Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tizedére esett a szűrések száma

A kötelező tüdőszűrő vizsgálat eltörlése után kevesebb mint tizedére esett vissza a jelentkezők száma csak a Kapuvári járásban. A szakemberek a rizikócsoportokban visszaállítanák a kötelező szűrést.


A kötelező, évenkénti tüdő- szűrés eltörlésével csak a Kapuvári járásban kevesebb mint tizedére esett vissza a szűrésre jelentkezők száma. Az úgynevezett rizikócsoportos szűrést írták elő 2014-ben, egyelőre változó eredménnyel.

– Olyan tüdőgondozói hálózat, szakembergárda és több évtizedes tapasztalat van a birtokunkban, melyet nem szabadna veszni hagyni éppen akkor, amikor vélhetően egyre nagyobb szükség lesz rá – jelentette ki lapunknak dr. Breining Ildikó intézetvezető főorvos. A kapuvári tüdőszűrő intézet vezetője érdekességképpen elmondta: az ötvenes években megszervezett kötelező vizsgálatoknak köszönhetően hazánkban 2005-re elértük, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Magyarország tbc-mentesnek tekinthető. Erre tekintettel 2005-ben megszüntették a kötelező szűrést – mondta a főorvos. Sőt, 2014-ben a Magyar Tüdőgondozói Hálózat Magyar Örökség Díjat kapott.

Dr. Breining Ildikó főorvos és Mészáros Csabáné vezető asszisztens: 40 év felett erősen ajánlott lehetne az évenkénti szűrés.
Dr. Breining Ildikó főorvos és Mészáros Csabáné vezető asszisztens: 40 év felett erősen ajánlott lehetne az évenkénti szűrés.


– Az 1930 óta működő kapuvári intézményben és körzetében 2005 előtt évente 25–30 ezer ember jelent meg. A kötelezettség eltörlésével ez a szám 2012-re ezernyolcszázra csökkent – tájékoztatta a Kisalföldet Mészáros Csabáné vezető asszisztens. Hozzátette, tavaly némi emelkedést tapasztaltak, ám ez nem a lakosság egészségtudatosabb viselkedésének, sokkal inkább a több munkaalkalmassági vizsgálatnak köszönhető. Megjegyzendő, Kapuvár és ellátási körzetének 44 ezer lakosa van.

– A szűrésen megjelentek számának csökkenése aggodalomra adhat okot. Bár nálunk megszűnt a tbc népbetegségi jellege, ám a szomszédos keleti országokban korántsem így van – mondják a kapuvári szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjel is látnak a mezőőrök

Éjjellátó kamerával is dolgoznak már a csornai mezőőrök. Az eszközzel a szorgos tolvajokat, illetve… Tovább olvasom