Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Nyolc nemzetiség ünnepe

A megyei közgyűlés negyedik alkalommal megrendezett nemzetiségi napját idén Kapuváron tartották. A rábaközi kisvárosban nyolc nemzetiség képviselői mutatkoztak be.
Az érdeklődők a művészeti programokon kívül gasztronómiai bemutatókat is láthattak az idei, immár negyedik nemzetiségi napon, amelynek szombaton Kapuvár adott otthont. A megyei közgyűlés által szervezett rendezvényt, melyet a magyar és a megjelent nemzetiségek himnuszaival kezdtek, Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Biró Péter helyi polgármester nyitotta meg.

Tisztelni másokat

A nemzetiségek találkozóján megjelent Andrej Gerencer, Szlovénia rendkívüli meghatalmazott nagykövete is.
Köszöntőbeszédében a helyi polgármester kiemelte, megpróbálunk a másik kultúrájából meríteni és tisztelni azt, mert aki a másét nem tiszteli, az talán a sajátját sem. Szakács Imre hangsúlyozta, Magyarországon nem beolvasztani akarjuk a kisebbségeket, hanem érdeklődéssel fordulunk feléjük. A nemzetiségi napról kijelentette, ennek célja a különböző nemzetiségek gazdag kulturális örökségének bemutatása.

Örmény táncosok is

A megyei közgyűlés elnöke megnyitójában elmondta, a megyében nyolc népcsoport él, szűkebb hazánk közel kétszáz településéből huszonkilencben mintegy negyven nemzetiségi önkormányzat működik.
A nyolc részt vevő nemzetiség szinte kivétel nélkül bemutatta kultúráját a kapuvári sportpályán felállított sátorban.

A kópházi tamburazenekar horvát népdalokat adott elő a műsor kezdetén. Pket Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke horvát nyelven is köszöntötte. Német táncaival nagy sikert aratott az ágfalvi Váczi Mihály Általános Iskola tánckara. Gaál István polgármester elmondta, településükön négy-ötszáz főnyi német nemzetiségű lakos él. Ágfalván kívül még Kimlén van német diaszpóra.

A győri örmények képviselője szerint mintegy száz család képviseli a népcsoportot a megyeszékhelyen. Pk Jerevánból hozták a Hajk tánccsoportot. A soproni görög nemzetiség, akik ételspecialitásaikkal aratták a legnagyobb sikert, közel ötven tagot számlál, de országosan több mint ötezren vannak, harminc önkormányzattal. Rajtuk kívül bemutatkoztak lengyelek Győrből, szlovén és bolgár kisebbségek. A cigány nemzetiségből a k özeli Vitnyéd Fekete Gyöngyszem nevű zenekara lépett fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exhumált rábacsanaki kutyák

Exhumálták az elmúlt héten Rábacsanakon elhullott kutyákat. A csornai rendőrök rongálás gyanújával… Tovább olvasom