Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Mihályi – Összevonták az intézményeket, megtakarítást remélnek

A mihályi képviselő-testület döntése nyomán összevonták a település iskoláját és óvodáját. Anyagi megtakarítással igen, elbocsátással nem jár az átszervezés.
– A csütörtöki képviselő-testületi ülésünkön határoztunk arról, hogy a falu intézményeit szeptember elejétől összevonjuk, megalkotva ezzel a Mihályi Mikroközpontú Általános Iskolát és Óvodát – mondta Csitei Gábor polgármester.

Az összevont intézménybe négy település, Vadosfa, Cirák, Kisfalud és Mihályi gyermekei járnak. Az eddig működő külön intézmények innentől tagintézményekként funkcionálnak. A ciráki óvodába 20, az alsó tagozatra 18 gyermek jár, Kisfaludon 20 óvodásra és 10 iskolásra figyelnek a pedagógusok, Mihályiba pedig 151 gyermek jár az iskolába és 33 az óvodába. Az eddig önálló mihályi óvoda is tagintézményként működik tovább.

– A jelenlegi finanszírozási rendszerben tagintézményi normatívákat tudunk igényelni, ami jelentős megtakarítást jelent a költségvetésben – mondta a mihályi vezető. A mihályi önkormányzat az állami normatívákon felül 15 millió forintot fizet az óvodára és 27 milliót az iskola fenntartására.

Mihályi diákok: Négy település gyermekei tanulnak a mihályi iskolában.
Mihályi diákok: Négy település gyermekei tanulnak a mihályi iskolában.


Az átszervezés során a dolgozói létszámok nem változtak, Mihályiban 4 óvónő és 2 dajka, Kisfaludon 2 óvónő dolgozik 1,5 dajkastátus mellett, a ciráki óvodában pedig 1,5 státus van fenntartva az óvónőknek és 1 dajka figyel a kicsikre. A kisfaludi tagiskolában egy pedagógus, a mihályiban 16, a cirákiban pedig 2 pedagógus oktatja a gyermekeket. A mihályi óvodavezető beosztott óvónőként folytatja munkáját.

Ahogy Csitei Gábor elmondta, Mihályi költségeihez a társult települések erejükhöz mérten járulnak hozzá, ám a legnagyobb tétel természetesen a mihályi költségvetést terheli. – Az összevonás további előnye, hogy a fejlesztőpedagógus az óvodában is tud dolgozni és szeptembertől szintén az oviban tudunk játékos németnyelv-oktatást bevezetni – mondta Csitei Gábor. A szeptemberi újdonságok között megemlítendő még, hogy az iskola felsősei angol nyelven is tanulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsik és nagyok ropták a kapuvári néptáncgálán - Galéria

Telt ház előtt léptek fel a kapuvári néptáncosok a hétvégén. Nézze meg fotós összeállításunkat! Tovább olvasom