Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vitathatatlan, hogy szükség van a kórházra

Csorna - Az Integra Consulting Zrt. vezérigazgatója szerint nem lehet vitás, hogy szükség van a Margit Kórházra, hisz a területen élőket el kell látni. A minimumfeltételeknek – amit egy fekvőbeteg-ellátó intézménynek nyújtania szükséges – meg kell felelnie.

A csornai Margit kórházban javában dolgoznak az intézmény stabilizációját célzó intézkedési terv kidolgozásával megbízott Integra Consulting Zrt. munkatársai. Az önkormányzat képviselő-testülete éppen az ő javaslatukra döntött a legutóbbi ülésen huszonöt kórházi státus megszüntetéséről. Az intézmény helyzetéről Donkáné Verebes Éva, az  Integra vezérigazgatója és Oberfrank Ferenc, a társaság tanácsadója tájékoztatta a Kisalföldet.

Nehéz helyzetben

– A kórház valóban nehéz helyzetben van, amit súlyosbít a meglévő adósságállomány. Ezért társaságunknak egyrészt stabilizálnia kell az intézmény helyzetét, másrészt kezelnie kell a felhalmozódott adósságállományt. Az elmúlt időszakban két jelentős intézkedés történt: az egyik nyomán tavaly júliusban jelentős pénzelvonást hajtottak végre, a másik pedig idén áprilistól nagyban szűkítette a kórház mozgásterét. Amikor idekerültünk, azt kellett megnéznünk, hogy a jelenlegi bevétellel, lehetőségekkel a kórház működőképességét fenn tudjuk-e tartani.
Donkáné szerint abban a térségben, ahol a kórház működik, nem lehet vitás, hogy szükség van rá, hisz a területen élőket el kell látni. A minimumfeltételeknek – amit egy fekvőbeteg-ellátó intézménynek nyújtania kell – meg kell felelnie.

A feltételeket  meg kell teremteni

– Ha elfogadjuk, hogy a kórháznak működnie kell, akkor ennek a pénzügyi feltételeit meg kell teremteni – tette hozzá a vezérigazgató. – Jelenleg két korlát működik a rendszerben: egyik az ágyszám,  a másik a volumenkorlát, és a kettő sajnos nincs egyensúlyban. A kórház vezetésének az a feladata – a mi segítségünkkel –, hogy racionalizáló intézkedéseket hozzon, ugyanakkor a kórház alapszinten működjön. A létszámot és az épületkihasználást racionalizálni kell. Az osztályok maradnak. Azon azért lehet gondolkodni, hogy az egész intézményt mátrix rendszerben kellene működtetni, hisz egyelőre az osztályok működnek ezen formában. Szinte hihetetlen számunkra, hogy az orvosok nem hagyják el a hajót. Tehát azok a szakemberek, akik jó hírnevet hoztak a kórháznak, kitartanak. Végezetül Donkáné Verebes Éva kijelentette: a Margit kórház megmarad.

Fontos közösségi intézmény

 – A Margit kórház rendkívül fontos közösségi intézmény Csornán és a Rábaközben – fejtette ki Oberfrank Ferenc. A tanácsadó úgy vélte, lényeges, hogy a lakosság kifejezze: igényt tart az intézményre. Ez biztatást adhat az elbizonytalanodott szakemberek számára és támogatja a város vezetőit, hogy értelmes döntéseket hozhassanak a jövő érdekében.

– Be kell látni, hogy vannak olyan ellátások, amelyeket az itt élők a lakóhelyükhöz közel szeretnének igénybe venni – vélekedett. – Minden erővel igyekszünk elősegíteni, hogy ezt biztosítani lehessen a csornai kórházban. Az intézmény léte nem presztízskérdés; a lakosság napi gondjaira kell megoldást találnia.

Az eddigi tapasztalataink alapján kimondhatjuk, hogy Csornán lehetséges színvonalas kórházat működtetni. Ehhez azonban változásokra van szükség, ami áldozatokkal jár, melyek nyomán lesznek vesztesek, de többen lesznek a nyertesek.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelből és önerőből újították fel az utcákat

Vásárosfalu - Vásárosfalu ötmillió forint hitelből, valamint két és fél milliós önrészből… Tovább olvasom