Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Negyedére csökkent a tehénállomány

Csornán a korábbiakhoz képest egynegyedére csökkent a tehénállomány, ezáltal a tejtermelés. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szigorodó követelmények további állománycsökkenéshez vezetnek – állítja dr. Turi György, a Csornai Gazdák Egyesületének másfél éve hivatalban lévő elnöke, aki több mint két és fél évtizede állatorvos, sőt, maga is gyakorló tejtermelő.
illusztráció
A Csornai Gazdák Egyesülete a kilencvenes évek elején alakult, elsősorban a tejtermelésre szakosodva. A gazdák ugyanis azt gondolták, hogy közösen, egyesületi tagként könnyebben tudják értékesíteni a tejet. Ám nehézségek így is adódtak. Ilyen volt néhány évvel ezelőtt az emlékezetes MiZo-ügy, melynek következtében az egyesület szakított a tejipari céggel. Igaz, azóta már kacérkodtak a visszatéréssel, de egyelőre más felvásárlóval állnak kapcsolatban. Mostanság főleg a jó minőségű tej előállítása okoz fejtörést az egyesület – vagy ahogy nevezik –, a gazdakör vezetőinek.

Osztályon kívüli lett

– Mióta erre a posztra kerültem, egy-két problémát sikerült megoldani – mondta dr. Turi György. – Egyebek mellett bevezettük az egyedi mintavételt. Ma már tudjuk azt, hogy ki milyen minőségű tejet kíván leadni, mert csak ily módon lehet szankciót alkalmazni. Természetesen arra kell törekedni, hogy minőségi árut termeljenek a gazdák. Azonban minden törekvésünk ellenére az elmúlt év novemberében mindkét csarnokunkban „osztályon kívüli" minősítést kapott a beszállított tej. Mint kiderült, ennek számos oka volt. Például gátlóanyagot, vizet tartalmazott, magas volt a szomatikus sejtszám és a csíraszám. Ezért nem vették át a kifejt árut. Ez jelentős bevételkiesést okozott. Ezek után a gazdakör vezetősége elhatározta, hogy különböző időtartamra kizárja a tejértékesítésből azokat, akik nem fordítanak kellő figyelmet a minőségre.
Volt rá példa, hogy akit magas csíraszám miatt öt napra kizártunk az értékesítésből, a következő időszakban extratejet termelt. Tehát a szankció elérte célját. Rendeztük a termelési kvótával kapcsolatos gondokat is. Méghozzá úgy, hogy a gazdák egyéni kvótáját úgymond bevittük az egyesületbe. Így nagyobb a mozgástér, nem kell attól tartani, hogy túltermelés esetén valakinek büntetést kell fizetnie, alulteljesítés esetén pedig elveszik a kvótát. Jelenleg 410 ezer liter az egyesület éves kvótamennyisége. Terveink között szerepel, hogy amennyiben a napi 1180–1200 literről 1000 liter alá esik a napi tejtermelés, akkor csak az egyik – vélhetően a jobb állapotú alsószeri – csarnokot tartjuk fenn.

A romlott tej veszélyes hulladéknak számít az EU-ban

– Gyakran felvetődik a kérdés, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás milyen változásokat hoz a magyar mezőgazdaságban, azon belül a tejágazatban?
– Sajnos, úgy tűnik, ezt a kérdést ma még kevesen tudják – ha tudják egyáltalán – megválaszolni. Az biztos, hogy az élelmiszer-biztonsági követelmények szigorodnak. Ez azt jelenti, hogy csak a kifogástalan minőségű tej kerülhet fogyasztásra. Várhatóan bevezetik a folyamatos mintavételt, tehát minden szállítmányt vizsgálni fognak. Megszűnnek az eddigi minőségi kategóriák, csak az extraminőségű tejet lehet feldolgozni és emberi fogyasztásra eladni. A minőségileg kifogásolt áru veszélyes hulladéknak minősül. Az ilyen tejet megfelelő hőkezelést követően csak állati takarmánynak lehet felhasználni, vagy dokumentáltan meg kell semmisíteni. Mindegyik megoldás veszteséget jelent, hisz elmarad a bevétel és a megsemmisítés költsége is a termelőt terheli.

A termelőknek saját hűtőt kell üzembe állítaniuk

– A két-három tehenet tartó gazda hogyan tud megfelelni az ilyen követelményeknek?
– Sehogyan. Én abban látom a jövőt – s erre már van példa Csornán –, hogy a termelők tejhűtőt állítanak be. Így senkinek sem vethetik a szemére, ha rossz a tej, sőt, maguk kutatják fel, hogy mi az oka a minőség romlásának. Nyilván a beruházáshoz pénz kell, amiből viszont mindig a termelőnek jut a legkevesebb a mezőgazdaságban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubiláló cég, újraválasztott igazgató

Az energia az Európai Unióba való belépés után sem lesz olcsóbb, sőt, a prognosztizálhatóan magasabb… Tovább olvasom