Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Himodon - Csökken a fizetési hajlandóság

Az állami támogatás csökkenése mellett is további fejlesztéseket tervez Himod. A betelepülőknél csökken az adófizetési hajlandóság. A községháza falubusz vételét fontolgatja.

A Rábaköz településein megszokottól eltérően legutóbb szépszámú érdeklődő jelent meg a himodi önkormányzat minapi közmeghallgatásán.

Elöljáróban elhangzott, a feladatfinanszírozás nyomán ez évben 11 millió forinttal csökkent a falunak jutó állami támogatás. Az adóbevételek a háromnegyed éves záráskor 83 százalékon álltak, a kiadásokra szánt pénz 79 százalékát költötték el. – A községháza legnagyobb kiadása a mihályi közös hivatalnak kifizetett 6,2 millió forint – mondta Módos Ferenc polgármester. Hangsúlyozta, az állami támogatás csökkenésével a község kiadásait is folyamatosan faragják le. Ennek példája a pályázati forrásokból létrehozott fűtéskorszerűsítés. – Sajnos, az adóbevételekben elmaradásaink is vannak. Ezek jó részét az ide költöző külföldiek tartozásai teszik ki – mondta Módos Ferenc. Hozzátette, hiába szólítják meg évek óta a beköltözőket közösségteremtő programokkal, a jobbára osztrák „himodiak" nem nagyon mutatnak hajlandóságot az ismerkedésre és adófizetési moráljuk is hagy kívánnivalót maga után.

A megszokotthoz képest most több érdeklődő volt a himodi közmeghallgatáson.
A megszokotthoz képest most több érdeklődő volt a himodi közmeghallgatáson.


– Az idei év legnagyobb kihívásai a falu fejlesztési pályázatai, melyben szálláshelyek építése mellett a község központjának szépítése szerepel – mondta Módos Ferenc. Kiemelte, az amúgy utófinanszírozott pályázatok önrészének kifizetése komoly terhet ró az önkormányzatra. Ennek hitellel való kiváltásáért a bankok nem nagyon törik magukat.

– A tűzoltószertár átalakítása, a szálláshelyek kialakítása napjainkban 70 százalékos készültséget mutat. A helyi költségvetésből mindenképpen befejezzük ezeket a beruházásokat, akár erőnkön felül is, meggyorsítva a pályázati támogatások lehívását – fogalmazott a himodi polgármester.
– A helyi munkahelyteremtéssel kissé el vagyunk maradva annak ellenére is, hogy a kapuvári munkaügyi kirendeltségtől több támogatást is kapunk. Legyen szó akár a közcélú munkásokról vagy más segítségről – mondta a himodi vezető. Ugyancsak nagy segítséget kap a falu a környékbeli mezőgazdasági szövetkezettől is.

Terveikről szólva a közmeghallgatáson Módos Ferenc elmondta, az idén elmaradt járda- felújítást jövőre folytatja a községháza és a helyi konyhának is bedolgozó községi kertészetet is bővíteni szeretnék. – A temető első részét is rendbe tennénk, egy urnafal építése mellett – tette hozzá Módos Ferenc. Az idén is jól működő civil szervezetek segítésére pedig kilencszemélyes községi busz beszerzését fontolgatják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetések és munkaterv Kapuváron

Az önkormányzat képviselő-testülete december 19-én, csütörtökön délután három órakor tartja rendes… Tovább olvasom