Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Színjátszók: a nagyapa kezdte, az unoka folytatta

Egykoron népszerű színjátszó csoport működött Csornán, amely csaknem négy évtizede tartotta utolsó előadását. Az emlékek azonban ma is élnek...
Moldoványi Eleonóra gyakran előveszi a régi fotókat.
Évtizedekkel ezelőtt igazi értéke és hírneve volt Csornán a főleg

fiatalok alkotta színjátszó csoportnak. Moldoványi Eleonóra is azon csornaiak egyike, akik ha nem is a világot, de azért a számukra sokat jelentő deszkákon is megmutathatták szerepformáló képességüket. Igaz, neki könnyű volt, hisz „csak" a családi hagyományt kellett ápolnia.

Kultúra az egyesületekben

– Nagyapám, Martincsevics Károly – a városi könyvtár névadója – mint fiatal iparos 1892-ben telepedett le Csornán – kezdte a múltidézést Moldoványi Eleonóra. – Később másokkal együtt hozzálátott lakóhelyén a színjátszás alapjainak lerakásához. A munkába gyermekeit is bevonta. Csornán az iparosok különböző csoportjai – az Iparos Ifjak Köre, az Iparos Dalkör, az Iparos Társaskör, a Katolikus Legényegylet – egyaránt sokat tettek a kultúra fejlesztéséért, miközben a paraszti réteg és a vallási egyesületek is folytattak ilyen tevékenységet. Így aztán igazán jelentős társasági élet alakult ki. Előbb nagyapám, később édesapám töltötte be az ipartestület elnöki tisztét, és e pozícióban is felkarolták a kultúra ügyét. A rendezvények bevételét többnyire jótékony célokra fordították.

A kőszívű ember fiai

– Ön mikor kapcsolódott be a színjátszásba?
– Az ötvenes évek elején a nemzeti bankban dolgoztam, és mi, fiatalok arra törekedtünk, hogy értelmesen töltsük el a szabadidőnket. Ezért kitaláltuk, hogy felélesztjük az 1948-ban megszűnt „színdarabozást". Megkértem az édesapámat, hogy rendezőként vegyen részt a munkában. Először a banki szakszervezet támogatásával a Gül Babát vittük színre. Lelkesen gyártottuk a díszleteket, például a lépcsőket üres bankjegyládákból készítettük, s azokat otthonról hozott szőnyegekkel takartuk le. Azután a földműves és a kisipari szövetkezetek támogatásával nagyobb darabok előadására is vállalkoztunk. A színjátszásnak 1956 vetett véget, s legközelebb 1963-ban A kőszívű ember fiait adtuk elő.

Helyi sztárok

– Voltak-e sztárok?
– Meg kell említeni Varga Miklós barátunkat, Kiss Ottót, Ginczli Jóskát a csodálatos hangjával. Tocsikné Kertai Jolán az első Csárdáskirálynő volt Csornán, ragyogóan énekelt és táncolt.
– Feléledhet a színjátszás Csornán?
– Nem. Ahhoz nagyon lelkes emberekre lenne szükség. Különben is, a mai fiatalokat ez a szórakozás nem elégítené ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fekete ördögök újra járják

A sobri verbunk évszázados hagyományokon alapuló tánc, régen nagy becsben tartották. Lelkes sobori… Tovább olvasom