. – Szülői visszajelzést nem kaptunk a változások nyomán, ám ez volt a célunk, a gyerekek ne vegyék észre az intézményi átállást – mondta Horváth László.

Utóbbit tartja a legfontosabbnak Bernád Csaba, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium igazgatója is. Mint mondta, sem a diákok, sem kollégái nem vették észre komolyabban az állami átvételt. – Várunk azonban arra a kormánydöntésre, melyben élesen elválasztják a fenntartó és az üzemeltető feladatait – mondta a gimnázium vezetője.

Olvasóink írták

  • 1. Lasik 2013. február 15. 11:22
    „Tisztelt Igazgató Urak!
    Attól, hogy a szülők nem jeleztek semmit, igenis észrevették a változásokat a gyerekekkel együtt. Éppen az említett portaszolgálat megszűnése illetéktelenek bejutását teszi lehetővé az intézményekbe, ez ellen talán tenni kellene valamit! Januárban pedig 2 havi menzát fizettünk pár hét különbséggel, hát ez is feltűnt, csak nem háborogtunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar önkormányzat esete magyar bankkal

Könnyebb volt felépíttetni a szanyi inkubátorházat, mint hozzá hitelt szerezni. Tovább olvasom