Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Osliba visszatértek a tanárok

Nosztalgikus pillanatokkal és harminc, egykor Osliban tanítóval telt meg a hétvégén az osli iskola. Volt igazgatójuk meghívására érkeztek. Örömmel és szeretettel.

Volt, ki rövidebb ideig, volt, ki évtizedekig oktatott az osli tanodában. Abban azonban egyetértettek, hogy felejthetetlen számukra ez az időszak. Az egykori igazgató, Minacciné Halász Emma tíz éve vonult nyugdíjba, ez alkalomból hívta össze egykori kollégáit. Munkájának legjobb visszaigazolása, hogy a harminchat meghívott közül néhány kivétellel mindenki megjelent a rendhagyó találkozón. 

„Egykor nyolc osztályban százkét gyereket tanítottunk tizenhárman. Ma két teljes állású és egy félállású tanító van a tizenkilenc diákra" – kezdte Rapiné Tóth Anna, a tagintézmény jelenlegi vezetője, aki huszonhárom éve tanít az iskolában. 
Kellett a lelkemnek ez a találkozó - mondta Minacciné Halász Emma.
Kellett a lelkemnek ez a találkozó – mondta Minacciné Halász Emma.

– Visszaminősítettek bennünket telephellyé. Jó szívvel emlékezem a múltra, nagyon együtt voltunk. Volt egy kedves tanárom, aki azt mondta: „Kedveseim, óvakodjanak azoktól az emberektől, akik nem szeretnek együtt enni. A sok jó ember ismérve az, hogy tudnak és szeretnek együtt enni." 
Találkozó - Az osli iskola jelenlegi és egykori tanítói nosztalgikus pillanatokat éltek át hétvégén.
Találkozó – Az osli iskola jelenlegi és egykori tanítói nosztalgikus pillanatokat éltek át hétvégén.

Ennek szellemében rendszeresen megtartották egymás születés- és névnapját, a kávéillatról pedig mindenki úgy beszélt, mintha valami misztikum övezné. Persze a tanítás volt az első.

A harminchat meghívott közül néhány kivétellel mindenki megjelent a rendhagyó találkozón. 
Minacciné Halász Emma húsz évig volt az osli iskola igazgatója. Úgy véli, családias volt a légkör: „Keményen dolgoztunk. Abban az időben a miénk az egyike volt a legstabilabb, legjobb iskoláknak. Jó tantestületem volt mindig. Több képesítés nélküli kollégám is volt, akik olyan indíttatást kaptak itt, ami meghatározta a későbbi munkájukat. Tíz éve mentem nyugdíjba." A „mit adott neki ez a munka" kérdésre, melyet ő is feltett a résztvevőknek, így válaszolt a volt igazgató: „Ezt, amit most visszakaptam – ez a szeretet. Szívesen emlékezem, és járok vissza Osliba. Szerintem nem csak én, mindnyájan. Kellett a lelkemnek ez a találkozó" – tekintett körbe volt kollégáin Minacciné Halász Emma.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra felpörög a piac e hét szombatján Csornán!

Újra felpörög a piac e hét szombatján Csornán!
Tovább olvasom