Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Tavaly ilyenkor már sorolt a borsó

A legidősebbek sem emlékeznek a mostanihoz hasonló márciusi időjárásra. Késésben van a mezőgazdaság, és a konyhakertekben is bőven lenne már tennivaló.
Tavaly ilyenkor a konyhakertekben már kikelt a borsó és elültették az aprómagokat. Idén a kapa és a gereblye helyett a hólapát van használatban. A legidősebbek sem emlékeznek ilyen időjárásra.

– Elég baj az, hogy így alakult a március – mondta a Kisalföldnek Bodonhelyen a 80 esztendős Varga Béla.

– Tavaly a borsó már sorolt március végén, most meg hó lepi a kertet. A gabonák is késésben vannak. Ráadásul micsoda pluszköltséget jelent ez a szokatlan helyzet. Például a hó miatti mentések, a sok jármű működtetése. Aztán a családoknak a tüzelés. Nálunk gáz is van, de inkább fával fűtünk. Ugyanúgy kell rakni a kazánt, mintha tél volna és nem tavasz. Ilyen márciusra én nem is emlékszem. De arra igen, hogy a hónap közepén már mezítláb mászkáltunk, olyan meleg volt. A hó és az olvadás után aztán számíthatunk az árvízre. Ami megint egy csomó pénzt visz el.

Barbacson Göncz János bácsi sem emlékszik rá, hogy valaha is szánkóval mentek locsolni a gyerekek.

– Idén pedig ez is előfordulhat – jegyezte meg érdeklődésünkre. – A nyolcvanötödik évemet tiprom, de nem emlékszem ilyenre. Éppen az imént szekáltam meg az egyik utcabelimet, hogy ne a hólapáttal birkózzon, hanem menjen vetni. A kertben mi már elültettük a hagymákat, de már az aprómagokat is el kellene. A mezőgazdaságnak is nagy károkat okoz ez a szokatlan időjárás. Súlyos következményei lehetnek. Mást persze nem tehetünk, megvárjuk, amíg elolvad a hó – mondta Göncz János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindult a vonatforgalom Csorna közelében

Kevéssel kilenc óra után újraindult a vasúti forgalom a Győr-Sopron vasútvonalon Kóny és Csorna között. Tovább olvasom