Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem habzik a Rába, sikeres a szövetség

Rába mente - Megszűnt a Rába folyó habzása – állítja a Rába Szövetség elnöke. Szerinte ez annak a munkának köszönhető, amit a folyóért dolgozó magyar–osztrák akciócsoport végzett el.

Ismét sikeres és hatékony volt a Rába Szövetség, nyár óta nem habzik a folyó – mondta el a Kisalföldnek Nemes László, a szervezet elnöke. A sobori polgármester tagja annak a magyar–osztrák államközi akciócsoportnak, mely a szennyezés megszüntetéséért dolgozott. Mint fogalmazott, sok munkára, határozott fellépésre és sok tárgyalásra volt szükség a megoldások kidolgozásához. Nemes László az akciócsoport munkájáról is beszélt a Kisalföldnek.


Szigorúbb ellenőrzések és bírságok

– Először is azt kellett elérnünk, hogy az osztrákok ismerjék el a szennyezés tényét és a felelősséget is – kezdte. – Ez folyamatos nemzetközi szintű nyomással sikerült, és ezután kezdődhetett a megoldáskeresés. Akcióprogramot dolgoztunk ki, ami persze nem minden problémát old meg azonnal, hanem egy folyamatot jelöl ki a végleges megoldásig. Bízom benne, hogy ennek a jövőben jelentős hatásai lesznek a folyóra. Elmondhatjuk, hogy a negatív helyzetből indulva egy közös munka kezdődött el az osztrákokkal. Ez egy menti vízgyűjtő-gazdálkodási terv kidolgozása és a régió természetközeli fejlesztése. A konkrét fejlesztési elképzeléseket egy osztrák–magyar munkacsoport dolgozza ki. Ebben a munkában is részt vesz a Rába Szövetség és jómagam is.

Nemes László a Rába-akcióprogram lényegét hat pontban foglalta össze. Az első a szigorúbb környezetvédelmi követelmények a habzásért felelős gyárakkal szemben. Ez az osztrák jogszabályok, a szennyezési értékek megváltoztatását jelenti, amivel kapcsolatban hamarosan kihirdetik az új rendeletet. A második pont a szigorúbb ellenőrzések és szankciók, bírságok. Az osztrák fél ezt már folyamatosan alkalmazza Nemes László szerint. A harmadik a bőrgyárak szennyvíztisztító berendezéseinek fejlesztése. Amint a Rába Szövetség elnöke elmondta: a feldbachi bőrgyárban az akciócsoport tagjainak bemutatták az új, kísérleti módszert, amely hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. Az is kiderült, hogy a habzásért felelős naftalin-szulfonát a technológiaváltásnak köszönhetően sokkal kisebb mennyiségben kerül a vízbe. Nagy valószínűséggel emiatt észlelhető már most javulás, főként a habzás szempontjából.


Munkaszervezetté alakul át a csoport

– Negyedik pont a Rába és a Lapincs vízrendszerének sóterhelése. A felelős a fürstenfeldi geotermikus erőmű. Megoldásként az üzem leállítását szorgalmaztuk, amit 2009 végére ígértek az osztrákok, de 50 százalékos teljesítménycsökkentést hamarabb is elérhetünk. Az akcióprogram ötödik pontjában közös projektekről van szó a Rába ökológiai helyreállításáért. A folyó mint természetes vízfolyás megőrzése a cél. A hatodik pont leírja, hogy az akciócsoport egy olyan munkaszervezetté alakul át, ami az egész program végrehajtását felügyeli – tájékoztatott.

Nemes László elmondta: a Rába „életét" az interneten is nyomon követhetik az érdeklődők. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján (www.nyuduvizig.hu) láthatók a Szentgotthárdnál kihelyezett webkamera felvételei.

A szentgotthárdi duzzasztónál egy automata mintavételre alkalmas szerkezetet is elhelyeztek. Óránként vesz mintát a Rábából, melyeket folyamatosan ellenőriznek és elemeznek a szakemberek. Az adatokat felhasználhatják az osztrák szakemberek is, hiszen sikerült megállapodni abban is, hogy egymásnak kölcsönösen információt adnak át az illetékes szervek.


Következhetnek a fejlesztések

– Örülök, hogy a Rába Szövetség ismét sikeres volt és eljuthattunk idáig a megoldáskeresésben. Következhetnek a fejlesztések, melyeket a szövetség aktívan felügyel és segít, akár pályázatokról, akár különböző programok kidolgozásáról van szó. A szövetség több önálló projektet is indítani kíván a közeljövőben a Rába-régió fejlesztése érdekében – tette hozzá Nemes László.

Cs. Kovács Attila

Olvasóink írták

  • 1. kvv. 2008. január 31. 21:52
    „Nagy hülyeséget mondott a Rába Szövetség elnöke (Nemes László), hogy a Rába nem habzik már, mert az akciocsoport jól végezte munkáját!?
    A Rába folyamatosan habzik 2007.december hóüban volt egy mérsékelt állapot.
    A Rába szövetség nem ismeri Rábát? Vagy nem győződik meg a ahbzásról, pedig melllettük folyik el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönautóval mentek lopni

Kapuvár - Még a hónap közepén gondolta úgy két beledi fiatalember, hogy amúgy számukra szűkös anyagi… Tovább olvasom