Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Nem zárnak be kórházi osztályokat Csornán

Csorna - A csornai kórház nem zár be, sőt, gazdasági helyzete javult. Már nem nő az adósság és a volumenkorlát „kiigazításától" is sokat várnak a fenntartók.
A csornai Margit Kórházban nem szűnik meg sem a sebészet, sem a nőgyógyászat. Az intézmény adósságnövekedése megállt, nőtt a betegforgalom. A szülészeten például a korábbi években átlagosan háromszáz kisbaba jött világra, 2007-ben közel négyszáz és a mostani adatok is bizakodásra adnak okot. A mutatók a sebészeten is kedvezők. A város vezetői abban is bíznak, hogy a teljesítmény-volumenkorlátot módosítják a szakminisztériumban és a hátrányos megkülönböztetés nem sújtja az intézményt.

– Egy aktív ágyra a csornai kórház kevesebb finanszírozást kap, mint az országos átlag. A különbség 176 ezer forint havonta – mondta a Kisalföld érdeklődésére Turi György polgármester. – Az új egészségügyi miniszter megígérte, felülvizsgálja ezt a helyzetet. Ha változik a rendszer és a csornai kórház finanszírozása is jobb lesz, javul a gazdasági helyzete.

A polgármester beszámolt róla, hogy a Margit Kórház adósságnövekedése megállt. Míg tavaly év elején a Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozása nem fedezte a bérköltségeket sem, addig a megtett intézkedéseknek köszönhetően már a működésre is tudnak belőle fordítani. Az OEP-pénzek 70 százaléka megy el a bérekre, a maradékból az adósságtörlesztésre is kerül. Jelenleg 331,4 millió forint a kórház tartozása. Turi György hozzátette: még ebben az évben rendezik a Csornahő kft. felé fennálló adósságot is, hiszen két önkormányzati cégről van szó és az egyik miatt nem kerülhet veszélybe a másik.
– Azok a híresztelések, melyek akár a sebészet, akár a nőgyó-
gyászat, akár az egész kórház bezárásáról szólnak, légből kapottak – fogalmazott a polgármester.

Siposné Stánitz Krisztina és Borbély Erzsébet elégedettek a csornai kórházzal, de sietnek haza a babákkal.
Siposné Stánitz Krisztina és Borbély Erzsébet elégedettek a csornai kórházzal, de sietnek haza a babákkal.

– A növekvő betegforgalom és a nagyobb ellátási körzet is azt kívánja meg, hogy a Margit Kórház továbbra is működjön. Nagyon kedvező visszajelzéseket kaptunk a környékbeliektől a kórházat támogató felhívásunkra. A csekkek kézbesítése folyamatban van. Nemcsak a helyiek szeretnének segíteni, jeleztek segítő szándékot az Alföldről, a Jászságból, sőt, Ausztriából is. Tudjuk, hogy a gondokat nem ez a kezdeményezés oldja meg, de komoly erkölcsi segítséget jelent és biztosítékot arra, hogy a csornaiak és a környékbeliek kiállnak a kórház mellett.

A kórház szülészetén tehát „nagyüzem" van. Ottjártunkkor is boldog anyukák várták, hogy hazavihessék babáikat. Siposné Stánitz Krisztina kisfiával, Sipos Gergővel, illetve Borbély Erzsébet kislányával, Bakodi Lucával élvezték a kórház vendégszeretetét. Az édesanyák érdeklődésünkre elmondták: elégedettek a szülészeti osztállyal. „Arról, hogy a kórház milyen helyzetben van, nem az itt dolgozók tehetnek. Ők teszik a dolgukat, magas színvonalon. Az ellátás szakmailag is megfelelő, azt, hogy hazamehessünk, nem miattuk várjuk" – jegyezte meg Borbély Erzsébet.

Olvasóink írták

 • 6. Putyilov 2008. június 25. 22:04
  „A Mofém-ot kár volt említeni. 2,5 EUR+Áfa/nm a bérleti díja az omladozó épületeknek,Győrben egy viszonylag új(5-6 éves) ipari épület 1,2-1,5 EUR+Áfa/nm. Hoppá!
  Ha vmit akar benne csinálni az ember,akkor készüljön fel a milliós nagyságrendű átalakításra.
  A "galvi"-t pedig már elrendezte az idő. Nincs az a hatóság,aki annak az üzembe helyezésére engedélyt adna,de ember sincs,aki a szétrohadt tartályok közelébe megy.
  Amúgy meg a forgácsoló és az öntöde épülete hamarosan összeomlik,már potyog belőle az anyag.
  Akkor ki menne oda?”
 • 5. höguta 2008. június 25. 12:50
  „Örülök, hogy a kórházunkban megmaradnak az aktiv osztályok, örülök,hogy örülnek a szülészeti osztályon a betegek, de valyon a belgyógyászaton és a kardiologián is igy örülnek?Kint 35fok bent kb duplája , aki eddig nem fulladt az majd most fog, akkor amikor a régi bel és kard. osztály üresen áll.Ezek a körülmények embertelenek a beteg és az ott dolgozók számára is, a kórházi dolgozók véleményét miért nem hallgatja meg senki?”
 • 4. qeu 2008. június 25. 08:03
  „A 400 mHUF-ba nem csak a kórház volt benne, ülésen ez akkor és ott elhangzott.
  Munkahelyet már elég nehéz teremteni, főleg Csornán és ezt a "jó" közlekedésnek köszönhetjük. Magyarul normálisan en érhető el az autópálya.
  Zárt ülésre én is szívesen bemennék főleg akkor amikor olyan zárt ülés is csinálnak, ami jócskán kifogásolható, mivel közpénzek elköltéséről van szó. Ilyen pl. a végkielégítés megállapítása is.
  Gyarapodáshoz - vagyon gyarapodáshoz - a művház is kell meg az iskola is, hisz évtizedekig nem nyúltak hozzá egyikhez sem.
  A művház jelenleg gyakorlatilag csak büfé üzemeltetésre alkalmas és arra, hogy egy-két táncos fellépés legyen, de csak 500-600 néző részére.
  Az iskola falából egy jókora rész a múltkor ledölt a járdára, gondolom ezt sem kell magyarázni.
  Munkahely teremtés kellene, de látja mindenki, hogy MOFÉM-ból sem nagyon csipegetnek, pedig tudtommal a galván üzem teljesen fel van szerelve és nagyon korszerű.”
 • 3. Putyilov 2008. június 25. 07:07
  „"rendezni szeretnénk a Margit Kórház felhalmozódott adósságállományát"
  Ez mit jelent,ha így van leírva?

  Zárt ülésekre is be szeretnék menni,mert milyen dolog az,hogy a választójuk nem tudhat első kézből vmiről??
  A gyarapodáshoz nem művház és iskola,hanem munkahely kell.
  A szépüléshez viszont a művház rendbetétele nem ártana.”
 • 2. qeu 2008. június 24. 11:20
  „Egy elégedetlen! Nézd meg legyél kedves a 2007. november 05-i Kisalföldben megjelent cikket. Az újságíró összefoglalt valamit rosszan a fejlécben, mert a cikkben azért más van leírva, ahol Polgármester úr nyilatkozott.
  Idézek: "... 400 milliót működésre fordítunk, hisz rendezni szeretnénk a Margit Kórház felhalmozódott adósságállományát, azonkívül pedig az intézmények működtetésére közel annyit kell fordítani, mint amennyi az állami normatíva." Tehát a 400 mHUF-ban nem csak a Kórház adóssága tartozik bele - 100 mHUF működési hitelt is visszafizettek belőle -.
  Ha néha elmennél önkormányzati ülésre azt is tudnád, hogy Polgármester úrtól elhangzott, hogy az Önkormányzat nem kívánja az összes adósságot - Kórházit - rendezni, segíteni akkar, addig amíg szükséges és elkerülhetetlen, a többit meg kell oldania kórháznak.
  Én jobban örülnék, ha pályázati pénzek mellé lenne a kötvény még fennmaradó része felhasználva, mert akkor gyarapodna, szépülne Csorna. ( Iskola, Művház, stb )”
 • 1. "Egy elégedetlen" 2008. június 24. 08:46
  „Polgármester Úr! Arról volt szó, hogy a város által felvett hitelből legelőször a kórház adósságait rendezik. Még mindig óriási a tartozás, tehát csak ígérgetés folyik régóta.. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra sípolhat a kispiros?

Csorna - A Csorna-Pápa vasútvonal megszűntetésébe nem nyugodtak bele a környékbeliek, és… Tovább olvasom