Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Kötelező a továbbképzés

Megyénkben jelenleg 27 falugondnok dolgozik. Az egyesület titkára szerint ez a szám idén bővülhet.
A napokban Beleden tanácskoztak a megye falugondnokai. Tapasztalatokat cseréltek, illetve a szolgálatokat összefogó egyesület vezetői az új lehetőségekről, feladatokról adtak tájékoztatást. Wágnerné Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének titkára szerint idén több forrás áll rendelkezésükre.

– Az egyesület tagjaival minden hónapban találkozunk, most az idei terveinket tekintettük át és az országos támogatásokat beszéltük meg – mondta el a Kisalföldnek Wágnerné Kozma Judit. – Már körvonalazódnak a lehetőségeink, és mondhatom, hogy reményteljes esztendő elé nézünk, ellentétben a tavalyi évvel. 2005-ben ugyanis minimális keret állt rendelkezésünkre a hálózat fejlesztéséhez. Új információ a kollégáknak, hogy a falugondnokok számára is bevezették a kötelező továbbképzést, kreditrendszerben, az előírt pontszámot hat év alatt kell megszerezniük. Elképzeléseink szerint már nem lesz akadálya a minőségi fejlesztések megvalósításának.

Az egyesület titkárától megtudtuk: megyénkben jelenleg huszonhét falugondnok működik. Több település van „várólistán", leginkább a források hiányoznak az intézmény elindításához. „Kevés a fejlesztési forrás. Tavaly például egészen őszig úgy volt, hogy minimális támogatáshoz jut a falugondnoki rendszer. Ekkor derült ki, hogy mégiscsak vannak erre a célra szánt összegek. Így a várt huszonöt-harminc járműhöz képest országosan százhét autót tudtunk beszerezni. A mi egyesületünk a két megyében összesen kilenc autóbusszal gazdagodott, négyet új szolgálat vett használatba, ötöt pedig már a működők cserélhettek le" – jegyezte meg Wágnerné Kozma Judit. Az egyesületi titkár beszámolt arról is, hogy idén már a megyei területfejlesztési tanácsokhoz is tudnak pályázni.

– Kormányrendelet írja elő, hogy a tanácsok a falugondnoki hálózat fejlesztését szolgáló beruházásokat támogathatják. Ez pontosan a járműbeszerzést teszi lehetővé, a pályázatokat már most benyújthatják az önkormányzatok. További információkkal pedig egyesületünket kereshetik meg – tette hozzá a szakember.

Jandó Árpád, Pásztori falugondnoka 2005 szeptemberétől látja el feladatát. Most készül tanfolyamra, bízik benne, hogy munkájához hasznos információkat kap.

– Kilencszemélyes autóbusz segíti a munkámat és a falubeliek életét – mondta érdeklődésünkre Jandó Árpád. – Legfontosabb feladatom a tanulók utaztatása, ők ugyanis Csornán végzik az általános iskolát. Emellett az önkormányzat feladatellátásában is részt veszek, hiszen az én dolgom például az önkormányzati közterületek, a temetők rendben tartása, a fűnyírás, a parkosítás vagy télen a hóeltakarítás. Mivel nálunk a falugondnokság fiatal intézmény, még annyira nem népszerű, mint a környékbeli településeken, de egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. Én viszem például a nyugdíjasklub tagjait különböző rendezvényekre, színházba, vagy ha valaki rászorul, az egészségügyi rendelésekre is. Szeretnék – környékbeli kollégáimhoz hasonlóan – a falu „mindenese" lenni, akire mindenben számíthatnak a pásztoriak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javultak a rendőrségi mutatók Kapuváron

Kevesebb ismertté vált bűncselekménnyel és jobb felderítési mutatókkal zárta az elmúlt évet a… Tovább olvasom