Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Szeméthegy Csorna és Bősárkány határán

Csorna és Bősárkány közigazgatási határán egy szeméthegy éktelenkedik.
Az úgynevezett „Barázdás-dűlő" Csorna és Bősárkány közigazgatási területének határán helyezkedik el. A közel negyvenhektáros területen tizenhét tulajdonos osztozik. Ahogy egyikük megjegyezte, ma már csak osztoznak, mert hasznosítani jelenleg nem tudják a földeket. Ennek legfőbb oka az a – néhol mellig érő – szeméthegy, melyet valakik odahordtak a földek közti szolgalmi útra.

Régi törmeléklerakó az út mellett

A történet még a nyolcvanas évekre nyúlik vissza. Szalay Imre bősárkányi polgármester elmondása szerint abban az időben a település törmeléklerakója volt a szolgalmi út mellett. Mivel a környezetvédelmi szabályok változtak, a lerakót évekkel ezelőtt hivatalosan lezárták. Jelenleg tart a rekultiváció engedélyezési folyamata. A környékbeli lakók azonban nem vették figyelembe a tiltást és napjainkig e területre hordják a szemetet.

Ottjártunkkor is több személygépkocsi, szippantóautó és kerékpáros próbálkozott a lerakással, a fényképezőgépet látva azonban elment a kedvük a szemeteléstől. Bár egyikük megjegyezte: ha nem rakhatja le az általa hozott zsákot, akkor „mégis hova vigye?" .

Magánterületre szemetelnek

A kérdésre azonban a tulajdonosok kapták fel a fejüket, hiszen nem elég, hogy a földek közti szolgalmi utat már nem tudják használni a szeméthegytől, de néhányan a földekre hordták a hulladékot. Németh Sándor, az egyik tulajdonos elmondta: évekkel ezelőtt a bősárkányi önkormányzat letolatta az útról a hulladékot, de április óta már az úthoz sem férnek hozzá. Már 1998-ban kérték a helyi önkormányzattól az áldatlan állapotok megoldását, melynek jogosságát egy akkori jegyzőkönyvben a polgármester is elismerte.

Egy másik földtulajdonos, Földes András megjegyezte: a szeméthordók a lucernaföldjén szoktak megfordulni. Néhányan ezt megelőzendő a trágyát lerakták a föld végébe. Ez sem szegte kedvüket azonban a lerakóknak, több esetben egyszerűen eltolták a trágyahalmot a föld mellől. Az öt és fél hektáron gazdálkodó Lafler Lajos megjegyezte, nem tudják elkezdeni a nyári munkákat, kénytelenek egymás földjén közlekedni.

Százezres büntetési tételek

 A hulladékgazdálkodásról szóló törvény értelmében, amennyiben az illegálisan lerakott szemét tulajdonosa nem állapítható meg, az elszállítást a terület tulajdonosa végzi. Ha ez nem történik meg, a környezetvédelmi felügyelőség vizsgálja tovább az ügyet.
A már bezárt törmeléklerakó még bősárkányi területen van, a szolgalmi út azonban már a csornai önkormányzat tulajdonát képezi. Dr. Egresiné dr. Kiss Mária csornai aljegyző a Kisalföld kérdésére elmondta: mivel közös a gond, tárgyalásokat kezdeményeznek a bősárkányi önkormányzattal az úton lévő szemét elszállításáról.

Széles László alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy három bősárkányi személy ellen feljelentéssel élnek, mivel az illegális lerakóban talált bizonyítékok alapján személyük kideríthető. A szabálysértés büntetési tétele százezres nagyságrendű. Az osztályvezető hangsúlyozta: mind a csornai kapitányság munkatársai, mind a környék körzeti megbízottjai fokozottan ellenőrzik az illegális lerakókat és a bizonyítható szemétlerakók ellen eljárást indítanak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítséget kér az altatógép lecseréléséhez a kórház

A csornai Margit Kórház segítséget kér, hogy ki tudják cserélni végre a meghibásodott altatógépet. Tovább olvasom