Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Mire futotta uniós forrásból a Rábaközben?

Többek közt településközpontok felújítására, látványtóra és orvosi rendelőre költik a rábaközi kistelepülések az uniós támogatásokat.

A pályázatok összege tíztől harmincmillióig terjed, ám munkahelyekre nem jut forrás

Nem túl sok uniós forrás érkezett az utóbbi években a Rábaköz kistelepüléseire. A jellemző támogatási nagyság tízmilliótól harmincmillió forintig terjed. Akad olyan falu is, ahová egyetlen fillér sem jutott.
Az elnyert keretből településközponti felújításra, orvosi rendelőre, játszótérre és többek közt látványtóra jutott. Vélhetően a pályázatok jellege miatt új munkahelyek létesítésére egyelőre nem fordítottak uniós forrásokat.

Farád a viszonylag szerencsésebb községek közé tartozik, hiszen az utóbbi évben több mint ötvenmillió forintnyi uniós pénzből fejleszthettek a településen. Közel huszonkétmillió forintos pályázati forrásból mindkét főútvonali buszmegállóját felújítja a község, valamint új játszótérre és parkosításra is jutottak források.

Farád, buszmegálló: Több mint ötvenmillió forint uniós forrás fejlesztésre.
Farád, buszmegálló: Több mint ötvenmillió forint uniós forrás fejlesztésre.


– Mintegy 21,7 millió forintos támogatást nyertünk – a helyi fejlesztés forgalmi adóját állja a farádi költségvetés – egy olyan pályázaton, amit először négy éve adtunk be – mondta Szalai Zoltán polgármester. A pályázatból a 85-ös főút áthaladó szakaszán álló mindkét buszvárót felújítják, melyek mellé három fedett kerékpártárolót építenek a menetirány mindkét oldalára. A polgármester elmondta, nem csak ezt a munkát finanszírozzák a pénzből: 4,2 millióból új játszóteret kap a Zalka Máté utca, 1,5 millióból pedig parkosítanak a településen.

Másik uniós pályázatukból, több mint 31 millió forintos támogatással és 3,5 milliós önrésszel újítják fel a helyi orvosi rendelőt. A szerződés szerint június 30-ig befejeződik a munka.

Szárföldön a 85-ös főút mellett egy teljesen új látványtavat készítettek EU-s keretből s felújították a tókörnyéki játszóteret is. Mindez tízmillió forintos pályázati pénzből valósult meg, az önkormányzat pedig 2,5 millióval járult hozzá a turistacsalogató látványossághoz.

Egyelőre a tervezésnél tartanak Cirákon, ahol az úgynevezett LEADER-pályázaton (uniós forrás) szeretnének forrásokat nyerni a település központjának fejlesztéséhez. Tóth Sándor polgármester elmondta, a tízmilliós nagyságrendű fejlesztés keretében megszépítik a községháza és a templom környékét, buszmegállókat alakítanak ki és néhány helyen befedik az árkokat.

Nem nagyon tudott uniós pályázatokkal dicsekedni Fodor József, Osli polgármestere. Mint mondta, az utóbbi években egy ilyenre volt példa, mely pályázat tizenegymillió forintjából az egyik utca fásítására és egy játszótér kialakítására futotta.

Sajnos még ennyi pályázatról sem tudott tájékoztatni Matzkó János veszkényi községvezető. Szomorúan jegyezte meg: az utóbbi években egy fillér uniós támogatás sem érkezett a községbe.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorügy: újabb lépés

Font Sándor és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők egy vizsgálóbizottság felállítását… Tovább olvasom