Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Sárga arany a megyei földeken

Győr-Moson-Sopron - Járjon a Rábaközben, a Mosoni-síkságon vagy a Pannonhalmi-dombokon az ember, kis túlzással mindenhol sárgába borultak a mezôk. Mindez cseppet sem véletlen: a repce egyre magasabb áron, egyre biztosabb piacon kel el, igaz, egyes hangok szerint lehetnek hátulütôi is az utóbbi esztendôk mezôgazdasági slágerének.
Gyorsan ráharaptak a biodízelüzletre a magyar gazdák: nem csupán a Kisalföldön, hanem az országban mindenütt sárgállik a repce, amelynek
vetésterülete néhány év alatt megduplázódott. Egyelôre fôleg exportálják a termést, hiszen a nagy hazai gyárak csak most épülnek, de az alapanyagul szolgáló növény ára már így is megugrott. A repce negyedmillió hektár körüli vetésterületével felzárkózott a - nagy˛ növények mögé. Ez után nem csoda, hogy a laikusnak is feltűnnek az országban mindenütt virágzó táblák.

Nemcsak a repcetáblák növekedtek, de a biodízel alapanyagát gyártó olajütôk is épülnek.

Pontos számukról, feldolgozóképességükrôl Németh Imre, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára annyit mondott az MTI-nek, hogy - a tervezett és bejelentett üzemek mintegy 1,3 millió tonnányi repcébôl vagy más olajos magból 400 ezer tonnányi végterméket képesek elôállítani, ehhez nagyjából 400 ezer hektár termésére lenne szükség˛. Vagyis egyelôre kevés a magyar alapanyag, hisz a magyar olajütôk már Ukrajnában, Oroszországban keresik a repcét. A biodízel alapanyagának hazai felhasználásáról annyit tudni, hogy a Molnak a 4,4 százalékos uniós bekeverési elôírás miatt 118 ezer tonna alapanyagra lesz szüksége idén, 2010-ben pedig 183 ezer tonnára.

Az agronómusok szerint a repce különleges igényű növény, ezért az országban csak kevés helyen lehet biztonsággal és a megfelelô jövedelemmel termeszteni. Ráadásul a napraforgó terjedésével étkezési jelentôsége csökkent. Ám kiderült, hogy a biodízel alapanyagának kiváló olaja. Tóth István, a Mezôgazdasági Szövetkezôk és Termelôk Országos Szövetségének titkára szerint azonban hiába csábítóan magas a repce ára, s biztos a piaca, az ôszi foghíjas kelés és a száraz tél miatt nem mehetnek biztosra a gazdák.

Mindenesetre az tény, hogy a sárga arany magját tavaly 13-14 ezer forintért mérték. Ennyi pénzbôl egy hektárt be tudnak vetni a gazdák. A tôzsdén egy tonna repcéért pedig több mint 64 ezer forintot fizettek az alkuszok. Ráadásul az uniós irányelv 2010-re 5,75 százalékos, 2020-ra pedig tízszázalékos bekeverési arányt tesz majd kötelezôvé a gázolajra. Más kérdés, hogy ezt nem lehet gyôzni repce-vetésterülettel ­ már csak azért sem, mert növény-egészségügyi okok miatt a növény csak ötévente kerülhet vissza ugyanarra a területre. Így egyéb kultúrákat ­ például a másik olajos növényt, a napraforgót ­ is be kell vonni ebbe az iparágba.


Saját repceolajat tankol a gazda


Legújabban a gazda saját maga is megtermelheti erôgépe üzemanyagát. Ehhez csupán saját olajprésre és olajszűrôre van szükség, a traktornak pedig két üzemanyagtartállyal vagy olyan speciális átalakító szerkezettel kell rendelkeznie, amely megfelel az új hajtóanyagnak. Külföldön, elsôsorban Németországban egyre több traktort üzemeltetnek így nyers növényi olajjal.

Olvasóink írták

 • 3. gromer 2008. május 04. 22:31
  „sok helyen kezdtek el agalni ellene mar. persze kicsit keson, mert a dragito hatasa mar most erezheto neki.
  a hianyrol meg ne is beszeljunk.
  tobb orszag korlatozza mar pl a rizsexportot, hogy elegendo legyen a sajat hazajukban.
  megint atestunk a lo tulso felere es miert? penz,penz,penz”
 • 2. tricse 2008. május 04. 21:10
  „mintha valami olyasmit mondtak volna a tv-ben,hogy az unio elkezdett a bioüzemanyag ellen ágállni épp az élelmiszerár növekedés okán

  vagy én értettem félre már megen valamit?

  amúgy mentem szombathelyre és tényleg minden szabad területen ott virít a repce---az étolaj meg már megfizethetetlen”
 • 1. gromer 2008. május 04. 20:05
  „nem baj. termeljek csak a repcet a busas haszon fejeben. de ne sirjanak majd, ha egekbe szokik az alapveto elelmiszer ar, mivel mar most is hiany kezd kialakulni belole. de autozni kell meg wc-re is, meg egy csaladba egy auto az mar elviselhetetlenul keves.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai fesztivál

Csorna - A csornaiak a négy napos I. Park fesztiválon szórakozhattak a május elsejei hosszúhétvégén.… Tovább olvasom