Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Percekig élt a kis Edina - Bírósági tárgyalás Beleden - fotók

Vécén szült az anya, meghalt a csecsemő.

A beledi városháza házasságkötő termében tartotta meg az első érdemi tárgyalást a Győri Törvényszék az egyik kis rábaközi faluban történt újszülötthalál ügyében.

A család kétharmada anyagi okból nem tudott legutóbb Győrbe jönni, ezért a bíróság kihelyezte a tárgyalást a kisvárosba. A nincstelenségben élő házaspár és a férfi anyjának otthonától néhány száz méterre kezdték a megismételt eljárást.

A Győri Ítélőtábla igen leegyszerűsítve azt kifogásolta a törvényszék korábbi ítéleténél, hogy a vécén szült anya esetleges ájulására, tudatvesztésére utaló bizonyítékokat nem megfelelően vették számításba, s a bíróság nem indokolta meg, hogy bizonyos bizonyítékokat miért emelt ki. A törvényszék nem hitte, hogy Gy.-né Beatrix eszméletét vesztette volna a szülés után, s hogy ne tehetett volna valamit a vécébe zuhanó kislány életéért. Az anyóst hat, a férjet és az anyát öt évre ítélte, s Beatrix büntetésének felét négy év próbaidőre függesztette fel. Most azonban bármi lehetséges, hiszen a tárgyalást meg kell ismételni.

Az újraindult per vádlottjai szerint várták a babát, de két héttel későbbre. Fotó: H. Baranyai Edina

„Először el akartuk vetetni a gyermeket, mivel nem voltak meg hozzá a feltételek. De kiderült, hogy a tizenhatodik hétben van" – mondta korábbi, tegnap felolvasott vallomásában az anya, aki tegnap megtagadta a vallomástételt. Korábban elmondta: ezután már várták a babát, s bíztak benne, hogy hazavihetik magukhoz.

Kiderült egyébként: a most 25 éves Beatrix már két fiút is szült, akik átmeneti gondozásba, nevelőszülőkhöz kerültek, a szülők szociális helyzete miatt. A harmadik szülött Miklós lett volna, ha fiú. Végül Edina lett, de úgy, hogy szegény már a névadást sem érte meg, 3600 grammal és 51 centivel született és összesen 5–10 percet élhetett az orvos szerint. Azt is micsoda körülmények között: fuldokolva a szennyben.

De folytassuk a vallomást. Az anya favágásnál segédkezett két héttel a kiírt időpont előtt. Szúrt az oldala, és férje még mondta is, hogy ez vajúdás lehet. „Dehogyis szülök" – válaszolta Bea, de azért este elmentek az anyósáért, hogy valaki ott legyen pánikbeteg férje mellett, ha neki kórházba kell
menni.

Éjjel negyed kettőkor elment a magzatvíz, de fájdalmat nem érzett. Szólt Gábornak, hogy hívjon mentőt, mert ezt eszébe véste a védőnőnél. Beatrix a vécére ült és azt hitte, csak nagydologra kellett mennie. A vallomások szerint viszont kiabált: „valószínűleg kiesett a baba".

A férj odaszaladt: „Dehogy született meg, még mindig nagy a hasad." Az ötvenegy éves anyós a menye hátát simogatta azzal, hogy „nyugodj meg, már jön a mentő". A férj abban bízott, hogy rangidős anyja gondját viseli a kiáltozó fiatalasszonynak, míg ő úgyis csak rosszul lesz a vértől.

Végül senki nem vette ki a babát, csak a mentők. Az újszülöttet könnyűszerrel ki lehetett emelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent ki lehet próbálni

Tovább olvasom