Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Osztrák erőmű szennyezi a Rábát

Az ausztriai bőrgyárak szennyezése után, most újra szennyezik a Rába folyót, óriási károkat okozva ezzel.
Az ausztriai bőrgyárak szennyezése után most a fürstenfeldi geotermikus erőmű is káros anyagokat juttat a Rába folyóba. A burgenlandi horgászok már perlik a céget.

Kalcium-, nátrium-, káliumsókat, szulfátokat, kloridokat és kőolajat tartalmazó termálvíz kerül a Rábába egy ausztriai erőműből a Lapincs folyón keresztül. A szakemberek szerint a szennyeződés halelvándorláshoz vezethet. Magyar és osztrák környezetvédők közösen próbálják megakadályozni a szennyezést.

Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke nyilatkozott a Rába újabb szennyezéséről a Kisalföldnek.

– Geotermikus erőmű működik Fürstenfeldben, ami a több száz méter mélyről felszínre szivattyúzott meleg vizet hasznosítja fűtéshez – fejtette ki Labritz Béla. – A forró vizet kihűlés után mindenféle tisztítás nélkül egy patakba eresztik, ami a Lapincs folyóba csatlakozik. A Lapincs Szentgotthárd alatt folyik a Rábába.

Az erőmű eljárása már alapjában szabálytalan, hiszen európai uniós szabályok írják elő, hogy a felszínre hozott termálvizet felhasználás után a mélyrétegekbe kell visszajuttatni. Labritz Béla szerint az erőmű illetékesei elfogadhatatlan indokokkal magyarázzák, miért nem követik a szabályokat.

– Az erőmű által kibocsátott víz kalcium-, nátrium- és káliumsókat, szulfátokat, kloridokat tartalmaz, illetve kis mennyiségben kőolajat is. Ez mind olyan anyag, ami a környezetre káros. A burgenlandi horgászok már pert indítottak a cég ellen, hiszen a folyók élővilágát veszélyezteti tevékenységük. Az elmúlt időszakban naponta 1200 köbméter víz került felszínre a vállalat által, ennek sótartalma körülbelül 72 tonna, azaz ennyi kerül a folyóba is. Arányaiban ez a folyadék a tengervíznél sokkal sósabb, információink szerint a mennyiséget a jövőben meg kívánják duplázni. Ez pedig már elég magas ahhoz, hogy ha halpusztulást nem is, de elvándorlást eredményezzen.

Labritz Béla érdeklődésünkre kifejtette: továbbra sem szűnt még meg a Rába habosodása sem, amit szintén osztrák gyárak károsanyag-kibocsátása okoz. A szakember szerint négy éve húzódik az ügy, ezért most már semmilyen lépéstől nem szabad visszariadni.
– Sólyom László államelnök úrban bízom, akiről tudott, hogy környezetvédő.

A közeljövőben készülök a Környezetvédelmi Minisztériumba, hogy személyesen tájékoztassam az illetékeseket a tarthatatlan helyzetről. Az unió megfelelő fórumaira is eljuttattuk már az összes dokumentumot, filmet, képet. Részt vettem az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának ülésén is, de eddig semmi nem történt.
Labritz Bélától megtudtuk: a Lapincs védelmében Peter Gortan neves osztrák környezetvédelmi szakember, a heiligenkreuzi szennyvíztisztító igazgatója levélben kérte meg a szentgotthárdi polgármestert és az önkormányzat környezetvédelmi bizottságát, hogy működjenek együtt a szennyezés megakadályozásában.

– A magyar hatóságoknak elég szűkös a mozgásterük ebben az ügyben. Gortan úr kérte, hogy Magyarországon a szennyezés tényét minél szélesebb körben ismertessük meg. Felmerült beszélgetésünkön egy közös határlezárás ötlete is, ami talán jobban felhívná az illetékesek figyelmét a probléma jelentőségére – jegyezte meg Labritz Béla.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevált a gázmotoros fejlesztés

Komoly fejlődésen ment keresztül fennállása óta a csornai távhőszolgáltató. Az egykori széntüzeléses rendszer helyett ma már olaj- és gázkazánok működnek, egy gázmotor pedig hő- és villamos energiát is termel. A jövőben elkerülhetetlen lesz a kisebb fogyasztói körök, esetleg lakások egyedi mérése, amihez az önkormányzat, a fogyasztó és a szolgáltató összhangja kell majd. Tovább olvasom