Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Pezsgőzött a betörő a csornai templomban - Gyufát lopott

Csorna - Betörtek hétvégén a csornai evangélikus templomba. A gyülekezetnek egy doboz gyufát, egy üveg pezsgőt és egy betört ablakot kell elkárolnia. Az erkölcsi kár viszont annál nagyobb, véli Tubán József lelkész.

"Templomunk mindig, mindenki előtt nyitva áll, ám a rossz szándékkal, éjszaka, alattomban érkező látogatóknak nincs helyük az Isten házában"-mondta Tubán József lelkész a Kisalföldnek. A hétvégén pedig ilyen "vendége" volt a gyülekezetnek. Az evangélikus templom közösségi termének ablakát törte ki és ott mászott be az épületbe. A szekrényeket kutatta át, az oltár gyertyatartóit vette szemügyre és megivott egy üveg pezsgőt. Egy doboz gyufát is magával vitt az elkövető.

A templomokat régen a gonosztevők is tiszteletben tartották, ma már nem - véli Tubán József evangélikus lelkész.
A templomokat régen a gonosztevők is tiszteletben tartották, ma már nem - véli Tubán József evangélikus lelkész.


- Értéket nem őrzünk a templomban, így, ha haszonszerzés volt a tolvaj célja, rossz helyre jött-magyarázta Tubán tiszteletes. - A pezsgő a templomi emlékünnepségről maradt meg, az egyik szekrényben akadt rá. Miután megitta, az üveget a szomszédos zöldségforgalmazó telepre dobta át, ott találtuk meg. A gyertyatartókat is leszedte az oltárról, de miután láthatta, hogy értéktelenek, otthagyta őket.

A lelkész szombaton délelőtt fedezte fel a betörés nyomait. A szekrények nyitva voltak, a betörő átforgatta a polcokat. Ám oltárterítőkön, énekeskönyveken kívül mást nem talált. Illetve egy üveg borba is belekóstolt néhány korty erejéig, de úgy látszik, a pezsgő jobban esett neki. A gyülekezet tagjai természetesen felháborodtak a betörésen.
- Felháborít, hogy vannak olyan emberek, akik veszik a bátorságot, a másik tulajdonát nem tisztelik és feldúlják-fogalmazott Tubán József. - Az meg csak súlyosbítja a helyzetet, hogy a templom egy közösségi épület, mindannyiunké, az egész város lelki otthona. Nyitva áll mindenki előtt, de az alattomban, rossz szándékkal érkezőknek itt nincs helyük. Ha az elkövető persze úgy gondolja, hogy megbánta tettét és meg is gyónná, szívesen látjuk a közösségben. Az anyagi kár ugyan nem nagy. A betört üveget kellett megjavíttatnunk, és a gyufát pótoljuk. Ez a betörés azonban nekem azt jelzi, hogy az országban valami nagyon nincs rendben. Régen ugyanis a templomokat a legádázabb gonosztevők, rablók is tiszteletben tartották. Ma már nem, pedig jó, ha tudják, a biztonsági kamerákon kívül más is látja tettüket.

A csornai evangélikus gyülekezet vasárnapi istentiszteletre érkező tagjai felháborodtak a történteken
A csornai evangélikus gyülekezet vasárnapi istentiszteletre érkező tagjai felháborodtak a történteken


Nem a mostani volt az első "támadás" a csornai evangélikus templom ellen. Tizenegy évvel ezelőtt is betörők jártak az épületben és akkor sokkal nagyobb kárt okoztak. Elvitték a keresztelőkancsót, az Úrvacsorai felszereléseket, a gyertyatartókat. A hétvégi esettel kapcsolatban Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány elmondta: a helyszíni szemlét megtartották a templomban és környékén és a büntetőeljárást megindították.

Olvasóink írták

 • 5. asher60 2009. június 10. 04:21
  „gazdag lehet az egyhazkozseg ha a "miset" pezsgovel celebralja a pap!!!
  na ja!!! nagy az isten allatkertje!!!!”
 • 4. dr73 2009. június 08. 17:32
  „Ateista lévén nem kell hogy ismerjem ezen szokásokat....amúgy meg igaz,nem olvastam el a cikket,csak nevettem az egészen.Gondoltam lesz itt válasz,meg is kaptam , ahogy reméltem.Köszi :-)”
 • 3. amazingabor 2009. június 08. 14:38
  „"A pezsgő a templomi emlékünnepségről maradt meg.."”
 • 2. dolce 2009. június 08. 10:06
  „dr73!Tán el kéne olvasni a cikket,és ismerni kéne az evangélikus hitet!”
 • 1. dr73 2009. június 08. 08:13
  „Egyáltalán miért van egy templomban pezsgő?
  Ejnye - bejnye .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendsértés Csornán? Vizsgálat vasárnap

Kampánycsendsértés ügyében érkezett bejelentés a megyei Területi Választási Bizottsághoz; a panaszos… Tovább olvasom