Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Vágon díszkivilágítást kapott a sírkert

A hétvégi ünnepek előtti napokban benépesülnek a sírkertek. A hozzátartozók koszorút raknak szeretteik sírjára és gyertyát gyújtanak.


„Gyönyörű őszi nap, már három hete! Még fűteni sem kellett" – jegyezte fel naplójában 100 évvel ezelőtt Ivánkovics Gyula rábapordányi plébános. Az atya november elsején, a korábban bővített temető szentelője után vetette papírra e sorokat. Az időjárás hasonló lehet most is, mint egy évszázada, a hozzátartozók pedig kihasználják a napsütést. Rendezik szeretteik sírját, napokkal előbb kihelyezik a virágokat, hiszen most talán nem kell attól tartani, hogy elfagynak vagy a hó lepi be a koszorúkat.

A sírkertek fenntartói, az önkormányzatok is kiemelt figyelmet fordítanak a temetőkre mindenszentek és halottak napja közeledtével. Vannak községek, ahol kisebb-nagyobb fejlesztések is történtek a közelmúltban. Például Szanyban, ahol a Széchenyi utcai temető ravatalozójához elkészült az előtető. Németh Gergely polgármester beszámolt arról is, hogy mindkét sírkertjükbe murvát vitettek, amit a hozzátartozók a sírok köré teríthetnek el. Vágon viszont díszkivilágítást kapott a temető. A faluhoz rokoni szálakkal kötődő vállalkozó, Gasztonyi László, a Vill-Kor kft. tulajdonosa lepte meg földijeit. November elsején, pénteken délután két órakor Ács Lajos kanonok szenteli fel a temetőkert díszkivilágítását.

– Ezt a beruházást önerőből nem tudtuk volna megvalósítani – fogalmazott Pálfi Imre, Vág polgármestere. – Gasztonyi úr, aki falunkhoz sok szállal kötődik, példát adott és megmutatta, hogy a gyökereinket nem szabad feledni. És ha ehhez önzetlen adakozás is párosul, akkor érvényesül a régi szólás: ki mint vet, azonképpen arat.
A rábapordányi temetővel kapcsolatban – ahol a fent idézett Ivánkovics Gyula atya is alussza örök álmát – komoly elképzelései vannak az önkormányzatnak. Pásztorné Szakács Gabriella polgármestertől megtudtuk: a kerítés felújítását, a ravatalozó tornyának festését tervezik. Folyamatban van a járdák karbantartása és a sövények, örökzöldek, bokrok rendbetétele. Bágyogszovát, Szanyhoz hasonlóan, két temetővel rendelkezik. A szovátinál idén parkolót alakítottak ki, amivel régi gondot oldottak meg. Cserélték a kerítést és az északi oldalon ajtót is nyitottak. Horváth László polgármester megjegyezte: jövőre ugyanezeket a fejlesztéseket Bágyogon is elvégzik. Tárnokrétiben szintén előtetővel bővítették a ravatalozót és ezt a beruházást valósították meg a szomszédos községben, Rábcakapin is.

Horváth Cipriánné szülei és testvérei sírjára tesz virágot a szováti temetőben.
Horváth Cipriánné szülei és testvérei sírjára tesz virágot a szováti temetőben.

Falujuk sírkertjével, állapotával elégedett Horváth Árpádné és Horváth Cipriánné is. Mindkettejükkel Szováton találkoztunk. Úgy tapasztalják, hogy az önkormányzat egész évben odafigyel a temetőkre, nyírják a füvet, rendezik a környezetet. Horváth Cipriánné az ünnepekre készülve szülei és tíz testvére sírjára is koszorút tesz, gyertyát gyújt.

– Tizenegyen voltunk testvérek, mára egyedül maradtam, mind elmentek. Közülük nyolcan a szováti temetőben pihennek és a szüleim nyughelye is itt van. Férjem és anyósomék sírját a bágyogiban keresem fel. Egy testvérem Győrben, egy Gönyűn alussza örök álmát, hozzájuk is elmentünk – mondta a Kisalföldnek.

Horváth Árpádné könnyeivel küszködve mesélte, hogy lányát öt hónapja temették.

– Nagy a mi bánatunk, szinte nem is lehet elviselni. Minden reményem a lányom volt és már csak a sírját látogathatom. Nincs megnyugvás. Vigaszt az unokák és a kis dédunoka jelent és rövidesen érkezik a második is. A hétköznapok is nagyon nehezen telnek, de ezek a temetői ünnepek különösen megviselnek – zokogta Horváth Árpádné.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár - 56 milliót kérnek az államtól

Ötvenhatmillió forint hiányzik a feladatfinanszírozásból a kapuvári költségvetésben. A városnak… Tovább olvasom