Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Nagy durranásra készülnek Kapuváron

Egy civil szervezet révén újra a muskétások durrogtatásaitól lesz hangos Kapuvár gartai városrésze.
A Kapuvári Hajdúk – Gartai Muskétások katonai hagyományőrző csapat tagjai már gyakorolnak az augusztusi bemutatkozásra.

A XVII. századi lőporfüst után újra muskétások járják Garta utcáit. Egy katonai hagyományőrző civil szervezet tagjai ők. A Kapuvári Hajdúk – Gartai Muskétások csapat napjainkban első nyilvános fellépésére készül, helyi megmérettetésükre augusztusig kell várni a gartaiaknak.

Kapuvár új civil szervezete: már gyakorolnak az augusztusi katonai bemutatóra.
Kapuvár új civil szervezete: már gyakorolnak az augusztusi katonai bemutatóra.

Garta alapítása Nádasdy Ferenc akkori földbirtokos nevéhez fűződik, aki az 1600-as évek közepén a kapui vár védőinek adományozott házhelyeket e területen. A várbéli védők nagy számban éltek az akkori kapuvári vár területén. Elhelyezésükről a főúr gondoskodott oly módon, hogy a várvédő muskétásoknak a vártól délre ingyentelkeket adott. Ennek fejében évente egy hónapig zsold nélkül őrizték a várat s ezenfelül még évi három forintot fizettek házanként. Nádasdy ezen döntése alapozta meg a gartaiak harcias hírét. E tulajdonságukat nemcsak a vár védelmében kamatoztatták hol a török, hol a labanc ellen, hanem ott voltak 1686-ban Buda visszavételénél, 1848-ban, vagy akár a két világégésben is. A tényleges várvédelem a Rákóczi-szabadságharc végén befejeződött, hiszen a kurucok felrobbantották a kapuvári erősséget, ám néhány évszázadig még éltek itt katonai hagyományok.

Ezen hagyományokat kelti életre a Gartáért Alapítvány keretei között a tavaly év végén megalakult katonai hagyományőrző csapat. Vezetőjük, Pintér Gábor elmondta: – A csapat ruházata pályázati pénzből elkészült és lassanként fel is fegyverezzük magunkat Németh János fegyverkészítő mester jóvoltából – mondta a csapat vezetője. A
fiatal hagyományőrzők vívással, alaki gyakorlatokkal készülnek a bemutatókra. Ez éppen az emlegetett fegyverkészítő felkérésére a hét végén Szabadbattyánban lesz.

– Az igazi – a szó minden értelmében – nagy durranást augusztus 20-ra tervezzük, ahol a gartai muskétások bemutatják meglehetősen hangos névadó fegyvereiket és katonai bemutatókat tartunk a városrész ünnepén – tette hozzá Pintér Gábor. Az augusztusi programban terveik szerint részt vesznek más történelmi korokat előnyben részesítő kapuvári és rábaközi hagyományőrzők és egyéb katonai bemutatókat is terveznek.
– A program lebonyolítására természetesen számos pályázatot is beadtunk, ezekből szeretnénk egy hagyományteremtő katonai játékot szervezni Gartára – fogalmazott Pintér Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevonnák a fejlesztésbe az üzletembereket is

A városfejlesztési elképzelések megvalósításában kiemelt szerepet kapnak a helyi és környékbeli… Tovább olvasom