Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Veszteség minden liter tejen

A tejtermelők által igénybe vehető pályázati támogatások nem növelik a tej árát. Inkább emelkedik az önköltség – állítja Németh Vilmos bogyoszlói cégvezető.

A Tej Terméktanács elnöke szerint a hazai termelők a pályázati forrásokkal kiegészítve elfogadható árat kaphatnak a tejért. 

A naponta húszezer liter tejet előállító bogyoszlói Cankó 2000 kft. ügyvezetője viszont úgy véli: a helyzet egyáltalán nem rózsás.

– A problémákat közvetlenül érző termelőként nem tudom elfogadni Kovács László véleményét a tej árának alakulásáról. Az elnök úr megfeledkezik elsősorban arról, hogy a terméktanács a feldolgozókból és termelőkből áll. Neki mindkét felet tényszerűen kellene képviselnie – mondta Németh Vilmos. – A Kisalföldnek adott nyilatkozata helyénvaló lett volna, ha az Óvártej Zrt. vezérigazgatójaként beszél. Az általa elmondottak ugyanis kizárólag a feldolgozói álláspontot mutatják be.

Németh Vilmos: Ha a feldolgozók továbbra is így viselkednek, előbb-utóbb az állatállomány lecsökken, megszűnik a termelés.
Németh Vilmos: Ha a feldolgozók továbbra is így viselkednek, előbb-utóbb az állatállomány lecsökken, megszűnik a termelés.

Kovács László pályázatokat emleget. Ezeket az európai normák, a trágyaelhelyezés, a környezetvédelmi szabályok és az állatjóléti intézkedések végrehajtása miatt írták ki, és semmi közük a tej árához és kompenzációjához. A trágyakezelés és -tárolás, illetve -kijuttatás feltételeinek biztosítására tejliterenként húszforintnyi beruházást kell a termelőknek elvégezniük. Az üzemeltetés további három-öt forint költséggel jár évente. A kiadások az önköltségeket növelik. Az állatjóléti pályázatokat még meg sem hirdették, talán jövőre lehet csak a forrásokat igénybe venni. Az már biztos, hogy tíz-tizenkét feltételt kell teljesíteni, ami sokkal nagyobb költségekkel jár, mint amennyit a pályázat biztosít. A fenntartás újabb kiadásokat jelent majd.

Németh Vilmos hozzátette: a tej előállításának önköltsége jelenleg 75 és 80 forint körül van literenként. A 2009-es értékesítési átlagára alig haladta meg a 60 forintot. Azaz a termelőknek 10–15 forint veszteségük van minden literen.

Németh Vilmos
Németh Vilmos

– Ugyanakkor – tette hozzá a bogyoszlói szakember – a feldolgozók a tavalyi évet is literenkénti kettő-öt forintos eredménnyel zárták. Kovács László októberben valóban a Tej Terméktanács elnökeként nyilatkozott, amikor azt mondta, a kereskedelem a termékeikben húsz-hetven százalékos árréssel dolgozik. A többi feldolgozóval együtt az Óvártej is, melynek ő néhány héttel ezelőtt még vezetője volt, az országban előállított harmincszázalékos felesleget exportálja. Arra kellene válaszolni, hogy a hatvan forintért felvásárolt tejből hetente mennyi ment külföldre és milyen áron értékesítették.

Németh Vilmos az európai átlagárakról is beszélt. Eszerint a magyar 60 forintos átlagár mellett Európában átszámítva 72–80 forint volt az átlag. Úgy véli, ha a feldolgozók továbbra is így viselkednek, előbb-utóbb az állatállomány lecsökken, megszűnik a termelés. Az üzemek kapacitását viszont nem tudják kihasználni.

– Vajon miért értékesítenek a feldolgozók drágábban külföldre? Miért nem akarják megfizetni a piaci átlagárakat és vajon miért nem fog össze feldolgozó és a termelő az extraprofitot felhalmozó kereskedelmi hálózatokkal szemben? Ezekre egyébként nemcsak a két félnek, de az országos hatóságoknak is oda kellene figyelni – jegyezte meg.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2010. február 14. 21:29
    „Vili bácsi! Most legalább magad mondod ki amit már korábban is ki kellett volna mondani! Magyarul a szocialista nagyüzemeken és "kereskedelmen" felnőtt vezetők által kreált terméktanácsok nem alkalmasak érdekvédelmenre a piacgazdaságban. Azért nem, mert attól hogy egy egyesületben vonták az alapanyagelőállítókat és az ellenérdekű feldolgozó vállakozásokat, attól még az érdekellentétek nem szüntek meg. A terméktanácsok megértek a felbomlásra. Az érdekvédelem alapja, a tejeseké is, az azonos érdekű felek összefogása. Tehát, ha Bogyoszló el akar érni valamit, lépjenek fel együtt a tejtermelők, a saját, hangsúlyozom, a saját érdekeikért. A többihez semmi közük, ha jót akarnak és nem azzal foglalkozni, kinek a nevében beszélt Kovács László és mit.”
  • 1. Lobbo71 2010. február 14. 19:32
    „Nem a kereskedőknek kellene eladni 60 forintért, hanem a fogyasztóknak 120ért. A fogyasztó is jól járna, mert nem vizezett tejet inna, meg a termelő is keresne rajta. Egyre terjednek a tejautomaták, követendő példa kellene, hogy legyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Csornánál: fának ütközött egy autós

A helyszínen életét vesztette egy autós, akinek kocsija megcsúszott és fának ütközött Csorna… Tovább olvasom