Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Új monitorok őrzik a betegeket

A közelmúltban új berendezésekkel gazdagodott a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház. Gond viszont a sürgősségi betegellátásban, hogy Kapuváron még nincs esetszintű mentőkocsi.

Új monitorokkal gazdagodott a kapuvári Lumniczer-kórház. A sürgősségi ellátás e téren jónak mondható. Nem így a mentők felszereltsége. Erről beszélgettünk dr. Kriszt Andrással, a kórház aneszteziológusával.
Amint a szakorvos elmondta, a kórházakat kötelezi az új egészségügyi törvény a különböző sürgősségi fejlesztésekre. Ezekre a kórház már tavaly pályázatot adott be. A sikeres pályázat eredményeként a közelmúltban új monitorokat kaptak. Ezek segítik a fekvő betegek őrzését, megfigyelését és magasabb szintű biztonságos ellátását. Az eszközökkel folyamatosan „monitorozható" a beteg vérnyomása, pulzusa, szívműködése. Az eszközök mindezt automatikusan végzik, s a pontosan dokumentálható mérések nagyban megkönnyítik az ápolószemélyzet munkáját.
Kriszt doktor szerint a sürgősségi ellátáshoz szorosan kapcsolódik a kapuvári mentőállomás és a mentés helyzete is. Itt viszont elég nagy a gond, hiszen az évek óta meglévő igény ellenére nincs esetszintű mentőautó, tehát nincsen mentőtisztes és mentőorvosos kocsi.

– Ilyen a megyebeli városokban már van, s a környező megyékben is nagyarányú fejlesztések voltak e téren, ezért is érthetetlen számomra, hogy Kapuváron még nincs esetkocsi, holott ezt az ellátott terület nagysága indokolná. Véleményem szerint a városban huszonnégy órás esetkocsi kellene, mert míg Csornáról vagy Sopronból a mentő a helyszínre ér, jóval több idő telik el, mint az országosan elvárt tizenöt perc, s ennek a beteg látja kárát. Folyamatosan mentőzöm a szomszédos Vas megyében, ahol Répcelakon a napokban avattak új mentőállomást eset- és szállítókocsi üzembe helyezésével. Ezt a város úgy tudta elérni, hogy lakást biztosított a mentőtiszt számára. A répcelaki mentőállomás nagyban segítheti megyénk déli részének ellátását – jelentette ki Kriszt András.

A doktor úr végezetül jó hírrel is szolgált, hiszen a kórház vezetése konzultált Budapesten a légi felügyelettel, s ennek eredményeként hivatalos helikopter-leszállópályát jelöltek ki a kórház mellett. Az engedélyezés folyamatban van, s ezután nem kell majd a betegeket mentővel elszállítani a helikopterig, hanem a kórteremből közvetlenül a mentőhelikopterbe kerülhetnek.

Korábban:

Véget ér a kórházfelújítás tíz éve (2002-07-29) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnök nem reagál a vádakra

A kapuvári romák között újra és újra fellángolnak az ellentétek. Hol az Ady Endre utcai építkezés,… Tovább olvasom