Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Pincébe csak csizmában

Évek óta feltör a belvíz Veszkény Kossuth és Szabadság utcai részén. A lakók csak csizmában tudnak a házaik alatt közlekedni. Az önkormányzat szakértő bevonásával próbálja kezelni a helyzetet. A probléma nem csak veszkényi.

Nem egyedi problémával kénytelenek szembesülni Veszkényben a Szabadság és a Kossuth utcák lakói. A Rábaköz számos településén okoz problémákat a belvíz, elég csak a legutóbbi rábatamási helyzetre, vagy a megoldásáig szinte évente visszatérő kapuvár-gartai belvízre gondolni. A belvíz elvezetése, főleg a csapadékos időszakban, komoly gondokat okoz Rábaköz-szerte, megoldás vélhetően – komoly forrásigénye miatt – csak központi segítséggel lehetséges. Utóbbira azonban csak gumicsizmásan várnak a veszkényiek is.

Több lakó gyűlt össze Veszkényben, Györkös Ferencné Kossuth utcai családi házában. Katona Nándor és Megyeri Ferenc az utcából, Pászli Szabolcs a szomszédos Szabadság utcából érkezett, hogy lapunkkal megossza évek alatt felgyülemlett tapasztalatait.

Györkös Ferencné: A pincében a gumicsizma az ajánlott dress code.
Györkös Ferencné: A pincében a gumicsizma az ajánlott dress code.

– Az úgynevezett belvízhelyzet 1996 óta szakadatlanul jelen van a pincéinkben, hol nagyobb, hol kisebb vízszint képében – mondta Györkös Ferencné. Részletezve elmondta, volt, hogy a kazánok tűzteréig ért a víz, mely egyik legnagyobb szintjét még 1998-ban érte el, de a csapadékos időben mindennapos a 20–40 centiméteres vízszint.

– Emiatt például a pincében lévő kazánomat magam is fél méterrel emeltem meg – mondta Megyeri Ferenc. Az utcabeliek szerint a magasabb vízszint átlag kétévente jelenik meg náluk, legutóbb tavaly húsvétkor még a tűzoltók is kivették a részüket az értékek mentéséből (Kapuvár gartai városrészében homokzsákos védekezés is volt a terület felújításáig, azóta ez a probléma jórészt megoldódott). A szintén Kossuth utcabeli Katona Nándor elmondta, pont a magas belvíz miatt megemelt aljzatbeton is repedezik, egyes helyein sugárban jön fel a belvíz a pincében. Györkösné elmondta, szinte minden utcabelit ért már anyagi kár, ők is cseréltek már kazánt a rozsdásodás és egyéb károk miatt.
A háztulajdonosok egyöntetű véleménye szerint a belterületi vízelvezetéssel nincs túl nagy probléma, hiszen míg a pincékben áll a víz, a házak előtti vízelvezető árkok csontszárazak voltak.

– Úgy vélem, a megoldás valahol a külterületen keresendő, ahol például az utca szomszédjában álló gödör vízelvezetése sem megoldott – jelentette ki Györkösné. Az utcabeliek véleménye szerint évtizedekkel ezelőtt sokkal több vízelvezető csatorna húzódott a falu határában, mely a belvizet probléma nélkül vezette el.

– Ezek jó részét mára betemették, újbóli feltárásukhoz sok pénz és némi szemléletváltás lenne szükséges – hangoztatta Katona Nándor. Györkösné hozzátette: a gazdáknak és a vállalkozóknak gépeik, a veszkényi háztulajdonosoknak pedig lapátjuk és elhatározásuk is van, közösen talán többre mennének.

Természetesen nem tétlen a helyi önkormányzat sem, Németh András polgármester lapunknak elmondta, már szakember segítségét kérték a helyzet megoldására, ám a tavaszt meg kell várniuk bármiféle munka megkezdésével. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohócjárás drótos tóttal és medvével

Immár kilencedik éve, a farsang utolsó napján, húshagyókedden furcsa "lakodalmas menet" járja a… Tovább olvasom