Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Napirend helyett össztűz a vezetőkre

Csornán a helyi cigány kisebbségi önkormányzat kedd estére tűzte ki a megalakulása utáni első rendes ülését. Azonban még rá sem tértek a napirendre, az önkormányzat elnöke bezárta az ülést.
Kedden este – csakúgy, mint néhány nappal korábban – ismét vádaskodásoktól volt hangos Csornán a Pártok Háza nagyterme. Ezúttal is a helyi romák fejezték ki nemtetszésüket a cigány kisebbségi önkormányzat elmúlt ciklusban végzett munkájáról. Tették ezt annak ellenére, hogy a kisebbségi önkormányzat megalakulása utáni első rendes ülésre szóltak a meghívók. Ám mihelyt elkezdődött az ülés, a jelenlevők a „tárgyra" tértek és a „cigányok pénzét" kérték számon a testület elnökétől, Bamberger Tibortól.

Vezető téma: a pénz

Megkérdezték tőle azt is, mi késztette arra, hogy újrainduljon a választáson, és hány roma családot látogatott meg az elmúlt ciklusban. Ismételten szemére vetették az elnöknek, hogy nem tartózkodott az irodában, nem képviselte a cigányokat. A vezető téma azonban a pénz volt, s amikor Kocsis Ottó, a polgármesteri hivatal munkatársa azt próbálta elmagyarázni, hogy a törvényi szabályozás szerint a kisebbségi önkormányzat például kulturális rendezvények szervezésére, hagyományőrzésre, működési költségek fedezésére fordíthatja a központi költségvetésből kapott pénzt, nem pedig segélyezésre, szociális ellátásra, akkor az egyik jelen levő férfi közbekiabált: „Ha éhes a gyerek, hiába adok neki kultúrát!" Aztán mind jobban feszültté vált a légkör, heves vita alakult ki az egyik kisebbségi képviselő, Lakatos József és az elnök Bamberger Tibor között, aki látva, hogy lehetetlen rátérni a testületi ülés napirendjére, bezárta a tanácskozást.

„ Nem jogos a követelés"

Mindezek után kíváncsiak voltunk a sokat kritizált vezetők véleményére is. Bogdán József elnökhelyettes érdeklődésünkre a következőket mondta:
– Amit tudtunk, azt megtettük a cigányok érdekében. A kisgyerekek Mikulás-csomagot kaptak, támogattuk a kirándulásukat. Nem jogos a lemondásunkra vonatkozó követelés, hiszen mi segélyt, szo-

ciális támogatást nem adhatunk, a pénzt működésre kapjuk.
Bamberger Tibor, az önkormányzat elnöke kijelentette, hogy minden kiadást számlával tudnak igazolni, minden fillérről el tudnak számolni.

Szorosabb kapcsolatot!

– A mi kezünkhöz nem tapad pénz – szögezte le határozottan az elnök. – A három év alatt havi ezer forintot tett ki a tiszteletdíj, amit felvettünk. Az irodát egyedül nem tudtam ellátni, hisz nekem is van más feladatom. A jövőben az eddigieknél szorosabb kapcsolatot szeretnék kialakítani a romákkal. Öten vagyunk az önkormányzatban és mindennap ügyfélfogadást kívánunk tartani, hisz jó lenne, ha végre egy hajóban ülnénk. Fogadott a polgármester úr is, s azt mondta: rakjuk le az alapokat és segít az önkormányzat is. Vannak hangadók és tudom, hogy Lakatos Józsefnek az a baja, hogy nem ő lett az elnök vagy az elnökhelyettes. De ezt ki kell érdemelni. Én sem állítom, hogy kiérdemeltem, engem megválasztottak. De nem akarok elnökösködni, ugyanolyan ember akarok lenni, mint Lakatos József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajtóvadászatot indítottak ellenünk

Áder János szerint a Medgyessy-kormány hajtóvadászatot indított politikai ellenfelei ellen. Csorna… Tovább olvasom