Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Veszkényben könnyű elhelyezkedni

Veszkényben jelenleg alig több mint kilencszázan élnek. A kisközségben mégis 300-an találtak munkát.

A legtöbb rábaközi településen a legnagyobb gondot a munkahelyek hiánya okozza. Befektetőket nehéz a kisebb falvakba csábítani, szerencsések azok a községek, ahol már jól működő üzemek vannak. Mint például Veszkényben is, ahol a Met-Na kft.-nél ötvenöten találtak munkát.

Húszéves sikertörténet a veszkényi Met-Na kft. fejlődése. A cég jármű- és gépipari alkatrészek forgácsolásával foglalkozik, tulajdonosa, Nagy Béla 1986-ban egy lapos szíjas esztergagéppel mint másodállású kisiparos indította el vállalkozását. Az elmúlt években folyamatosan bővítette, így az üzem számára rövidesen kicsinek bizonyultak a családi ház melléképületei.

A község határában építettek fel egy háromszáz négyzetméteres műhelyt, amely mellé három évvel ezelőtt egy ezer négyzetméteres csarnokot emeltek. A százmillió forintos beruházást annak idején állami támogatással valósította meg a kft.

A Met-Na azóta dolgozói létszámát is megháromszorozta, jelenleg ötvenöt alkalmazottnak adnak munkát. A helyiek mellett Kapuvárról, Csornáról és a környékbeli falvakból járnak az üzembe.

Az elmúlt évben jelentős fejlesztéseket is végrehajtottak a veszkényi gyárban. Nagy Béla szerint ugyanis a megnövekedett minőségi követelményeket és a csökkenő árakat a termelékenység fokozásával lehet ellensúlyozni.

– Árbevételünk jó részét technológiai fejlesztésekre fordítjuk – mondta a cégvezető. – 100 millió forintos beruházással új megmunkálógépeket szereztünk be, meglévő mérőgépeinket is kiegészítettük. A kor követelményeinek felelünk meg ezzel, hiszen a méréstechnika ebben az ágazatban nagyon fontos.

A Met-Na kft. jórészt hazai piacra termel, de vannak holland, német és osztrák partnereik is. A kft.-nél fontos szempont a dolgozók képzése. Állandó tanfolyamokon biztosítják a szakmai fejlődést, a közelmúltban tízen szereztek például programozói oklevelet.
Azon kívül, hogy „saját portájukra" odafigyelnek, nem közömbösek a település ügyei iránt sem. A vállalkozás támogatja a helyi iskolát, a sportegyesületet és a falu különböző rendezvényeit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívbeteg a kétéves Kitti

Lapunk munkatársával szemben is kissé elfogódottan viselkedett a két és fél éves kapuvári Horváth Kitti. Édesanyja szerint azonban nem mindig ilyen a kislány. Mozgékonysága ellenére már születésétől fogva beteg, szívén egy lyukat fedeztek fel az orvosok. A diagnózist a gyermek hathetes korában állították fel. Az édesanya elmondta: a kicsivel születésétől fogva problémák voltak. Tovább olvasom