Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Utcát neveztek el Szapudi Andrásról

Győrsövényház - Lapunk egykori munkatársáról, Szapudi Andrásról neveztek el utcát Győrsövényházon nemrégiben. Az író a község szülötte volt.

A Győrtől 23 kilométerre, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tőszomszédságában fekvő Győrsövényházon két éve tizenöt építési telket alakított ki az önkormányzat a falu délnyugati részén, a Fehértói utca mögötti területen. Az ingatlanokat azóta is négyzetméterenként 800 forint plusz áfáért kínálják.

A Bánhegyi Jób utca már betelt, így a képviselők legutóbbi ülésükön közterület-elnevezésről is döntöttek. A testület egyhangúlag úgy határozott, hogy az utcát Szapudi Andrásról nevezi el, aki a községben született 1939-ben. A hat éve elhunyt író 1958-ban tanítói, 1964-ben újságírói oklevelet, 1971-ben magyar–történelem szakos tanári diplomát szerzett. A Kisalföldnek 1962 és 1969 között munkatársa, 1972–76 között főmunkatársa volt, közben az Ifjúsági Magazin rovatvezetőjeként dolgozott. 1976-tól a Somogyi Néplap (később Somogyi Hírlap) balatoni szerkesztőségének vezetője lett, de a kilencvenes években lapunkban is publikált, főként a Szombati tárcákat. Ősök és utódok című szocio-
grafikus műve 1968-ban látott napvilágot, amit számos könyv követett, többek között A szél torkában (1976), a Nyárfakórus (1978), Az ivadék (1984), a Gyilkos szarvas (1988), a Királyfi a tanítványok között (1990), a Csillagom, révészem (1991), a Kufárok nyara (1992), a Messze Betlehemtől (1996). Győr-Sopron megye irodalmi nívódíját 1968-ban, Somogy megye művészeti díját 1986-ban kapta meg, míg egy évvel később Rózsa Ferenc-díjban részesült.

Győrsövényházon tudatosan törekednek arra, hogy a község neves szülöttei nevét viseljék az új utcák. Erre példa Bánhegyi Jób bencés irodalomtörténész, tanár, Habsburg Ottó egykori nevelője. A legutóbb tárgyalt javaslatban szerepelt, hogy egy másik, kialakítandó utcát Szapudi András édesapjáról, a nyilasok által 1945-ben kivégzett Szapudi-Laendler István festőművészről nevezzenek el, de a képviselő-testület úgy ítélte meg, két Szapudi utca zavaró lenne a pontos címmeghatározásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók tisztelete

Csorna - Véradókat köszöntöttek a hétvégén Csornán. A véradók napja alkalmából rendezett ünnepségen… Tovább olvasom