Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Megújuló templomok

Egyre több rábaközi település egyházközsége dönt úgy, hogy felújítja templomát.
A hívek adományaiból, illetve egyházmegyei és külföldi támogatók segítségével újulnak meg a Rábaköz templomai. Állványerdő veszi körbe ma is a szili és a farádi szentélyt, Himodon pedig készülnek az épület rekonstrukciójára. A szerencsésebbek pályázaton is nyertek pénzt a több millió forintos beruházásokra.

Szilban régi álom válik valóra a templom felújításával. A munkálatokra pályázaton nyert az egyházközség ötvenmillió forintot, amiből kívül-belül tatarozzák az idén 125 éves épületet. A SAPARD-támogatással megvalósuló rekonstrukció tavaly kezdődött és várhatóan szeptember végére fejeződik be.  Az összes költség csaknem százmillió forintra rúg. A tatarozást támogatja az egyházmegye és a hívek is sokat segítenek. A tető felújítása már be is fejeződött, új vakolat került a falakra, jelenleg pedig a belső munkák folynak.

Díszkivilágítás, orgona

Farád: a templom SAPARD támogatással újul meg.
Hövejen a múlt és a helyi értékek ápolására bizonyíték, hogy nemrégiben díszkivilágítást kapott a templom. A látványos beruházást az önkormányzat saját erőből valósította meg. Bodonhelyen jelenleg is tart a katolikus templom felújítása, amihez az önkormányzat a tetőcserép megvásárlásával járult hozzá.

Nemrégiben új orgonát kapott a babóti katolikus templom. A hangszer beszerzését a régi, pneumatikus orgona elromlása tette szükségessé. Ennek javítása több mint négymillió forintba kerülne, amire nincs anyagi fedezete az egyházközségnek. Természetesen nem tettek le a régi orgona javításáról, de a következő lépés a templom tetejének renoválása lesz. Az új, Johannus-típusú orgona beszerzése kétmillió-nyolcvanezer forintba került, a pénz a hívek adományaiból gyűlt össze.
Rézborítás a tornyon

Tavaly nyáron ünnepi szentmise jelezte, hogy kívül-belül megszépült a Bágyogszováton a szováti egyházközség temploma. Ez a XVIII–XIX. század fordulóján épült. Először 1930-ban építették át, 1966-ban ismét felújították. A legutóbbi, több évig tartó rekonstrukció nyomán  teljes külső és részleges belső tatarozásra futotta. A toronyra új, vörösréz toronysisak került. 1995-ben az orgonát újították fel, 1998-ban a szentély belsője is teljesen megújult, 1999-ben parkolót építettek, 2001-ben a tető faszerkezetét renoválták.

Mintegy harmincmillió forintot fordítottak a Szent Mária Magdolna-templom rekonstrukciójára, ami adományokból, állami, egyházmegyei és önkormányzati támogatásból jött össze.

A hívektől várnak segítséget

A 250 éves markotabödögei templom felújítását két évvel ezelőtt fejezték be. A külső-belső felújítás több mint tízmillióba került. A farádi templom körül ma is látható az állványzat, a felújítást tavaly szeptemberben kezdték, a község lakóinak összefogásával. Szintén SAPARD-támogatást nyert az egyházközség, huszonkétmillió forintot, ami a költségek 75 százalékát fedezi. A fennmaradó részt a hívektől várják a szervezők, akiktől megtudtuk: ha a támogatás folyósítása lendületet vesz, tartani tudják az augusztusi határidőt. A templom külseje teljesen, a belső pedig a freskók kivételével újul meg.

Csornán, a kis-csornai településrész kápolnájának felújítása jelenleg is tart. A munkálatokat adományokból finanszírozza az egyházközség. Németh László plébánostól megtudtuk: még koránt sincs kész a rekonstrukció, így költségvetést sem készítettek. Eddig a külső tatarozást végezték el, felújították a nyílászárókat és készül a kerítés.

Nem voltak szerencsések

A himodiak nem voltak szerencsések a SAPARD-pályázattal, nem nyertek támogatást. A szervezők nem csüggedtek, újabb igényt nyújtottak be, várják az elbírálást. Az összes költség huszonnyolcmillió forintra rúg. A helyiek rövidesen hozzáláthatnak viszont a torony rendbetételéhez, mert ehhez az anyag már rendelkezésükre áll. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki nem bízik, az elveszett

A hét végén Rábaszentandráson rendezték a Szentandrás nevű települések kilencedik találkozóját. Az összejövetelen a házigazdák mellett Békésszentandrás, Hernádszentandrás, Jászszentandrás, Nemesszentandrás és Tornaszentandrás önkormányzati küldöttsége vett részt. Elfogadta a meghívást Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is. Tovább olvasom