Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Park az első polgármester emlékére

Rövidesen bekapcsolódnak a szervezett szemétszállításba, lesz kábeltévéjük, falugondnokuk pedig kisbuszt kap rövidesen. Tervek, melyek az edveiek életét teszik kényelmesebbé a jövőben.

Imre László, Edve polgármestere 2001 novembere, elődje, Gacs Ferenc tragikus halála óta áll a község élén. Az önkormányzati munka persze addig sem volt ismeretlen számára, hiszen 1994-től mint képviselő és alpolgármester vett részt a közéletben. Imre Lászlóval az elmúlt évek eredményeiről, a jövőt illető terveiről beszélgettünk, melyek között szerepel a szemétszállítás bevezetése, a kábeltévé kiépítése, és a fiatalok helyben tartása.

– Polgármester úr elődjétől nehéz örökséget vett át, hiszen Gacs Ferencnek minden gondolata Edve körül forgott és az itt élők érdekeiért harcolt.
– Valóban, a polgármester úr az életét szentelte községünknek. Azt szeretném, ha a továbbiakban is az ő szellemiségében tevékenykedne az önkormányzat és az ő terveit, elképzeléseit meg tudnánk valósítani. Edve lakossága úgy állít emléket első polgármesterének, hogy a falu közepén Gacs Ferenc-emlékparkot alakítunk ki, melyben a polgármester úr munkájának egy kopja állít emléket.

– Az elmúlt egy évből mire gondol vissza legszívesebben?
– Ez az időszak gyakorlatilag a tanulással telt számomra, mélyebben is megismerhettem az önkormányzati munka lényegét. Amire büszke vagyok, az a pályázatok maximális kihasználása, amit bizonyít, hogy tavaly hétmillió-hatszázezer forintos támogatással mintegy tízmilliós fejlesztés valósulhatott meg Edvén, ami tekintve, hogy éves költségvetésünk alig valamivel több, mint huszonkétmillió, jelentős összegnek számít. Rendbe tettük a mezei utakat, számítógépet nyertünk a hivatalnak, a pollenallergia-pályázaton kapott pénzből pedig önjáró fűnyírót és szegélynyírót vásároltunk.
– Nagyon fontos lenne a falugondnoki szolgálat fejlesztése, mindenképpen szeretnénk egy kisbuszt beszerezni. Miután az összes infrastruktúra kiépült nálunk, most következik az utak, járdák rendbetétele, ami tízmillió forint körül lesz, ezt persze pályázati pénzekből szeretnénk megvalósítani. Idén bevezetjük a szervezett szemétszállítást, az ehhez szükséges edényeket a lakosság részére ingyenesen biztosítjuk. Tervben van a szomszédos Vásárosfaluval közösen a kábelhálózat kiépítése, ami nyolcmillió forintba kerül, de az állami támogatáshoz nekünk csak kétmilliót kell hozzátenni. Mivel öregszik a falu, kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint gondoskodjunk az idősekről. Úgy érzem, hogy ennek eddig is eleget tettünk és a jövőben is ezt a gyakorlatot folytatjuk, hiszen évente egyszer pénzzel támogatjuk őket, de bármilyen más kérésük van, azt is szívesen teljesítjük.

– Van elképzelésük a lélekszám csökkenésének megállítására?
– Kiemelt célunk, hogy fiataljaink elvándorlását megállítsuk és olyan feltételeket teremtsünk, melyek vonzóak számukra. Mivel munkahelyteremtésre gyakorlatilag nincs esélyünk, ezért otthonossá szeretnénk Edvét tenni. Vannak közművesített telkek a faluban, melyek megvásárlásához az önkormányzat a maximális segítséget megadja a letelepülni szándékozóknak. Iskolánk, óvodánk sajnos nincs, hiszen azokat a körzetesítés során megszüntették. Ez hátrányára válik a községnek. Működik az önkéntes tűzoltó-egyesületünk, tavaly alakult az Ifjúsági Egyesület, mely az itt élő fiatalok életét hivatott színesebbé tenni. De ezt a célt szolgálja például a parkosítás, a virágosítás is. A két elszármazott edvei által létrehozott Millennium 2000 Alapítvány Edvéért pedig a gyerekek továbbtanulását segíti majd.

– Néhány évvel ezelőtt egy erdélyi községet ismerhettek meg közelebbről. Él-e még ez a kapcsolat?
– Nyárádszentbenedekkel ma is testvéri a kapcsolatunk, legutóbb tavaly látogattuk meg ottani barátainkat. Ahogy lehet, támogatjuk az erdélyi települést, például számítógépet, sporteszközöket küldtünk iskolájuknak, a jövőben pedig könyveket, szótárakat szeretnénk ajándékozni nekik. Szeretnénk ezt a kapcsolatot minél jobban elmélyíteni, hiszen ők valóban rászorulnak a segítségre és meg is érdemlik a támogatást.

 Edvére jellemző adatok: óvodás, általános és középiskolás korú gyerek tizenkilenc él a faluban, felsőfokú tanulmányokat hárman végeznek. A faluban polgári esküvő tavaly májusban volt utoljára, előtte 1966-ban házasodtak a községben. Két évvel ezelőtt egy család házbővítéshez fogott, azt megelőzően a kilencvenes években épült új otthon. Az új önkormányzat célja, hogy a jövőben ne ezek az adatok jellemezzék a községet.

 „ Sokan foglalkoznak a faluban mezőgazdasággal. Éppen ezért odafigyelünk az agrártárca által kínált lehetőségekre, pályázatokra, hogy ezzel is segítsük a gazdálkodókat. A pályázatok elkészítésében természetesen minden támogatást megadunk számukra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal ismét lehet voksolni

Idén tavasszal időközi választást tartanak két rábaközi településen: Csornán és Dörben. A városban… Tovább olvasom