Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Sírfelújítás egy tálca cseresznyés rétesért

A kónyi Pátka Zoltán vállalkozó nem szeretné, ha őt is „ledarálná" az üzleti világ. Életét nem a pénz irányítja, bár elismeri, szükség van rá. Energiájából, javaiból azonban jut másoknak is.

„A mai világban minden a profitról szól és nem vesszük észre, ha valahol elkél a segítség. Én szeretnék más lenni" – vallja a kónyi Pátka Zoltán. Ő az a sírköves, aki a kolontári vörösiszap-katasztrófa gyermekáldozatának sírkövét felajánlotta. Nem először segített és minden bizonnyal nem is utoljára.

Pátka Zoltán kisgyerekként nem arról álmodozott, hogy egyszer sírköves lesz. Karosszérialakatosnak tanult, néhány évet a szakmájában is dolgozott. Aztán édesapja mellett régi sírkövek felújításán dolgozott, később önállósította magát. Munkája, családja mellett jut ideje arra is, hogy észrevegye: ki szorul rá a támogatásra.

– Csodálatos érzés volt annak idején és most is az, hogy egy régi, moha lepte sírkövet szinte eredeti állapotába tudunk visszaállítani – beszélt második szakmájáról Pátka Zoltán. – Később aztán a gránittal is megismerkedtem és elvarázsolt a természet. A kő ugyanis a szivárvány minden színében megtalálható. Úgy érzem, megtaláltam az igazi szakmámat. Amikor a cégemet megalapítottam, hosszú távra terveztem.

Két fiam van, két- és hétévesek. Azt szeretném, ha később majd átvennék tőlem a céget. Arra is próbálom tanítgatni őket, hogy ne csak a saját érdekeiket, a profitot nézzék. Lássák meg azt is, ha valahol segítő kézre van szükség. Én legalábbis igyekszem így élni és nagy öröm, ha elfogadják tőlem a segítséget. Az üzleti élet sok pofont is osztogat, főleg a konkurenciától. Nem azon vannak ugyanis egyes kollégák, hogy összefogjunk. Az egészséges piaci verseny átment tisztességtelen harcba.

Talán később a mostani, feszített munka megengedi majd a lazítást: Pátka Zoltán a napi munka után családja körében, feleségével, Erikával és fiaival, Márkkal és Patrikkal gyűjt energiát.
Talán később a mostani, feszített munka megengedi majd a lazítást: Pátka Zoltán a napi munka után családja körében, feleségével, Erikával és fiaival, Márkkal és Patrikkal gyűjt energiát.


Pátka Zoltán a kolontári kislány sírkövén túl felújította Lőrincz Mátyás második világháborús hősi halott csornai síremlékét is. Elkészítette a kónyi templom előtti Szűz Mária-szobor eltört márványtábláját. Rendszeresen támogat elsősorban beteg gyerekeknek segítő szervezeteket. Ezek mellett számos kisebb-nagyobb segítség is a nevéhez fűződik.

– A koroncói temetőben dolgoztunk és láttuk, hogy egy idős néni drótkefével próbálja megtisztítani szerettei sírkövét. Hazaküldtük és néhány órán belül teljesen felújítottuk a sírt. Fizetségül nem fogadtunk el semmit, de a néni egy tál cseresznyés rétessel lepett meg bennünket. A napokban éppen telefonált, hogy újra süt egy tepsivel. Ezek a gesztusok az igazi értékei az életemnek. Szükség van a pénzre is persze, mert abból élünk, anélkül nem működik semmi. De ne az irányítson bennünket.

A tál rétes és a néni köszönete nekem többet jelentett, mintha egy drága sírkövet adtam volna el. Vagy a kolontári édesanya hálája, bevallom, megkönnyeztem. De kívánom mindenkinek, hogy éljék át ugyanazt, amit én éreztem. Azt vallom, ha mindenki csak annyit adna másoknak, amennyire lehetősége van, már könnyebb volna a világ. Azt is tudom, miért nem teszik meg sokan. Azért, mert nem veszik észre, hol van szükség.

Pátka Zoltán a napi hajtást a családja mellett piheni ki. Szeret horgászni, motorozni, kirándulni. Azt mondja, felesége mindenben mellette áll, nélküle nem tudná így működtetni a céget. Ahogy munkatársaira is mindig számíthat.

– Azt sajnálom, hogy édesanyám nem érhette meg a sikereimet, 2006-ban itt hagyott bennünket. Gyakran gondolok rá, hogy érdemes-e hajtani, megéri-e a távollét a gyerekektől. Aztán arra jutok, hogy talán később a mostani, feszített munka megengedi majd a lazítást. És az is eszembe jut, ha valamit tehetek azért, hogy jobb legyen ez a világ, mindenképpen érdemes – fogalmazott a kónyi vállalkozó.

Olvasóink írták

 • 3. pancser 2011. június 27. 17:12
  „Nekem is volt ilyen élményben részem, ez nagyon jól tud esni az embernek. Mondhatom nyugodtan, néha szükségünk is van ilyesmire kölcsönösen!”
 • 2. hellószia 2011. június 27. 10:51
  „Nagy örömmel olvastam a fenti sorokat!
  Remélem még sokan mások is. Példát mutatva ezzel mindenkinek!
  Csak így tovább!
  Jó egészséget és minden jót kívánok Önnek és családjának!”
 • 1. Madarász 2011. június 27. 09:34
  „Minden elismerésem az Öné!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám öntésmajori búcsú - Galéria

Jó hangulatban telt az öntésmajori búcsú a hétvégén. Nézze meg fotós összeállításunkat! Tovább olvasom