Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Megannyi szép vagy szomorú esemény tanúi

Helytörténeti kiállításon mutatják be falujuk múltját a barbacsi asszonyok. Az Életmód Klub tagjai gyűjtötték össze helyi családoktól örökségüket.


Idén januárban alakult meg Barbacson az Életmód Klub. Huszonhárom asszony fogott össze, hogy együtt tegyenek egészségükért. Emellett részt szeretnének venni a falu közéletében is. A klub programszervezője, Tóth Lajosné hat éve szerkeszti Barbacs közösségi weboldalát és régóta foglalkozik a község történetével.

Talán emiatt is gondolták úgy, hogy először helytörténeti kiállítást szerveznek, bemutatva szüleik, nagyszüleik használati tárgyait, dokumentumait. A tárlat a napokban nyílt meg a kultúrházban. Mindenki igyekezett összegyűjteni a még fellelhető régiségeket.

Tapasztalatszerzésre a tárnokréti tájházba látogattak el.

– Sikerült rövid idő alatt nagyon sok tárgyat összegyűjteni – mondta Tóth Lajosné. – Barbacsi családok életét segítették, könnyítették egykor. Látták a sorscsapásokat, az örömöt, megannyi szép vagy szomorú esemény tanúi voltak. Amikor állítottuk össze a kiállítást, úgy éreztük, szüleink, nagyszüleink velünk vannak és odafentről talán örülnek is, hogy utódaik megbecsülik örökségüket.

A barbacsi bemutató jól sikerült, már az első napon száznegyven látogatója volt a tárlatnak. Az érdeklődők biztatták is a szervezőket: folytassák a kutatómunkát. A falu polgármestere pedig megígérte, hogy az üres iskolaépület két termét az Életmód Klub rendelkezésére bocsátják, amiből az egyiket tájszobának rendezik be. A másikat klubhelyiségként hasznosítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyörögtek a jó termésért

Szent Márk ünnepéhez kapcsolódóan búzaszentelést tartottak a premontrei apátsághoz tartozó két… Tovább olvasom