Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Tovább üzemeltetnék a helyi iskolát

Készül az önkormányzati rendszer változására a mihályi községháza. A polgármester szerint a továbbiakban is üzemeltetnék iskolájukat, emellett mikrotérségi szerepre törekednek.

Évértékelésében a faluház felújítását, valamint az iskolára és a temetőre megnyert pályázati pénzeket emelte ki Csitei Gábor, Mihályi polgármestere. A községvezető szerint ha anyagi terheik nem nőnének, az oktatási rendszer esetleges átalakítása után is üzemeltetnék a község iskoláját.

– Ha röviden kellene értékelnem az évet, akkor a faluház 31 millió forintos felújítását emelném ki 2011-ből. Ez olyan beruházás volt, mely meghatározza a település közösségi életének további fejlődését – jelentette ki Csitei Gábor. Hozzátette, hasonló nagyságrendű, 23 milliós felújítás vár a mikrotérségi általános iskolára is. Erre a pályázati forrásokat már elnyerték, a kivitelezés – a fűtésrendszer korszerűsítése és a nyílászárók cseréje – a jövő évben kezdődik meg. Ugyancsak pályázati forrásból fejlesztik a temető környékét, 12 millióból itt parkolókat alakítanak ki és a kerítést felújítják.
– Nem lehet szó nélkül elmenni a mihályi közösségi élet fejlődése mellett sem. Ebben az évben már komoly önkéntes munkára számíthattunk a helyiek részéről a falunapon és többek közt az adventi rendezvényeken – mondta a polgármester.

A faluházat 31 millió forintból újították fel, ez olyan beruházás volt, mely meghatározza a település közösségi életének további fejlődését.
A faluházat 31 millió forintból újították fel, ez olyan beruházás volt, mely meghatározza a település közösségi életének további fejlődését.


Az intézményekkel kapcsolatban még megjegyezte, nagy lépés volt idén az is, hogy az óvodát és az iskolát összevonták Mihályiban. – Fontos kérdés napjainkban az oktatás és a közigazgatás átszervezése, Mihályi készül az esetleges közeljövőbeli változásokra – tette hozzá. A körjegyzőség Magyarkeresztúr, Kisfalud és Vadosfa bevonásával zavartalanul működik. Emellett egy intézményfenntartó társulásuk is van Kisfaluddal, Hövejjel, Cirákkal és Vadosfával. Csitei Gábor szerint e kettős feladatot a továbbiakban egyesíteni, bővíteni is lehetne, melyre a készülő önkormányzati törvény lehetőséget is ad.

Csitei Gábor: Nagy lépés volt idén, hogy az óvodát és az iskolát összevonták.
Csitei Gábor: Nagy lépés volt idén, hogy az óvodát és az iskolát összevonták.


– Várunk további településeket is az önkormányzati társuláshoz – mondta Csitei Gábor. Az iskolával kapcsolatban hangsúlyozta, az állami átvételkor esetleg megfontolnák a további, mikrotérségi működtetést akkor, ha a településeknek ez nem járna további anyagi megterheléssel.

Az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban megjegyezte: nem sérülne a települési önrendelkezés, ha Mihályiban lenne a társult települések közös önkormányzati hivatala. – Az ügyintézők, ugyanúgy, mint a jelenlegi körjegyző, kimennek a településekre, tehát a társultak polgáraihoz is helybe menne az ügyintézés – mondta a mihályi polgármester.

Olvasóink írták

 • 4. egykapuvár 2011. december 22. 13:39
  „hát akkor alaposabban olvasd át az elfogadott közoktatási törvényt! :-) www.parlament.hu”
 • 3. sziszifusz 2011. december 22. 08:37
  „Kimaradt az előfizetésből- az alap/ált/iskolákat nem lehet visszaigényelni:az állam lesz a fenntartó.További kellemes sajtószemlét.”
 • 2. egykapuvár 2011. december 21. 23:39
  „kedves sziszifusz! miért is kérdezed? bizonyára aki előfizet rá, tudja olvasni. mert hogy? ....”
 • 1. sziszifusz 2011. december 21. 22:17
  „Újságot olvasnak Mihályiban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutál fotó a kapuvári éjszakából - Hat öltés a szemen

A férfire hárman támadtak, hat öltéssel varrták össze a szemét. Tovább olvasom