Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Provertha-csarnok: Kapuvár fellélegezhet

Átadták a Provertha új csarnokát tegnap Kapuváron; az 1,2 milliárd forintos beruházást saját tőkéből, sárvári és beledi üzemeinek eredményéből hajtotta végre a tulajdonos, a magyar származású Szalay László Antal és családja. Az önkormányzat többéves adókedvezménnyel ösztönözte letelepedésre a céget.
Az új csarnok: Már Kapuváron dolgoznak az első szerelőszalagon.
Tegnap átadták a német Provertha új kapuvári, 5600 négyzetméteres csarnokát. Ide a gépeket részben már betelepítették, s száz dolgozóval kezdik meg a termelést: a villanyborotva-összeszerelést és a kábelgyártást bérmunkában.
„ A mai napon, de természetesen mindig, a legbüszkébb a családomra vagyok. A feleségem és a fiam tevékenyen részt vesz a cég munkájában."


Az átadáson Biró Péter polgármester kiemelte: idén nehéz gazdasági éve volt a rábaközi városnak, mivel a Rába rt. üzeme bezárt, a Ringa húsüzeme pedig jelentősen leszűkült. Hozzátette: „A kétkedők ellenére az álom most vált valóra, s együtt ünnepelhetjük az utóbbi évek legnagyobb helyi munkahelyteremtő beruházását."

Kapuvár országgyűlési képviselője, Ivanics Ferenc a cégnél található munkaetikára utalva kiemelte: „az ilyen cégek nem állnak odább", ha egy kis nehézség merül fel az üzleti életben.

A Provertha a Szalay család tulajdonában lévő, zártkörű részvénytársaság. A megnyitó nem véletlenül került keddre. Ahogy azt Szalay Antal elmondta, 1956. november 5-én hagyta el Magyarországot Kapuvár térségében. Napjainkra a németországi telepen egyetlen géppel alapított cége 2 milliárd forintos éves forgalmú részvénytársasággá nőtte ki magát Magyarországon. Jelenleg közel 800 embert foglalkoztatnak három üzemben, Sárváron, Beleden és Kapuváron. A vállalat négy fő tevékenysége a csatlakozók gyártása, a kábel és kábelkonfekció, a bérmunka és műanyag-fröccsöntési technológiák. Sárváron, ahol a cég 20 fővel kezdett, napjainkra már 380-an dolgoznak. A beledi üzemegység 140 főállású dolgozója mellett mintegy 120 bedolgozó is részt vesz a munkában.

Gerencsér Jenőtől, a kapuvári beruházás felügyelőjétől megtudtuk, a múlt hét végén Kapuvárra telepítették az első gyártósorokat, ahol a Braun cégnek gyártanak 2-3-féle borotvakészüléket. A már Sárváron betanított 90–92 ember mellé már szervezik a kapuvári üzem helyi adminisztrációját, így év végére valamivel túl is lépik a 100 fős létszámot. Az idei év végén, de legfeljebb januárban megkezdik az új csarnok teljes feltöltését egy fröccsöntő- és egy összeszerelő részleggel. A mintegy 980 raklapot befogadó raktárbázist is feltöltik.

A cég multinacionális vállalatok beszállítója: az Audinak, a Volkswagennek, a Saabnak, a BMW-nek 45-féle kábelt, riasztókábel-egységet állít elő. A Braun cégnek 1998 óta 22 millió infravörös lázmérőt gyártott, és újabban villanyborotvát és tisztítót állít elő. A Braun és a Provertha közti forgalom ma már évente eléri a 3,2 millió eurót. A sárvári és a beledi üzem bérmunkából származó éves árbevétele 1,4-1,5 milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többletmunka ellen vannak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett. Céljuk, hogy az Országgyűlés… Tovább olvasom