Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megőrzik a jövőnek a múlt emlékeit

A szili önkormányzat Virtualitás és hagyomány egy dél-rábaközi községben címmel nyert pályázatot. Helyi civil szervezetekkel együttműködve 27,8 millió forint támogatást kapott a község.

Programjuk célja a népi kultúra és a település hagyományainak feldolgozása, bemutatása a fiatalok bevonásával. Arra törekednek, hogy a generációk találkozzanak egymással és az idősebbek átadják emlékeiket az ifjabbaknak. A gyűjtőmunka eredményét feldolgozzák az újfajta technikákkal.

A napokban tartották a program nyitórendezvényét, melyen elhangzott: három szakterületen indult képzés a helyi és a környező települések fiataljainak: fotó, film és néptánc. Az egyes területekhez kapcsolódó fejlesztő programok egészítik ki a képzést. A kreatív területek szakmai vezetői: fotó: Huszerl József, a Magyar Művelődési Intézet főtanácsosa. Film: Liling Tamás, a Nonprofit Média Alapítvány ügyvezetője. Néptánc: Schwarzkopf Gyula, a Szili Hagyományőrző Együttes vezetője és Bakonyi Lászlóné tanár, valamint Stoller Antal koreográfus és Vavrinecz András népzenekutató, a Hagyományok Háza munkatársa.

Terveik szerint a program zárására elkészül Szil hagyományainak albuma és egy csokorban mutatják be az ünnepekhez kapcsolódó zenei és táncos hagyományok, népi játékok gyűjtéseinek feldolgozását. A projekt honlapján, a www.szilikut.hu oldalon láthatóak lesznek a fiatalok munkái, működik a virtuális tájház, valamint tájékozódni lehet az aktuális rendezvényekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés jelentős bevételkieséssel

Csorna idei költségvetésének főösszege csaknem 3 milliárd forinttal kisebb, mint a korábbi években volt. Tovább olvasom