Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Pedagógus-béremelés: feszültség a közszférában

A közszféra dolgozói nagyon várják, hogy a kormány rendezze bérüket. A szociális ágazatban tevékenykedők már demonstráltak.


Jövő évi bérfejlesztésükért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók hétfőn a fővárosban. Arra hívták fel a figyelmet, hogy hat éve nem volt béremelés náluk. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva kijelentették: a szociális ágazat 100 ezer dolgozójának bére nettó 78 ezer forint. A közszféra egyéb területein is várják a fizetések rendezését. A Kisalföld utánajárt, mennyit keresnek manapság a közszolgák.
A pedagógusok bérfejlesztésének természetesen örültek az érintettek. Ám az intézkedés némi feszültséget is keltett a közszolgálat más területein dolgozók körében. Lényegesek ugyanis a különbségek. Mint megírtuk, egy 55 éves, 34 éve pályán lévő középiskolai tanár nettó fizetése az emelés után 223 ezer forint lett.

Egy ugyanennyi idős, felsőfokú végzettségű kormánytisztviselő nettója ugyanakkor 158 ezer forint. (Írásunkban végig nettó összegek szerepelnek.) Egy szintén kormánytisztviselőként, középfokú végzettséggel 22 éve dolgozó fizetése havonta 79 ezer forint.

Muzsainé Majsa Erzsébet, a szili óvoda főszakácsa nem a másét irigyli. A saját fizetését kevesli.
Muzsainé Majsa Erzsébet, a szili óvoda főszakácsa nem a másét irigyli. A saját fizetését kevesli.

A 16 éve tanító középiskolai tanár nettója 177 ezer forint. A 13 éve dolgozó, szintén felsőfokú végzettséggel rendelkező kormánytisztviselő 131 ezer forintot keres. Az önkormányzatnál egy 9 éve fizikai alkalmazott mindössze 64 ezer forintot visz haza, 13 éve dolgozó, középfokú végzettségű köztisztviselő (polgármesteri hivatalban) 78 ezret kap kézhez. 30 éve dolgozó kollégája, akinek felsőfokú végzettsége van, 158 ezret kap. Egy 48 éves kormánytisztviselőnek felsőfokú végzettséggel 161 ezer a nettója.

Nem jobb a helyzet a szociális ágazatban sem. Nem véletlenül demonstráltak tehát. Néhány példa: bölcsődei gondozónőnek 20 éves munkaviszonnyal 78 ezer a nettó bére. Ugyanennyit keres az idősellátásban foglalkoztatott munkatársa is. A gyerekvédelemben főiskolai végzettséggel 14 éve tevékenykedő családgondozó fizetése 103 ezer forint.

A pénztárcájukat a Kisalföld számára megnyitó közszolgák mindannyian fontosnak tartották megjegyezni: nem a pedagógusok bérét sokallják. Azt mondják, az teljesen normális, hogy megemelték a bérüket, éppen ezért számítanak arra, hogy ők sem maradnak ki a sorból. Így vélekedik a szili óvoda főszakácsa, Muzsainé Majsa Erzsébet is. Ő közel harminc esztendeje dolgozik a közszférában. Fizetése a garantált bérminimum.
– Megértem én, hogy aki diplomás, keressen többet, hiszen tanult érte. Viszont ne feledkezzenek meg rólunk sem, hiszen mi is lelkiismeretesen tesszük a dolgunkat. Nem irigylem egyáltalán a pedagógusok bérét, megérdemlik. A magunkét keveslem. Ha legalább százezer forintot hazavihetnék, egy szót sem szólnék – mondta Muzsainé Majsa Erzsébet.
A szili polgármesteri hivatalban is naponta szóba kerül a téma. Kovátsits Zoltánné, Tompos Éva és Pénzes Éva érdeklődésünkre kifejtették: nem tudják, mikor kerülnek ők is sorra. Köztisztviselőként egyelőre nem kaptak béremelést, de nagyon bíznak benne, hogy a kormány gondol rájuk is.

 A kormány emelné. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a nemzetgazdasági tárca között folyamatos az egyeztetés a bérrendezésekről. Az Emmi közleménye szerint azonban a béremelés csak megalapozott és ésszerű lehet, amit a gazdasági növekedés lehetővé tesz.


 

Olvasóink írták

 • 9. esőcsepp 2013. október 14. 20:59
  „6.hozzászóló,hajracsorna...teljesen igaz amit leírtál. Lehetne elégedett pedagógusokat is keresni,mert biztos van. Nagyon egyoldalú a dolog már.”
 • 8. Nooormális? 2013. október 11. 10:26
  „A tények makacs dolgok.
  Annak idején, ha jól emlékszem a Medgyesi kormány idején volt egy nagyon "komoly" béremelés. A médiában a pedagógusbérek megduplázásáról beszéltek.
  Akkor a feleségem fizetése nettó 3000 Ft-tal nőtt.
  Most nem duplázták meg a béreket, így a feleségem nettó fizetése (közel 30 évi egy iskolában letöltött munka után)
  123000 Ft-ról 177000 Ft-ra emelkedett.
  Nagyjából ennyi a különbség a két oldal között.”
 • 7. Dr.Lang 2013. október 09. 21:41
  „6. hajracsorna
  Az Index is csak azt szajkozza, hogy lenyegeben ez nem is emeles, mert igaz hogy tobb penzt kapnak, de tobb munkaert cserebe. Ezek mindenbol ki tudjak hozni ami az ideologiajuknak fekszik ;-)
  De hat tegyek ... 2018-ig lesz idejuk meg sok hulyeseget irni.”
 • 6. hajracsorna 2013. október 09. 20:45
  „Érdekes, én a kisalfold.hu-n még nem olvastam olyan cikket, hogy "így meg úgy örülnek a tanárok a béremelésnek". Ilyeneket miért nem szólaltatnak meg vajon???

  Pedig, nem kevés pedagógus van az ismeretségi körömben, akik soha nem voltak (és nem is lesznek) Fidesz szavazók, de most majd´ kiugranak a bőrükből örömükben!

  A Kisalföld ezzel persze (tipikus baloldali napilapként) most azzal foglalkozik, hogy egymás ellen hergeli azokat, akik kaptak, és azokat, akik (egyenlőre) nem kaptak béremelést. Pedig mindannyian sejthetjük (ahogy az újságíró is), hogy előbb-utóbb sorra kerülnek a dajkák, iskolatitkárok, és szakácsnők (stb) is. De mégsem ezt írja le. Hanem csak hergel. :-(

  Szánalmas. Ravasz de szánalmas.”
 • 5. Dr.Lang 2013. október 09. 18:53
  „Tudom, hogy ez nem vigasz annak aki most el, de a magyar gazdasag rendbetetele evtizedeket vesz majd igenybe. Sajnos pl. az osztrakokhoz kepest, mi kaptunk a nyakunkba 40 ev ruszki elnyomast. Orban valodi hazafi, aki jo iranyba kormanyoz, de egyszeruen nem lehet mindent megoldani rogton.
  De ez nem tipikus magyar problema: meg lehet nezni pl. a Lufthansa sztrajkokat. A legikiseroknek szinte ehbert fizetnek, utana lehet nezni a tenyeknek. Sajnalom a konyhas neniket, de amiota a nagy liberalizmus millioszamra szallitja at a munkahelyeket Kinaba (EU-bol, USA-bol) , talan nem Orban rugdosasanal kellene kezdeni az okok keresgeleset.”
 • 4. iskola_titkar 2013. október 09. 17:17
  „Az iskolatitkárok és pedagógiai munkát segítők is összefognak. Aki ilyen munkakörben dolgozik és érdekel, írjon az iskolatitkarok <@> gmail . com címre!!!”
 • 3. oxana 2013. október 09. 15:22
  „1. dödike

  Igazad van. Csak nem jut. A béremelés lehetne "megalapozott és észszerü", nem a stadionok, kisvasút építése. De majd ha bevezetik a luxusadót, majd talán kerül rá pénz. Ha már el nem tervezték máshova.”
 • 2. nagytibi 2013. október 09. 11:26
  „dödike a szocik helyében én befognám a számat a választási csalás kapcsán, kb amikor a tolvaj kezd el becsületről prédikálni.Kész röhej!Nem kell előre megmagyarázni a soron következő bukásokat!”
 • 1. dödike 2013. október 09. 09:03
  „EMMI.Járni jár,csak nem jut.Persze kisvasútra meg választási csalásra jut.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüstkeresztet kapott Varga Beáta

A hittantanár feladata megértetni a gyerekekkel, hogy érdemes jó embernek lenni. Tovább olvasom