Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Vitézzé avatás koronaőrökkel

Mihályi - Világháborús érdemei elismeréseként vitézzé avatták a minap a mihályi Horváth Imrét. A kenyeri származású egykori katona több kitüntetést szerzett a második világháborúban. Szülőfaluja érdemeit szentmisével ismerte el, melyen több koronaőr is jelen volt.
Kilencvenegyedik évét tapossa a kenyeri származású, Mihályiban élő Horváth Imre, akit a minap a fővárosi Mátyás-templomban avattak vitézzé.

Vitéz Horváth Imre 1917 augusztusában egy kisbirtokos családban született, négyen voltak testvérek. – Ebből napjainkra csak ketten maradtunk, közben eltemettük a szüleinket is – mondta Imre bácsi. Szerzetesként szolgált testvérét jelenleg is gondozza.

A Ciráky grófok kegyúri iskolájában végezte az elemi osztályokat, ám nem tudta a tanulást folytatni, hiszen a kisbirtokon kellett a munkáskéz.

– Tizenhárom évesen már a cséplőgép mellett dolgoztam – mesélte gyermekkoráról Imre bácsi, aki 1939-ben vonult be katonának a pápai repülőtérre. Ha a civil életben nem is, Horthy katonájaként vágya, hogy tanulhasson, teljesült, a repülőknél hajózó (repülő) rádiósnak képezték ki. Az éppen felálló magyar hadsereg 1940-beli, erdélyi bevonulásánál már ott vitézkedett, s részt vett a délvidéki bevonuláson is, melyeket ékesen bizonyítanak az akkor kapott emlékérmek. Katonai pályája azonban később, az ukrajnai Lembergben (ma Lviv) teljesedett ki. Itt a német gyártmányú, bombázóból átalakított junkerekkel általában felderítést végeztek, egy ilyen bevetés nyomán kapta meg a legnagyobb kitüntetését, a vaskeresztet.

– Részt vettünk az Uriv környéki harcokban is, abban az időben az egyik földim volt Jány Gusztáv vezérezredes sofőrje – mesélte Horváth Imre. Három év szolgálat után rövid időre hazajött, ám a kényszer végül ismét a hadseregbe szólította.

Vitéz Horváth Imre a lembergi reptéren 1944-ben, egy bevetés előtt (jobbról).

Egy alkalommal a földi fegyvernemek részére kellett fotózást végezniük Lemberg környékén. – Három vadászgép támadott bennünket, találatot is kaptunk, ellőtték az egyik főfutónkat. Ennek folytán a gépet – harmadszori próbálkozásra – hasra tettük le a repülőtéren, ám a kért fotók meglettek – mesélt a vaskeresztet érő akcióról. Bátorságát több vitézségi éremmel is elismerték.

A háború vége egy németországi, amerikaiak által felügyelt táborban érte, ahonnan hat hónap után tért haza. Egy kenyeri molnár lányát vette feleségül, s a malmot a fiatalok vitték tovább. Egészen az ötvenes évekbeli államosításig. A kenyeri után a celldömölki malom következett, ahonnan 1977-ben ment nyugdíjba.

Az egykori katona több kitüntetést szerzett a második világháborúban.

A Horthy Miklós által alapított Vitézi Rend Münchenből 1993-ban települt vissza Magyarországra. Horváth Imre évekig gondolkodott azon, hogy a kitüntetései alapján kérvényezze a vitézi címet. A napokban a Mátyás-templomban ünnepélyes külsőségek közepette avatták vitézzé. Érdemeit szülőfaluja, a Vas megyei Kenyeri egy tiszteletére bemutatott szentmisével ismerte el, melyen több koronaőr kíséretében a Szent Korona egy másolata is ott volt.

Olvasóink írták

  • 1. bahorvath 2007. november 01. 02:58
    „Az en nagyapamat, aki Grof Nadasdy 9-ik huszar ezredeben szolgalt 1919 kivegeztek a kommun tagjai (Samuelli Tibor es tarsai). Ezutan en minden Magyar Vitezben nagyapamat latom. A jo Isten aldasa legyen Rajtuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz ősz jött a mezőgazdaságra

Rábaköz - Tovább növeli a gazdák gondjait a kedvezőtlen őszi időjárás. Romlik a hagyma minősége,… Tovább olvasom