Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem kerül lakat a gyár kapujára

A Sole-MiZo Rt. vezérigazgatója szerint nincs a csornai üzem bezárására vonatkozó terv.

A tejtermelőkkel találkozott a minap Csornán Gerry Lenihan, a Sole-MiZo Rt. vezérigazgatója. Az egyesült cég vezetője a megbeszélés után nyilatkozott a Kisalföldnek.

– Mi volt a témája a tejtermelők részére szervezett összejövetelnek? – kérdeztük elsőként.

– Arról számoltam be,  milyen fejlődés történt a cég életében, amióta  elindult az egyesülés folyamata a Soléval. Téma volt az is, hogy milyen helyzetbe került a cég az EU-csatlakozás óta végbement a piaci változások miatt. Elmondtam, hogy fejlesztettük, racionalizáltuk az üzletmenetet, s ennek során üzemeket kellett bezárnunk, más  költségcsökkentő, ésszerűsítő intézkedések mellett. Most már tudjuk, hogy ez az év nagyon nehéz volt a termelőknek, így a csornai üzem környékén gazdálkodóknak is a piac problémái miatt. Döntéseinknek már látszik az eredménye és a jövő év az ideihez képest stabilabbnak, jobbnak látszik.

– Mit jelent ez forintban kifejezve?

– Nehéz ezt konkrétan megmondani és ezt közöltem a termelőkkel is. Sok mindentől függ, így a kereskedelmi lehetőségektől, s a mi  üzletmenetünktől is. Jósolni nem szabad ilyen helyzetben. Amennyire most látni lehet: jövőre körülbelül hatvan–hatvankét forint kilogrammonkénti ár alakulhat ki. Ez egy megközelítő összeg, lehet magasabb, rosszabb esetben alacsonyabb.

– Ön szeptemberben kiadott egy sajtónyilatkozatot, amelyben többek között az állt, hogy a bezárásra ítélt pécsi gyárból a Sole üzemeibe és Csornára telepítik a berendezéseket. Ez megtörtént már? S egyáltalán mi lesz a csornai üzem sorsa?

– Sajnálatosan az EU-csatlakozás óta zajló piaci folyamatok miatt be kellett zárni a kecskeméti és pécsi üzemet, s a pécsi termelés Szegedre került át. Csornának az elképzeléseink szerint van jövője, része az üzleti stratégiánknak, hisz olyan speciális termékeket gyártanak itt, melyeknek van  helyük a piacon.

– Várható további fejlesztés is a rábaközi  gyárban?

– Az elmúlt két évben jelentős beruházás történt Csornán, jó színvonalú üzemről van szó. Ám a tejfehérje-koncentrátum terméknél   fejlesztéseket tervezünk.

– Korábban azt hallottuk, hogy Bécs közelsége miatt is fontos szerep jut az üzemnek.

– Ez nem Bécs közelségétől függ, hanem attól, hogy a termékek jó része Nyugat-Európában és Japánban adható el. Tehát a termék fontos.

– Ezek szerint a csornaiaknak nem kell attól tartani, hogy lakat kerül a gyárkapura?

– Nincs erre vonatkozó terv.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb települések csatlakoztak a kistérséghez

Számos döntést hozott a csornai önkormányzat képviselő-testülete. Módosították a képviselők a… Tovább olvasom