Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Zarándoklat a csodás megmenekülés emlékére

Szany–Celldömölk - Évszázados hagyományt elevenítettek fel a szanyi katolikus hívek a hétvégén. Celldömölkre, a kiscelli búcsúba zarándokoltak el, ki gyalog, ki kerékpárral, ki lovas kocsival, mások busszal.
A szanyi katolikusok fogadott búcsújuknak tudják a celldömölki, kiscelli búcsút. Ám a történetet, hogy miért is oly fontos a helyieknek a Vas megyei település ünnepe, már csak kevesen ismerik. A hétvégén ismét útra keltek a szanyi hívek és megtették a 36 kilométeres távot.

Tóth Imre szanyi plébános búcsúztatta szombaton a háromtornyú templomból induló zarándokokat, akik lovas kocsikkal, kerékpárral, gyalog és busszal vágtak neki az útnak. A plébános a Kisalföldnek elmondta: évszázadok óta zarándokolnak a szanyiak a kiscelli Szűz Máriához. A hagyománynak története van: annak idején a búcsúból a szanyiak egy csoportja tartott hazafelé. A Rábán nem volt híd, ezért kezdetleges vízi járműveken próbáltak átkelni a folyón. A tákolmány azonban felborult, ám csodák csodájára „mindenki túlélte a balesetet és még csak meg sem betegedtek a szanyiak".

A kiscelli kegytemplom főoltára, a Szűz Mária-szoborral.
A kiscelli kegytemplom főoltára, a Szűz Mária-szoborral.

Szűz Mária féltő kezét látták csodás megmenekülésükben a hívek és megfogadták, minden évben elzarándokolnak a kiscelli kegytemplom búcsújára.

Az elmúlt évtizedekben is tartották őseik fogadalmát, igaz, szervezett zarándoklatok nem indultak. Idén azonban úgy gondolták, felelevenítik a hagyományt. Zászlókkal, énekelve, imádkozva indultak útnak. Részt vettek a szombat esti búcsúi misén és az éjszakát is ott töltötték. Vasárnap a délelőtti mise után indultak haza, Szanyban az otthon maradottak köszöntötték őket.

– Hogy mennyire megmaradt a szanyiakban a Rábába esés és a csodás megmenekülés, arra egy festmény a bizonyíték – jegyezte meg Tóth atya. – Néhány éve Celldömölkre kirándultunk, és megnéztük a kegytemplom képtárát, régiséggyűjteményét is. Idegenvezetőnk bemutatta értékeiket, köztük egy képet, mely a vízbe esést ábrázolja. Ő nem tudta, mit is jelképez a festmény, mi magyaráztuk el neki, hogy azon bizony a szanyiak ősei láthatók.

A szanyi hívek évszázados hagyományt ápolva zarándokolnak el minden évben a kiscelli kegytemplom búcsújára.
A szanyi hívek évszázados hagyományt ápolva zarándokolnak el minden évben a kiscelli kegytemplom búcsújára.

Bizonyítékok szerint az 1133-ban Pannonhalmáról érkezett szerzetesek egy Szűzanya-szobrot vittek magukkal az akkor épült új dömölki templomnak és kolostornak. Idővel a templom zarándokhely lett, 1446-ban az egyházi hatóság a Mária-szobrot csodatevő szobornak ismerte el. Amikor az ország nagy részében a török lett az úr, a magyarokkal együtt elmenekült Dömölkről a Szűzanya szobra is. Csallóközben, Pozsony megyében, a Dienesd nevű település templomába került. Koptik Odót 1739-ben nevezték ki dömölki apáttá. Elkészíttette a nagy-máriacelli kegyszobor mását, deszkából szerény kápolnát épített, melyben a Mária-szobrot helyezte el. 1745. október 22-én Zichy Ferenc gróf, győri püspök kiadja rendeletét: „Mivelhogy Isten a szobor által több hivőt különféle bajban megsegített és egyéb kegyelembe részesített, ezért a szobrot a hívek nyilvánosan is tisztelhetik." Később XIV. Benedek pápa „ama kegyes irata is fel lőn olvasva, melynél fogva minden keresztény katolikus hívő a csudakép előtt megjelenvén, bármely napon teljes búcsút nyerhet, ha az ennek elnyeréséhez egyébkint megkívánt feltételeknek megfelel". Új templomot is építettek, 1748. szeptember 15-én ezrek kíséretével vitték át a kegyszobrot új helyére.

Olvasóink írták

  • 2. dr. BZH 2008. szeptember 17. 03:22
    „Errol a kiscelli bucsurol es Szuz Anyarol a Kovecses Plebanos Ur meselt nekem egyszer roviden - majd befezte azzal, hogy fiam amig itt kommunizmus van addig bucsu nem lesz. Ugy tudom a Plebanos Ur nem erte meg a valtozast - a kisceli Szuz Maria a tanuja, hogy sem a torokok, sem a szovjetek es elvtarsaik, sem a Feri gyerek nem tudtak megvaltoztatni a szanyi es a magyar nep hitet. Isten aldja a szanyiakat.”
  • 1. Viszaemlékezés! 2008. szeptember 16. 09:34
    „Üdvözölendő a szanyi polgárok ismételt kezdeményezése. Ezzel a példás cselkedetükkel őseikre, nagyzüleikre gondolnak, amikor ismételten meglátogatják a dömölki Szűz Máriát, hogy teljes búcsút nyerjenek, ebben az ellentmondásokkal teli hazában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház: nyilvánosságra hozott igazgatói pályázat

Kapuvár - A kapuvári kórház igazgatói pályázata továbbra is vihart kavar a városban. A… Tovább olvasom