Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megújult a zsidó temető

Ünnepséget tartott szerdán a beledi zsidó leszármazottak baráti köre abból az alkalomból, hogy megújult a helyi zsidó temető, 940 elhunyt hittestvérük nyughelye.
A beledi zsidó temető, ravatalozó és emléktábla felújítását több szervezet, köztük a település önkormányzata, a Mazsihisz, valamint a beledi zsidók baráti köre is támogatta. Az eseményen nagy számban jelentek meg a rábaközi településről elszármazott, évtizedek óta külföldön élő férfiak és asszonyok, akik anyagi áldozatot is hoztak azért, hogy megújuljon a sírkert.
A néma sírok között Scheffer György beledi származású, napjainkban Amerikában élő zsidótól megtudtuk, családjának többsége itt nyugszik. Psei 1860-tól 1956-ig éltek a településen.
– Fontosnak tartom, hogy megmaradjon egy emlék, valamint tisztelni kell a halott nagyszülőket – mondta a zsidó férfi.
A szertartáson az újjáépített ravatalozó bejárata előtt Szalay József polgármester ismertette a beledi zsidóság múltját. Kiemelte, az 1930-as évek fasizmusa a falu közösségére is hatással volt.

Salamon bácsi egyedül

– A történelem vihara és a második világháború sokakat elsodort. A koncentrációs táborokban háromszázan haltak meg. Az ötvenes évek után mindössze egy zsidó, Salamon bácsi maradt a faluban, aki szintén ebben a sírkertben nyugszik – emlékezett a község első embere. Befejezésül hangsúlyozta, a történelem soha ne ismétlődjön meg, minden vallás éljen békében egymás mellett!
A beledi önkormányzat a zsidó temetőt védetté nyilvánította, melyet a ravatalozó falára elhelyezett márványtábla tanúsít.
Grosz Sándor, a felújítás szervezője, aki szintén külföldről érkezett haza, méltatta Avigdor Sharon munkáját, amit a temető felújításáért tett.
Iris Ambor, Izrael magyarországi nagykövetének első titkára lapunknak elmondta, fontosnak tartja, hogy Magyarország lakosai ismét foglalkoznak a múltjukkal. Az ünnepség is ennek a felismerése.

Fotón látható a régi temető

A községházban, ahol fotókon a régi temető is látható, Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, a beledi zsidóság története a község története is. Így igaz az is, hogy hazánk történetének szerves része a hazai zsidóság élete.
– Az Európai Unió kapujában nemzeti feladataink egyike megerősíteni a közösséget, hogy nemzeti közösségként tudjunk integrálódni olyan értékekkel, mint a szolidaritás, emberség, hazaszeretet. A beledi zsidóság története is üzenet minden demokrácia és minden szuverén állampolgár számára – fűzte hozzá.

Ima az elhunytakért

Radnóti Zoltán rabbi a Talmudból vett imájában, a helyi siratófal előtt, arra kérte a megjelenteket, imádkozás közben szemüket a földre vessék, szívüket emeljék fel. Mint mondta, a fasizmus megkülönböztető gyilkos eszméje vette el sokak életét, emlékezzünk rájuk. A tisztelet jeléül a megjelent zsidók egy kaddist mondtak el.

Az első sír 1802-ből származik

1714-ben már voltak zsidó lakosai a településnek. 1801-ben engedélyezték a temető alapítását, az első sír 1802-ből származik. 1784-ben négy zsidó család élt a faluban, 1835-ben 240 zsidó lakosa volt Belednek. 1871-ben alakult meg a helyi izraelita hitközség, az alapító okiratba leírták, hogy pecsétjükön magyarul szerepeljen a felirat. A koncentrációs táborokban több mint háromszázan vesztették életüket. Mindössze 44-en tértek vissza, de 1956-ban ők is elhagyták az országot.

Kapcsolatápolás

Sipőcz Ernőtől, a magyar – izraeli baráti körök országos szövetségének ügyvezetőjétől megtudtuk, nemcsak az elhanyagolt temetők felkutatása és felújítása fő feladatuk, hanem a két ország kapcsolatának ápolása, elmélyítése is. Kiderült, Beleden is megalakult az izraelita emberek baráti köre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden rendszerben nő a szeméthegy

Irdatlan mennyiségű szemét gyűlt össze egy csornai ingatlanon. A telken álló ház lakói békésen… Tovább olvasom