Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Négy kiemelt terv a Rábaközért

Csatornázás, zöldségfeldolgozó üzem, szociális szolgáltató- és civil ház, és szabadidő- és egészségcentrum szerepel a projektek között.

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa legutóbbi ülésén a fontossági sorrendben meghatározta a tagtelepüléseket érintő kiemelt projekteket.

Tóközi csatornázás

Első helyen áll a Tóköz térség településeinek csatornázása, a projektgazda Bősárkány. Az indoklás szerint napjainkban a lakosság mintegy 98 százaléka él közműves ivóvízellátásba vont területen. Így a vezetékes vízellátás mennyiségi szempontból optimálisnak tekinthető. Ugyanakkor a lakosság mintegy 58 százaléka él közművesített szennyvíz-elvezetésű területen, de a ténylegesen bekötött lakások aránya csak közelíti az 50 százalékot. A szakmailag optimális állapot – összhangban az uniós elvárásokkal – 70 százalék körül lenne. A Tóköz mikrotérség falvaiban a szennyvíz elvezetése és tisztítása megoldatlan. A projekt célja a szennyvíz előírásoknak megfelelő gyűjtése és ártalmatlanítása.

Zöldségfeldolgozó

A második helyre került egy zöldségfeldolgozó üzem kialakítása a környezetterhelést csökkentő biotechnológiákkal, munkahelyteremtéssel. A projektgazda a kistérségi társulás. A beruházás helyszínéül Csornát, Kónyt és Szanyt tüntették fel. Az indoklás szerint a kistérség meghatározó tevékenységét a fejlett, kedvező természeti adottságokra épülő, nagy hagyományokkal bíró mezőgazdasági termelés adja. Ezért fontos a versenyképes, modern technológiájú mezőgazdaság megteremtése, valamint az arra épülő élelmiszer- és feldolgozóipari bázis kiépítése a meglévő kapacitások bővítésével és újak létrehozásával.

Szolgáltató- és civil ház

Harmadik a sorban egy szociális szolgáltató- és civil ház létrehozása a csornai Margit Kórház lehetőségeinek figyelembevételével. A projektgazda ezúttal is a kistérség, mivel az itteni egyes települések szociális ellátása fejlesztésre szorul. A területi aránytalanságok mellett szerkezeti hiányosságok is jellemzik a kisrégiót.

Míg a nyugdíjasok nappali ellátásának hagyományai vannak, addig egyes csoportok, a pszichiátriai, szenvedélybetegek a szükségletekhez képest kevésbé ellátottak.

A szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások, valamint a gyermekjóléti szolgálat térségi szintű egységesítése a jövő útja.

Szabadidő- és egészségcentrum

Negyedikként a sopronnémeti szabadidő- és egészségcentrum megvalósítása került be a kiemelt projektek közé. A projektgazda a községi önkormányzat. Az indoklás szerint a társulás területe alatt jelentős gyógyvízkincs rejlik. Ennek kiaknázása fellendítené az idegenforgalmat, hozzájárulna a településeken a falusi turizmus fejlődéséhez.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertörténet az ipari park

Csökkenő foglalkoztatással, növekvő cégszámmal és több mint kétszázmilliós fejlesztéssel zárta az elmúlt évet a kapuvári ipari park. A kft. élén nemrég vezetőváltás történt. Tovább olvasom