Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Új műszerek egy százalékokból

Lakossági támogatásból nyolcmillió forintos eszközbeszerzést valósítottak meg a csornai kórházban. A gasztroenterológiai szakrendelőt fejlesztették korszerű műszerekkel.

Miközben a csornai Margit Kórház az egyre csökkenő finanszírozás mellett nehéz helyzetbe került, a környékbeliek kiállnak az intézményért. A támogatóknak köszönhetően nyolcmillió forintos eszközbeszerzést tudtak megvalósítani a gasztroenterológiai szakrendelőben. Az utolsó fejlesztés egyébként ott öt éve volt.

Dr. Ábrahám Péter főorvos elmondta: a rendelő felszerelése annyira elavult, hogy már veszélyben volt a betegek ellátása. – A Margit Kórház Alapítvány segített ki bennünket. Így tudtunk új, a felső emésztőtraktus vizsgálatához szükséges gasztroszkópot, illetve a vastagbél vizsgálatához kolonoszkópos eszközt vásárolni – tájékoztatott dr. Ábrahám Péter. – Ez összesen nyolcmillió forintba került, amit az alapítványnak utalt egy százalékokból finanszíroztunk. A teljes összeg azonban nem állt rendelkezésre. Ám sikerült egy olyan konstrukciót találni, hogy a jövő évi befizetések terhére megkaphattuk a műszereket. Emiatt is fontos lenne az alapítvány további támogatása.

Rácz Imréné szakasszisztens mutatja az új műszereket.
Rácz Imréné szakasszisztens mutatja az új műszereket.

A főorvos hozzátette: a két vizsgálóeszköz korszerű, a kor követelményeinek megfelelnek. Kiemelte a vastagbél vizsgálatára alkalmas műszert, aminek a megelőzésben, a szűrésben is nagy szerepe van. Évente közel ezer felső vizsgálatot végeznek el a Margit Kórházban, illetve öt-hatszáz béltükrözést.

– Néhány évvel ezelőtt szűrővizsgálati programot végeztünk. A vastagbéldaganatok száma az országos átlagnak felel meg – tette hozzá a főorvos. – A vizsgálatok egy százalékánál fordult elő a betegség.

Havonta két-három vastagbél-daganatos beteget találunk. A vastagbél-szűrővizsgálatra jellemző, hogy nehéz rábeszélni az embereket. Ezért leginkább már akkor találkozunk a betegekkel, amikor előrehaladott állapotban van a daganat. A szűrővizsgálati programban észleltünk több korai stádiumú vastagbélrákot. A gyógyítás szempontjából nagy jelentősége van a szűrésnek.

Olvasóink írták

 • 7. tettes 2010. január 22. 20:32
  „Utakat lezárni,körgyűrűt meg garanciát a kórházra.Ha megvan,úzzárakat elbontani.Kész,ennyi!!!Mindezt ingyen súgtam k.k-viselő urak,hölgyek!!!”
 • 6. Hamutipró 2010. január 22. 13:34
  „rick
  Olvasd el grt hozzászólását a kónyi tűzesettel kapcsolatban. A kommentár felesleges.”
 • 5. rick 2010. január 21. 21:33
  „2.

  Pontosan úgy van, ahogy ValóSág írta.
  Az Alapítvány célja nem a kórház adósságrendezésének segítése, így közvetlenül azt nem segítheti. De ne felejtsd el, hogy ezzel a támogatással kevesebbet kell a kórház forrásaiból az eszközökre költeni, és több marad az adósság rendezésére. Minden segítség fontos és jól jön.

  1.

  Kérdezem én, hogy mi értelme mondjuk rád költeni bármennyit is? Az is kidobott pénz.
  Most akkor van lóvé vagy nincs? Ki dönti el, hogy mire kéne tényleg költeni? Miért más van ott, ha te pontosan tudod a tutit? Az nem világos még, hogy most akkor szerinted ki a szemét, aki segélyt kap és ezzel lenyúlja a pénzt az elől, aki szerinted rászoruló, vagy akárki, aki "hatalmon" van. De hagyjuk, költői kérdések voltak...”
 • 4. ValóSág 2010. január 21. 19:38
  „A kórházi alapítvány az 1 százalékot csak eszközberuházásra fordíthatja. Sajnos az adósságot nem rendezheti belőle, mert akkor büntetőkamattal visszavonnák az tőle.”
 • 3. tettes 2010. január 21. 18:22
  „Erre csak annyit mondok,hogy a fiamat Pécsett az egyetemi klinikán műtötték,majd amikor Csornán újra megműtötték akkor gyógyult meg.Egyéb hozzáfűzni valóm nincs.Nem szabad hagyni,hogy megszüntessék,főleg úgy,hogy nagyjaink elitt helyeken gyógyulnak.”
 • 2. miro132 2010. január 21. 16:37
  „en azert örülök hogy megtudtam hogy mire költötték el az egy százalékot melybe az én adóm is beletartozik. Azt azért nem értem hogy miért nem adósságrendezésre forditották a pénzt”
 • 1. grt 2010. január 21. 15:44
  „Kérdezem én mi értelme még költeni erre a kórházra.Miért kell a kútba szórni a pénzt?Tán azért,hogy a tolvaj bandájának a zsebét még jobban megtömjék.Ennek a kórháznak már mindegy.Az önkormányzat meg ne siránkozzon,mert amire akarják van lóvé amire meg tényleg kéne nem kerül.Míg a segélyeket is olyan emberek kapják akik rá se szorulnak a rászorulónak meg nem jut nincs miről beszélni.Mindegy ki van hatalmon tolvaj lesz belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szanyban segély helyett inkább munkát adnak

Szanyban tavaly tizenkilenc igénylőből csupán öt kapott átmeneti segélyt. A községvezetők úgy… Tovább olvasom