Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Számviteli hibákat vétett a Csornahő Kft.

A számviteli törvényt sértette meg több esetben is a Csornahő Kft. 2008 és 2012 között. Az Állami Számvevőszék által feltárt hiányosságok nem veszélyeztették a szolgáltatást.

A Csornahő Kft. 2008 és 2012 közti gazdálkodását vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az eredményről kiadott közlemény szerint az ellenőrzés számviteli hiányosságokat tárt fel. A hibák nem veszélyeztették a szolgáltatást, az ÁSZ javaslatokat tett a javításra. A társaságnak harminc napja van arra, hogy intézkedési tervet dolgozzon ki. A végrehajtását később ellenőrizheti a számvevőszék.

Az ÁSZ az ügyvezetőnek öt, a jegyzőnek két javaslatot tett a szabálytalanságok miatt. Az ellenőrzés megállapította: a társaság bevételei és ráfordításai az ellenőrzött időszakban közel 40 százalékkal csökkentek. A mérleg szerinti eszközállománya a 2008. január elsejei 351 millió forintról 2012 végére 26,3 százalékkal, 258,8 millió forintra csökkent. A vizsgált öt évben nyereségesen gazdálkodott a cég, háromszor osztalékot is fizetett.

A Csornahő Kft. működését a feltárt hiányosságok nem veszélyeztették. Kisalföld-archívum
A Csornahő Kft. működését a feltárt hiányosságok nem veszélyeztették. Kisalföld-archívum

Az ÁSZ sorolta a hibákat: ezek szerint a Csornahő Kft. számviteli politikája nem tartalmazta a jogszabályban előírt, a társaság sajátosságainak megfelelő számviteli módszereket és eszközöket. A Csornahő Kft. számlarendje is alapvető hiányosságokat mutatott, nem biztosította például teljes körűen a vagyon valós értékének meghatározását. A leltározási szabályzatát a társaság nem aktualizálta. A Csornahő Kft. a gazdálkodási gyakorlatában ugyanakkor nagyrészt helyesen járt el. A társaságnál megfelelő súllyal foglalkoztak a kintlévőségek állományának kezelésével.

Szántó Lajos, a Csornahő Kft. ügyvezető igazgatója annyit fűzött hozzá a vizsgálati jelentéshez, hogy a hibák kijavítását célzó intézkedési terv elkészítésére a részletes határozat átvételétől számított harminc nap áll rendelkezésükre. Mint megjegyezte: a szabálytalanságok a gyakorlati munkát nem befolyásolták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtapasztalták, milyen Isten országa

A római Szent Egyed Közösség levélben köszönte meg a kapuváriaknak a minapi jótékonysági akciót.… Tovább olvasom