Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Víztorony eladó, akár bontásra is

Eladó az öt falut ellátó víztorony Rábacsécsényben. 25 millió forintot kérnek érte

„Belterületi ingatlan hidroglóbusszal eladó", hirdeti a rábacsécsényi Koncz család. Még hozzáteszik: akár bontásra is... A Pannon-Víz zrt. szerint nem lehet magánkézben a hidroglóbusz, így értékesíteni sem tudják.


Koncz Gáborék komolyan gondolják, hogy övék a hidroglóbusz.
Koncz Gáborék komolyan gondolják, hogy övék a hidroglóbusz.


A rábacsécsényi hidroglóbuszt 1987-ben építették, öt község: Rábacsécsény, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Mérges és Bodonhely közös beruházásában. A terület akkor még a helyi téeszé volt. Az építményt azonban nem jegyeztették be az ingatlan tulajdoni lapján. Ez volt az első hiba. A másodikat akkor vétették, amikor a rendszerváltozáskori „birtokrendezéskor" a legelőt a toronnyal vagyonjegyen megvásárolhatta a mostani tulajdonos, Koncz Gábor édesapja. Az unoka, ifjabb Koncz Gábor a Kisalföld érdeklődésére elmondta: korábban a bekerített glóbuszt és a hozzá vezető utat úgy kezelték, hogy nem az övék. Gondolták, állami, de legalábbis önkormányzati, vagy éppen vízműves tulajdonban van rétjük azon szeglete.

– Amikor nagyapámtól megörököltük, derült csak ki, hogy a glóbusz is a miénk, nem csak a legelő – magyarázta családja álláspontját ifjabb Koncz Gábor. – Most próbáljuk rendezni a helyzetet, de eddig sem az önkormányzat, sem a Pannon-Víz nem mutatott hajlandóságot az egyezségre. Keressék meg a megoldást és mi állunk elébe!
Konczék egyébként komolyan gondolják, hogy jelenleg rajtuk múlik a falu vízellátása. Természetesen némi pénzt is remélnek, nem véletlenül hirdetik 25 millió forintért a területet. Ifjabb Koncz Gábor kisajátítási eljárásra számít, ami „pénzzel jár". Kovács Teodóra, a község polgármestere annyit jegyzett meg, „számunkra az a legfontosabb, hogy a falu vízellátása folyamatos és biztosított legyen. Vizsgáljuk, milyen lehetőségeink vannak" – mondta a polgármester.

Pongrácz György hallott a történetről, de nem fél tőle, hogy víz nélkül marad a település.
Pongrácz György hallott a történetről, de nem fél tőle, hogy víz nélkül marad a település.

Egyértelműbben fogalmazott megkeresésünkkor Tőke László, a Pannon-Víz zrt. vezérigazgatója. Ő úgy véli, év végéig rendeződik a kérdés. A víztorony mint a közszolgáltatásban részt vevő objektum ugyanis nem lehet magánkézben, így Konczék nem is adhatják el.

– Az eredeti tulajdonos a téesztől 1993-ban vásárolta meg a belterületi ingatlant. A víztorony akkor is ott állt – tájékoztatott Tőke László. – Építkezni nem lehet rá, kizárólag mezőgazdasági célú hasznosítása megengedett. Idén mérgesedett el a helyzet, amikor a család lezárta az utat. Előfordult, hogy kollégáimnak a rendőrség segítségét kellett kérniük, hogy megközelíthessék a tornyot. Szeretnénk mi is pontot tenni az ügy végére, ezért hétfőn kezdeményezzük a környezetvédelmi hatóságnál a hivatalból való szolgalmi jog alapítását az ingatlanra.

Tőke László hozzátette: „A víztorony az önkormányzaté, a szolgáltatás működik, a helyiek vízellátása nincs veszélyben, bízom benne, hogy az év végére rendeződik a rábacsécsényi víztorony sorsa" – szögezte le.
A Kisalföld által megkérdezett rábacsécsényiek közül kevesen hallottak még a „vizes" ügyről. Pongrácz György azonban igen. Ő úgy véli, képtelenség, hogy a torony Konczéké. „Nem félek tőle, hogy víz nélkül maradunk. Egyrészt nekem van fúrt kutam, másrészt meg elképzelhetetlen, hogy egy ilyen fontos építmény egy család magántulajdona legyen" – mondta Pongrácz György.

Olvasóink írták

  • 1. ombi 2013. szeptember 11. 11:05
    „"Idén mérgesedett el a helyzet... kollégáimnak a rendőrség segítségét kellett kérniük.... ezért hétfőn kezdeményezzük"
    Ember, szeptember közepe van! Mit csinált eddig a vízügy, miért fizetik a jogászaikat (vagy fizetnek jogászoknak) ha arra sem képesek, hogy a rend/jogellenesség észlelését követő napon megkezdik az ügy tisztázását?!?
    Mégis, mire vártak? Majd maguktól átíródnak a telekkönyvek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdák: nincs pénz, nincs egyezség

A legutóbbi, múlt pénteki tárgyaláson sem tudtak megegyezni a pápai húsgyár és a beszállítók a… Tovább olvasom