Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Németül tanulnak a magyar tarka marhák

Kapuvár - Csak árnyéka egykori önmagának a valamikor országos hírű kapuvári szarvasmarha- és sertéstelep. A nyolcvanas években évente hatezer disznót és napi nyolcezer liter tejet kiadó telepek napjainkra az enyészeté lettek. A volt marhatartó telepen egy osztrák kereskedő emberei dolgoznak.
Trágyahalmok, rozsdásodó gépmaradványok és toldozott-foldozott épületek csúfítják napjainkban azt a kapuvári szaktelepet, ahol fénykorában napi nyolcezer liter tejet fejtek a kapuvári szövetkezet dolgozói. Az egykori szaktelep maradványait jelenleg egy osztrák marhakereskedő bérli. Az osztrák hajtók és a megmaradt magyar alkalmazottaik szinte egész nap „német szóval" terelik itt a magyar tarkákat.


Napi nyolcezer liter tej

A telep az egykori Vörös Csillag Termelőszövetkezet területén épült a ’70-es évek közepén. A hatszáz férőhelyes szaktelepen szabad tartásos rendszerben jól tejelő magyar tarka fajtát tartottak. Egy tehén évente 2600 liter tejet adott. Az állományt a nyolcvanas évek mezőgazdasági politikája miatt holstein-fríz fajtára állították át. Volt a magyar tarkával keresztezett hungaro-fríz fajta is. Az állatoktól a fénykorban napi nyolcezer liter tejet fejtek géppel. A minőségi takarmánytermelés és az állami tejártámogatás miatt a telep a kapuvári szövetkezet egyik legjobban jövedelmező üzletága lett.

A napjainkra leharcolt telep jelenleg egy magyar cég tulajdonában van, ami bérbe adta egy osztrák marhakereskedőnek. Fejlesztésnek, fenntartásnak ottjártunkkor nem láttuk nyomát.

Szarvasmarhatelep: A nyolcvanas évek fénykora után, napjainkban még van állattartás a telepen, bár osztrák bérlő gazdálkodik ott.
Szarvasmarhatelep: A nyolcvanas évek fénykora után, napjainkban még van állattartás a telepen, bár osztrák bérlő gazdálkodik ott.

A gartai disznótelepet a kistermelők éltetik

Valamivel jobb állapotban van a kapuvári szövetkezet egykor országos hírű sertéstelepe. Az 1974-ben elkészült szaktelep évente hatezer, fénykorában ennél is több minőségi hízósertést adott ki, jobbára a helyi húsüzemnek. Információink szerint a termelés színvonalára jellemző volt, hogy a leadott sertések 95 százaléka első osztályúnak számított. A szaktelep 1976-ban a termelőszövetkezetek közt országosan is első helyezett lett. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a sertésszaktelep fénykorában (1980 körül) is csak legfeljebb 1,3 százalékos nyereséget termelt, az évek során általában „nullszaldós" volt a gazdálkodás. Ennek okaként a már akkor is drága takarmányt jelölték meg a szakemberek, ám hozzátették, a saját keverő megépítésével javultak a pénzügyi mutatók is. Tovább javított a jövedelmezőségen a telep nyolcvanas évekbeli felújítása. A helybéliek által csak „gartai telepnek" nevezett területen a helyi szövetkezet megszűnte után leállt a központi sertéshizlalás, jelenleg többnyire kapuvári kistermelők tartják disznóikat a még elviselhető minőségű ólakban. Fejlesztésnek azonban itt sem nagyon látni a nyomait. Az egykori keverőüzem egyáltalán nem működik, a tárolókban még némi gabonát tárol a tulajdonos. A szaktelep déli végén egy pálinkafőző üzem „nőtte ki magát" az utóbbi években.


Herefordok a réteken

A kapuvári állattartás országos hírét egy 1980-ban kezdett akció is öregbítette. A várostól északra fekvő hansági rétekre hereford fajtájú húsmarhákat telepítettek, úgynevezett rideg tartásra. Az állatok kora tavasztól késő őszig a Hanságban legeltek, majd a téli hónapokat a földvármajori telepen töltötték. Szakemberek elmondása szerint – a ’80-as években újszerű módon – vigyáztak a természetvédelmi terület értékeire is. Az akció nyereségét azonban már akkor is csak az állami támogatás mértéke adta.


Négy kisebb szövetkezetből

A kapuvári „Lenin" Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet 1970-ben, négy kisebb szövetkezetből alakult (Vörös Csillag, Kossuth, Petőfi és Rábaközi szövetkezetek). Így egy 5500 hektáros, közel 1300 tagot számláló nagy szövetkezet alakult, melynek csak az állattenyésztési ágazatában 180–200 ember dolgozott.

Olvasóink írták

 • 4. Ms.Wolf 2009. március 16. 23:11
  „Nem csak a serés - és marhatelep árnyéka önmagának Kapuváron.”
 • 3. jockey 2009. március 16. 11:22
  „Nyelvvizsgát követően meg mennek Budapestre, felvonulni.”
 • 2. P.mester 2009. március 13. 12:23
  „Na végre, Attila, egy olyan cikk, mely kidolgozott. A cím is frappáns. Gratulálok!

  kapuvar.blog.hu”
 • 1. pampus 2009. március 12. 17:04
  „Ezeket mikor terelik a rámpára a tolvajok és onnan a teherautóra, mint Rábapordányban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új falubusz kilencmillió forintból

Vásárosfalu - Hétmillió forint pályázati pénzből és kétmilliós saját erőből új falubuszt vásárolt a… Tovább olvasom