Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Milliárdok járóbeteg-ellátásra

Kapuvár, Pannonhalma - Kapuvár 791 millió, a pannonhalmi kistérség 806 millió forint uniós támogatást kapott járóbeteg-ellátó intézmény fejlesztésére, illetve építésére. „Határtalan az öröm" – fogalmazott Hámori György kapuvári polgármester. Bagó Ferenc, Pannonhalma első embere hasonlóképpen nyilatkozott.

– Több mint tizennégymilliárd forint uniós forrásból tizenhat új járóbeteg-ellátó intézmény épül 2010-ig olyan kistérségekben, ahol eddig a betegeknek több mint tizenöt kilométert kellett utazniuk, ha szakorvosi segítségre volt szükségük – jelentette ki Székely Tamás egészségügyi és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter egy tegnapi tájékoztatón, ahol a napokban lezárult uniós pályázatok eredményeit ismertették.

A pályázatok eredményeképpen Kapuvár – tízszázalékos önrésszel – 791 millió forintos beruházással fejlesztheti járóbeteg-ellátó központját, a mai Lumniczer utcai rendelőintézetet. – A szerződések aláírása után azonnal kezdődhet az érdemi munka – jelentette ki Hámori György polgármester.


– Nagy kő esett le a szívünkről, amikor meghallottuk a rég várt jó hírt – mondta el a Kisalföldnek Hámori György kapuvári polgármester. A tízszázalékos önrésszel együtt a járóbeteg-központra valamivel több mint nyolcszázmillió forint jut, melynek csak az informatikai hányada is közel százmilliós nagyságrendű. – Igazolódni látszik az a taktika, melyet aktív ágyaink elvesztése után követtünk: minden olyan lehetőséget igyekszünk kihasználni, melyből a környék betegei csak profitálhatnak – tette hozzá a város első embere. – Az utóbbi évek legnagyobb kapuvári egészségügyi beruházása 2010 végéig megvalósulhat. A fejlesztés során olyan, úgynevezett képalkotó diagnosztikát is szeretnénk a városba hozni, melynek eredményét elektronikus úton küldhetjük a megyei kórház szakembereinek, akik a kiértékelés után azonnal vissza tudnak jelezni a betegnek – avatott be a beruházás részleteibe a polgármester.

A fejlesztésbe az egész rendelőintézetet bevonják, de hozzá csatolják a jelenlegi, úgynevezett egynapos sebészetet is a kórház A épületével együtt.

Szintén a fejlesztés során valósítják meg az úgynevezett nappali kórházat, melynek lényege, hogy a beteg az éjszakát már családja körében töltheti.

– A járóbeteg-ellátó központtal együtt a már megnyert, szintén közel nyolcszázmilliós angiológiai rehabilitációs beruházást is megkezdjük és terveink szerint 2010-ig be is fejezzük. Nem árulok el titkot akkor, ha azt mondom, terveink szerint itt nem állunk meg – jelentette ki Hámori György.

Pannonhalma és vele együtt a 18 települést felölelő kistérség 800 millió forintot nyert, a cél, hogy a betegeknek ne kelljen minden problémájukkal Győrbe járniuk. Pannonhalmán néhány éve adták át a mentőállomást, így jó úton halad, hogy egészségügyi központja legyen a kistérségnek.

Bagó Ferenc polgármester egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mivel hivatalosan nem kapta meg az értesítőt, ráadásul – mint mondta – nem egy személyben hivatott kommentálni a döntést, hiszen a kistérség fejlesztéséről van szó. Annyit közölt: igen örül a pályázati támogatásnak, sőt, nagyon csalódott lett volna más döntés esetén. A kistérség körülbelül 100 millió forintos önrészt vállalt, ennek kétharmada – a lélekszámból adódóan – a gesztorként eljáró kisvárosra esik. Bagó Ferenctől megkérdeztük, az épülő központhoz miként biztosítják a szakmai, orvosi hátteret, de a polgármester szerint még az alapkőletételről is korai beszélni.

– Szeptemberben ülünk le a többi érintettel, valamint az egészségügyi minisztérium illetékeseivel, hogy tárgyaljunk a továbbiakról. Minderről egymagam nem dönthetek, ezért még nem szívesen nyilatkozom. Az biztos, hogy ez mérföldkő a kistérség fejlődése szempontjából – tette hozzá.
Korábban

Több mint 14 milliárd forint uniós forrásból 16 új, európai színvonalú járóbeteg ellátó intézmény épül 2010-ig olyan kistérségekben, ahol eddig a betegeknek több mint 15 kilométert kellett utazniuk, ha szakorvosi segítségre volt szükségük.

Ezt Székely Tamás és Bajnai Gordon jelentette be kedden tájékoztatón, ahol a napokban lezárult uniós pályázatok eredményét ismertették. Az egészségügyi és nemzeti fejlesztési miniszter beszámolt arról is, hogy 7 kórház több mint 5 milliárd forintot nyert egy másik pályázaton, amelyen vállalták, hogy az intézményen belül járóbeteg ellátó rendelőt is kialakítanak.


"Határtalan az öröm a városházán"- mondta kérdésünkre Hámori György, polgármester. "Úgy gondolom ezzel a támogatással és az angiológiával, új dimenziók nyílnak a kapuvári kórház előtt. A járóbeteg ellátás és az ott megvalósuló fejlesztésekkel egy minőségi kiszolgálásra nyílik lehetőség.

A járóbeteg ellátás keretén belül lehetőség lesz úgynevezett nappali kórház működtetésére, amely szintén hozzájárul ahhoz, hogy az aktív ágyak elvesztésével megszűnt ellátásból visszakerüljön valami Kapuvárra."

A városvezetés bízik abban, hogy várhatóan 2009-ben a tervek megvalósulnak.
-isj-

Részletek >>

A nyertesek
A nyertesekOlvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Magyar Attila 2008. augusztus 16. 07:50
  „Kedves Kapuvári

  Kérem olvassa el és értelmezze újra az általam leírtakat.
  Parttalan vitát és egymás mellett elbeszélést én sem szeretnék, köszönöm, hogy ezzel egyetért.

  Üdvözlettel”
 • 30. Kapuvári 2008. augusztus 15. 16:41
  „A vélemény nyilvánítás az nem fenyegetés!Ha a fidesz úgy értelmezi sajnálom!Az is fenyegetés,ha titkosszolgálatot emlegetnek!A véleményt szerintem nem lehet névvel elmondani,mert bosszút állnak!Mintahogy pl. a bizottságokba is pártkatonákat vesznek fel, és iskolaigazgatót is pártállás szerint választanak(ez persze igaz a másik oldalra is!)A vita ezennel részemről lezárva,a tények úgyis magukért beszélnek!”
 • 29. Magyar Attila 2008. augusztus 15. 15:33
  „Kedves Fórumozók

  Személy szerint én örülök, ha hallok, olvasok építő hozzászólásokat, véleményeket. Nem gondolom, hogy a legsötétebb pártállami időket kellene emlegetni, és ezzel indokolni az arc és név nélküli hozzászólásokat. Valljuk be, kényelmesebb úgy odavetni valamit, hogy nem kell érte felelősséget vállalni. Nem a "pártállami megtorlástól" tartva, hanem attól, hogy mit szólnak barátaink, ismerőseink, vagy úgy egyáltalán az emberek. Ha netán meg még olyan elemek is vannak benne, amiket esetleg indokolni, igazolni, megvédeni kellene, akkor meg ugye nem mindig vagyunk erre felkészülve.

  Kóbor Kutya: testületi ülésre valóban be lehet ülni, sőt, bizottsági ülések is nyilvánosak, ott sokszor még több konkrét dolog elhangzik, ott zajlik az "első körös vita". Még soha senki nem jött, hogy ő beülne a nyilvános bizottsági ülésre. Felszólalni tényleg nem lehet csak úgy. Van viszont minden évben úgynevezett közmeghallgatás, ahol lehet szólni. Pont költségvetés és adó témában. Nem szokott tolongás lenni... Max 1 ember, ha egyáltalán jön valaki.

  Egyébként a képviselők, alpolgármesterek, referensek, polgármester valóban elérhető, megkereshető.

  Kóbor kutyának abban mondjuk igaza van, hogy nagyon indokolt esetben tényleg pillanatokon belül megtalálható ha nem is a személy, de legalábbis a gép, ahonnan a hozzászólást írták. Volt már ugye, hogy a titkosszolgálat kijött egy meggondolatlan fenyegető üzenet miatt valakihez a városba...

  De azt gondolom, hogy amíg a fórumozók a névtelenség biztosította kicsit szabadabb megfogalmazásoknál nem vetik el messzebbre a sulykot, addig nincs ezzel baj. Főleg ha valódi információcsere is zajlik, nem csak anyázás.”
 • 28. kóbor kutya 2008. augusztus 15. 13:28
  „T. Kapuvári!
  Azért van számodra egy rossz hírem! Ha valaki "véletlenül "nagyon akarja, 10 perc alatt az IP címed alapán tudják ki vagy!
  És akkor a kenyéérszegő előtt hiába hajolsz ám porig a polgármester előtt!
  D:D:D”
 • 27. Kapuvári 2008. augusztus 15. 11:21
  „Tisztelt engem mocskolók!Reális szemüvegen nézem a dolgokat(ezért is osztom mindkét oldalt)!Az önkormányzati ülésen sajnos névvel,arccal nem lehet a véleményt vállalni,mert a legsötétebb pártállami időket idézve az illetékesek megtorolnák azt!Különben is már elmondták százszor, hogy munka kéne a városba,de nem hallik oda az illetékes elvtársaknak!Az meg hogy azt mondom, a fidesz-uralom nem vezet eddig eredményre az nem mocskolódás,hanem vélemény!Fogadó órákkal meg ne dobálózz, többször nem fogadtak, vagy ittas volt a jegyző!”
 • 26. kóbor kutya 2008. augusztus 15. 10:09
  „Kedves K.L. !
  Néhány dolog a vélemény kinyilvánítására:
  Az önkormányzati ülés nyilvános, miért ne szólhatna hozzá bárki.
  Az országgyűlési képviselő, polgármester, jegyző, alpolgármesterek fogadóórái elérhetők bárki számára.
  Lakossági fórum.
  Csak az a gond, hogy névvel arccal kevesen merik felvállalni a véleményüket, jobban szeretnek álnév mögé bújva mocskolódni! Mert az itt leírtak egy része nem vélemény, hanem mocskolódás lássuk be!”
 • 25. K.L. 2008. augusztus 14. 21:27
  „Kedves kóbor kutya!
  Elnézésed,testületi ülésre beülhetsz halgatni. A cikkkekhez meg hozzászólunk mert megtehetjük, ez demokratikus. Ha kételyeink vannak bizonyos ügyekkel kapcsolatban - miért ne - korekt tájékoztatással eloszlatható,-ez lenne demokratikus-ami bizalom erősítő is. Gondolom abban egyetérthetünk, a tisztánlátás érdekében néha kételkednünk is kell.
  Tisztelettel”
 • 24. yeahhh 2008. augusztus 14. 18:42
  „3:0”
 • 23. kóbor kutya 2008. augusztus 14. 15:13
  „Tisztelt Kapuvári!
  Nem vagyok rokonságban egyik oldal képviselőjével sem. Azért azt tisztelettel megkérdezném Tőled, hogy eddig Te, mit tettél a városért? Vagy ahogy látom, mindenhez van mondandód! Akkor meg miért nem mész be az önkormányzati ülésre, felállsz, és elmondod a vélleményedet? Vagy oda már gerinc kellene ami neked nincsen??
  Egyébként nem kivánok lesüllyedni a Te primitiv szintedre, több éves ilyen jellegű élettapasztalatoddal ugy is legyőznél!
  Üdv: kóbor kutya”
 • 22. skywalker 2008. augusztus 14. 11:28
  „Ugyan "kapuvári" hagyjad már ezeket a lázító hozzászólásokat!
  Vedd le szépen a sötét szemüveged vagy ha ez nem megy, akkor olvass Szolzsenyicintől vmi művet, az való neked e nehéz időkben!”
 • 21. Kapuvári 2008. augusztus 14. 08:46
  „19.Idióta vagy!vagy valamelyik álszent fideszes rokona!jobbosként mondom,hogy mondjon le a polgármester!ami nem megy,ne erőltessék!”
 • 20. yeahhh 2008. augusztus 13. 21:23
  „kóbor kutya: ez is ült, 2:0

  :D :D :D”
 • 19. kóbor kutya 2008. augusztus 13. 19:45
  „Tisztelt Kapuvári!
  Nem tudom hozzászólásaidat olvasva miért mindig az az örök mondás jut eszembe, hogy : " nem abból van a baj mikor az okosok hülyülnek, hanem mikor a hülyék okoskodnak! "
  További jó okoskodást! D:D:D:D”
 • 18. Kapuvári 2008. augusztus 13. 13:39
  „Kóbor kutya, te hatalmas hülye vagy, vagy rózsaszín szemüveget hordasz!”
 • 17. mz/x 2008. augusztus 13. 09:19
  „Gratulálok a pályázati sikerért a Polgármester Úrnak és akik tettek érte! Kár, hogy mégsem lesz olyan a kórház, mint régen. Szükség lenne többek közt a szülészetre is!!!”
 • 16. nemmondom 2008. augusztus 12. 22:44
  „És mi van a szélerőműves energiai pályázattal?”
 • 15. K.L. 2008. augusztus 12. 21:54
  „Kedves hozzászólók, miért is ne lehetne örülni, hogy városunk jó pályázatot nyújtott be, amit az illetékes minisztérium pártpolitikától mentesen pozitívan értékelt. Városunk vezetői most bizonyíthatnak, van pénz terveik megvalósításához! Ami a felhasználást illeti, megoldás a nyilvánosság,a lakósság korekt tájékoztatása.”
 • 14. yeahhhh 2008. augusztus 12. 21:26
  „kóbor kutya!

  :D :D :D :D :D”
 • 13. kóbor kutya 2008. augusztus 12. 19:45
  „Tisztelt Kapuvári
  Én csak abban bizom, hogy a megnyert pályázatból a pszihiátriai ellátásra is jut pénz, hogy idővel jó kezekbe legyél!
  Amugy uncsi vagy már!”
 • 12. andy 2008. augusztus 12. 19:41
  „Jó volna,ha nem kizárólag tárgyi feltételek biztosítására helyeződne hangsúly,hanem az átlag 120 érbeteg rehabilitációs időszaka alatt,eljuthatnának olyan szintre,ami az angiopátiai osztályon du. 3-tól reggel 8 óráig terjedő isdőszakra vonatkoztatva is biztosíthatná számukra az orvosi felügyeletet is!!”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az édesanyák is ropják

Magyarkeresztúr - Több mint egy évtizede ápolják a magyarság néptáncos hagyományait a… Tovább olvasom