Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Próbatermet építenek a mesterdalnokok

Veszkény - Több millió forintot megspórolva alakítanak ki próbatermet Veszkényben a dalárdának. Az egykori, önkormányzati tulajdonban lévő tanítólakás épületét a dalkör iparos tagjai újítják fel.
Példás összefogással alakít ki magának közösségi házat a veszkényi dalárda. Az épületet az önkormányzat ajánlotta fel, a felújítást a dalos egyesület tagjai vállalták. A tervek szerint nyár elejére végeznek a munkákkal. Több millió forintot spórolnak így a községnek.

Matzkó János polgármester – aki a dalkörnek is tagja – a Kisalföldnek elmondta: az egykori, százéves iskolai szolgálati lakás több mint tizenöt éve áll üresen. Állaga romlott, nem vált díszére a falunak. A felújítására több terv is készült, de pénzük sosem volt a rekonstrukcióra. A számítások szerint 15 millió forintot kellett volna az ingatlanra fordítaniuk. A dalosok összefogásával azonban csak az anyagot biztosítja az önkormányzat. Eddig 500 ezer forintot fizettek ki. Megtörtént már az épület belsejének betonozása, burkolása, gipszkartonozása. Két szobát egybenyitottak, mellyel egy 55 négyzetméteres nagytermet nyertek.

– Az lesz a próbaterem, de más községi rendezvények helyszíne is lehet. Akár házasságkötő teremként is használhatjuk a későbbiekben – jegyezte meg Matzkó János. – Lesz még ezenkívül hangszertárolónk, raktárunk, konyhánk és természetesen vizesblokk. A fűtéssel voltunk gondban, de úgy néz ki, az is megoldódik. Egyik tagtársunk ugyanis kazánt cserél és a régit felajánlotta az egyesületnek. Egy másik tagunk radiátorokat ígért.

A százéves épület felújítási munkáit Vörös Sándor szervezi. Segítsége akad szerencsére bőven.
A százéves épület felújítási munkáit Vörös Sándor szervezi. Segítsége akad szerencsére bőven.

A szakmunkával eddig sem volt és vélhetően nem is lesz probléma.

A dalkörben énekelnek festők, kőművesek, villanyszerelők, sőt, egyikük még a felújítási terveket is elkészítette.

Több millió forint értékű munkát végeznek el. A helybeli vállalkozók is támogatók. Nagy Béla például 400 ezer forint értékben ajánlott fel támogatást, Szabó Sándor a burkolást végezte el, Rinner Sándor pedig a tervezést. A munkálatokat Vörös Sándor szervezi lelkesen és maga is kiveszi belőlük a részét.

A veszkényi dalkörnek tavaly közel húsz fellépése volt. Részt vettek falunapokon, de ott voltak Fertőszentmiklós városavató ünnepségén is. Gyakran vállalnak szereplést jótékonysági rendezvényeken is. Jelenleg a helyi vendéglő különtermében próbálnak, ám azt már kinőtték, mivel létszámuk közelíti a negyvenet. Az új közösségi ház a dalárdát kísérő zenekarnak is otthont ad majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nincs miből megtakarítani

Beled - Beledben idén is pályázati pénzeket várnak a fejlesztésekhez. Nagy reményeket fűznek a… Tovább olvasom